Drumul spre mare: două ore pe autostradă, două ore la barieră. Ce se va întâmpla vara aceasta cu taxa de pod de la Cernavodă

Drumul spre mare: două ore pe autostradă, două ore la barieră. Ce se va întâmpla vara aceasta cu taxa de pod de la Cernavodă
Publicat: 25/06/2014, 16:02
Actualizat: 31/07/2014, 09:16

„Pe perioada verii 2014 va funcționa actualul sistem de încasare a tarifului de trecere a podului peste Dunăre la Fetești – Cernavodă. În parteneriat cu Poliția Autostrăzi, CNADNR SA monitorizează în permanență traficul pe A2 și în mod special, în zona Agenției de Încasare Fetești. În funcție de vârfurile de trafic, se utilizeză benzile reversibile din Agenția de Încasare, după cum urmează: vineri și sâmbătă – 5 benzi pe sensul București – Constanța, cu 2 benzi pe sensul Constanța – București, iar duminică – 5 benzi pe sensul Constanța – București, cu 2 benzi București – Constanța”, a comunicat CNADNR, la solicitarea Mediafax.

Compania de Drumuri precizează că sistarea încasării tarifului de trecere pentru utilizarea podului de la Fetești – Cernavodă se va realiza doar în mod excepțional, în cazul depășirii „timpilor rezonabili” de staționare.

Obligativitatea plății taxei pe Autostrada Soarelui a fost eliminată temporar în vara anului trecut, pentru sfârșitul de săptămână, după ce presa a relatat că în minivacanța de Rusalii șoferii au fost obligați să aștepte și două ore pentru a putea plăti taxa de autostradă la stația Fetești, rândul de mașini întânzindu-se pe 20 de kilometri.

O măsură similară a fost aplicată și în vara lui 2012, doar pentru luna august, când Ministerul Transporturilor a decis că șoferii care merg vinerea spre mare și cei care se întorc duminica nu vor mai plăti taxa pentru trecerea podului peste Dunăre de la Fetești.

În acest an, taxa a fost suspendată în zilele de 30 aprilie, 1 și 4 mai, pentru minivacanța de 1 Mai, în vederea fluidizării traficului.

Premierul Victor Ponta i-a transmis în iulie 2013 lui Dan Șova, ministrul delegat pentru infrastructură la acea vreme, că sistemul de taxare a autovehiculelor care circulă pe podul Cernavodă trebuie regândit și implementat cel târziu până în primăvară, pentru că altfel în vara acestui an vor trebui ridicate din nou bariere în vederea evitării blocajelor.
La începutul unei ședințe de Guvern, Ponta a cerut informații referitoare la situația creată pe Autostrada București-Constanța, la punctul de taxare a trecerii pe Podul Cernavodă, arătând că Guvernul a eliminat obligativitatea plății taxei în week-end, pentru a evita producerea aglomerației, dar cozile la punctul de taxare se formează din nou începând de luni.
Șova l-a informat pe premier că taxa de trecere a fost suspendată și în zilele de luni, până la ora 14.00, dar și în sărbătorile legale, moment în care șeful Guvernului a întrebat retoric când se mai plătește utilizarea podului.”Și cât o să mai rămână taxa? De luni după-amiază până…”, a exclamat primul-ministru.

El a cerut ca problema să fie rezolvată cât mai repede, astfel încât statul să poată încasa taxa de traversare a podului peste Dunăre, iar șoferii să poată circula pe autostradă în condiții normale.

„Vara asta trece așa, cu faptul că am scos taxa că se făceau cozile alea…Ne batem joc de oameni, avem autostradă, două ore București – Constanța și două ore stau la barieră.Vă rog frumos, împreună cu CNADNR să faceți un proiect pe care să-l implementăm în toamna asta, cel mai târziu în primăvară, ca să nu ne trezim vara viitoare că iarăși avem probleme și trebuie să ridicăm barierele”, i-a mai spus Ponta lui Șova la acea vreme.

CNADNR a precizat, pentru MEDIAFAX, că în prezent proiectul de modernizare a sistemului de încasare a tarifului de trecere a podului peste Dunăre la Fetești – Cernavodă se află în faza de elaborare a documentației tehnice.
„Pentru asigurarea fluidizării traficului în orice perioadă a anului prin Agenția de Încasare Fetești, fără a fi nevoie de sistarea încasărilor tarifului de trecere, dar și pentru limitarea subiectivismului factorului uman, la nivelul compartimentelor de specialitate ale CNADNR SA se află în analiză o strategie de dezvoltare a unui sistem de încasare care să cuprindă soluții pentru fluidizarea traficului și reducerea timpilor de așteptare”, se arată în răspunsul CNADNR.
Compania de Drumuri a mai precizat că valoarea proiectului de modernizare a sistemului de taxare nu poate fi estimată în acest moment.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului