Două lucruri pe care voia să le facă de ceva vreme ministrul de Finanțe, Florin Cîțu. Dorințele sale au legătură cu piața de capital și cu titlurile de stat tranzacționate la bursă

Două lucruri pe care voia să le facă de ceva vreme ministrul de Finanțe, Florin Cîțu. Dorințele sale au legătură cu piața de capital și cu titlurile de stat tranzacționate la bursă
Florin Cîțu, după ce S&P a menținut ratingul României: Victorie!!! Am reușit imposibilul / Mediafax Foto / Alexandru Dobre
Publicat: 13/08/2020, 13:47

Prezent joi, 13 august 2020, la deschiderea ședinței de tranzacționare a titlurilor de stat pentru populaţie Fidelis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat în prezența reprezentanţilor Autorităţii de Supraveghere Financiară, ai Consorţiului de Intermediere a Ofertei şi ai BVB că voia demult să cumpere acțiuni, dar și să deschidă piața de capital.

„De când voiam să fac şi eu acest lucru. Nu numai să cumpăr acţiuni, dar şi să deschid piaţa de capital. Suntem astăzi aici şi sunt bucuros că avem aşa de multe veşti bune, deşi contextul în care se întâmplă acest lucru este unul dificil pentru toată lumea, dar avem cea mai mare subscriere de la populaţie pe care o preia Ministerul Finanţelor Publice într-o lună de zile.

Acesta este un succes şi este adevărat că este instrumentul nostru, dar fără ajutorul dumneavoastră consorţiul şi fără Bursa de Valori Bucureşti nu s-ar fi întâmplat. În acelaşi timp, bineînţeles, avem o premieră: emisiunea de obligaţiuni în euro care a fost un succes din punctul meu de vedere şi este un lucru despre care s-a tot vorbit în spaţiul public”, a mărturisit Cîţu, citat de Agerpres.

Emiterea de titluri de stat pentru populaţie va continua și la anul

Aceleași oficial guvernamental a mai adăugat că emisiunea de titluri de stat pentru populaţie va continua şi în 2021.

În plus, Cîțu a adăugat că este posibil ca şi în acest an să mai fie realizată încă o astfel de emisiune și a menţionat că programul Fidelis a avut succes.

„Pentru că a fost un succes, vom continua cu acest program. Întâi să vedem feedback-ul, ce se întâmplă, care sunt rezultatele, dar cu siguranţă vom continua. Sigur în 2021 vor mai fi, poate şi anul acesta încă una, în funcţie de rezultate”.

„Acest program continuă nu numai pentru că este un succes, dar şi ca strategie de finanţare a statului român. Este o strategie de a te finanţa de la cetăţeni. Asta înseamnă că toţi participăm direct la programele de investiţii în economie şi suntem toţi cointeresaţi să iasă bine. Plus că este mult mai stabil”.

„Avem diverse strategii în lume şi vedem că ţările care se finanţează în proporţie importantă din interior au o stabilitate mai mare a datoriei publice. Vom continua. Este un moment bun. Sincer m-a surprins pentru că este un context dificil prin care trece economia globală şi economia României. M-a surprins succesul, dar îl acceptăm şi ne mândrim cu el”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Subscriere echivalentă a peste două miliarde de lei

Luni, 10 august 2020, MFP anunţa că, în perioada 15 iulie – 7 august, populaţia României a subscris titluri de stat Fidelis în lei şi valută în valoare echivalentă de peste două miliarde de lei, cea mai mare sumă atrasă prin programul Fidelis.

Vocile oficiale ale aceleiași surse au mai adăugat că emisiunea în euro a fost o premieră, fiind prima emisiune de titluri de stat denominată în monedă europeană pe care o lansează Ministerul Finanţelor Publice pentru populaţie prin acest instrument.

Celelalte două emisiuni de titluri de stat, emise în lei, reprezintă primele emisiuni pentru populaţie din ultimii patru ani.

Titlurile de stat se tranzacţionează la BVB începând de joi, 13 august, prin intermediarii autorizaţi.

Dobânda anuală pentru titlurile în euro este de 2%, în timp ce pentru titlurile în lei dobânda anuală este de 4% în cazul celor cu scadenţa în 2022 şi de 4,5% în cazul celor cu scadenţa în 2024.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...