După Paște, încep popririle pe salarii. Cine sunt cei vizați

După Paște, încep popririle pe salarii. Cine sunt cei vizați
Publicat: 01/04/2015, 09:41

Persoanele care nu și-au plătit taxele și impozitele restante până la data de 31 martie ar putea primi prin poștă somația și titlul executoriu. Dacă în 15 zile aceștia nu își achită datoriile, direcțiile de taxe și impozite pot demara procedura de executare silită.

Reprezentanții primăriilor contactate de gândul spun că primele somații vor fi trimise datornicilor imediat după Paște. Unele primării au trimis deja somațiile pentru cei care nu și-au plătit impozitele anul trecut, iar după Sărbătorile Pascale vor trece la executări silite. Majorările de întârziere sunt de 2% pe lună.

„Primele somații vor fi trimise imediat după Paște. Vor fi trimise atât celor care nu și-au achitat, până la 31 martie, sumele datorate pentru primul semestru, dar și celor care au datorii din anii trecuți”, a declarat pentru gândulOrlando Surugiu, reprezentant al Serviciului de Informații și Relații Publice din cadrul Direcției de Taxe și Impozite din strada Nițu Vasile.

Legislația prevede că persoanele fizice care nu plătesc, până la 31 martie, sumele datorate pentru primul semestru, vor primi acasă somații, apoi titluri executorii și apoi li se vor popri conturile.

„În ultimele două zile a fost foarte aglomerație la casierii. Au venit mai mulți contribuabili decât în primele zile din an”, a declarat Orlando Surugiu. Aproximativ 70% dintre locuitorii sectorului 4 își achită în general impozitele locale până pe 31 martie.

„Impozitele nu s-au modificat față de anul trecut. Impozitul pentru două camere este de circa 110 lei, pentru trei camere este de 150 de lei, iar la patru camere – 180 de lei, estimativ. Locul de parcare este între 60 de lei și 80 de lei”, au spus reprezentanții Direcției de taxe din strada Nițu Vasile, în sectorul 4.

Persoanele fizice care au achitat impozitul integral până pe 31 martie au beneficiat de o bonificație de 10%.

Bacău: „Cu siguranță vom recurge la popriri”

Și locuitorii din Bacău care nu și-au plătit taxele ce aveau termen limită 31 martie vor primi acasă somații după Paște.

Bogdan Neștian, director la Direcția de Taxe și Impozite din Bacău, a declarat că dacă cei somați nu vor plăti de bună voie, primăria va demara executările silite.” Cu siguranță vom recurge și la popriri pe salarii”, a declarat pentrugândulBogdan Neștian.

Cum se adună taxele în primul oraș care a fost în insolvență. „După Paște începem executările silite”

Primarul Nicolae Dunca, primarul localității Aninoasa (Hunedoara), localitate care a fost in insolvență în perioada iunie 2013-septembrie 2014, spune că aproximativ 60% din locuitorii din Aninoasa și-au plătit impozitele până la 31 martie.

„Celor care nu și-au plătit impozitul pe anul trecut le-am trimis înștiințări, somații, iar după Paște vom trece la executări silite. Am adoptat o hotărâre în consiliul local și am decis să ștergem majorările și penalitățile de întârziere celor care își plătesc până la 30 iunie datoria principală. Deci cei care au de plată 1.000-1.500 lei și au penalități de 1.000 de lei, dacă plătesc datoria principală, scapă de penalități”, a declarat pentru gândulNicolae Dunca, primarul localității Aninoasa.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede că acordarea de competențe consiliilor locale pentru a stabili cote adiționale impozitelor și taxelor locale de până la 50% față de nivelul actual de până la 20%.
Pe de altă parte, populația va achita de anul viitor impozit și pentru terenul ocupat de locuințe, potrivit Mediafax.

Impozitele și taxele locale se pot plăti și prin ghișeul.ro, însă mai puțin de 10% dintre locuitori folosesc acest mod de plată. Alte modalități de plată sunt prin mandat poștal, ordin de plată, online pe bază de card bancar, prin POS la ghișeele direcțiilor de taxe și impozite.

Circa 44% dintre clujeni își achitaseră până săptămâna trecută taxele locale

Aproximativ 44% dintre clujeni își achitaseră taxele locale până săptămâna trecută. „Situația este asemănătoare cu cea înregistrată anul trecut”, au anunțat reprezentanții primăriei Cluj Napoca, care a strâns în acest an 19,2 milioane de lei de la persoane fizice.

Clujenii au obligația ca până la sfârșitul lunii martie să-și achite jumătate din impozitul pe anul în curs, iar cealălta jumătate până la sfârșitul lunii septembrie. Din luna aprilie se va percepe o majorare de întârziere în procent de 2% pe lună, care se aplică la sumele la care data scadentă a fost depășită.

Majoritatea primăriilor din marile orașe au afișat pe propriile website-uri anunțul că 31 martie este ultima zi în care locuitorii pot beneficia de bonificație pentru plata integrală și anticipată a impozitelor și taxelor locale.

La sfârșitul anului trecut un sfert dintre bucureșteni aveau conturile blocate din cauza impozitelor neplătite pe locuințe, mașini și a amenzilor neachitate, potrivit digi24.ro.

De exemplu, în sectorul 6 erau blocate, la sfârșitul anului trecut, cu 40% mai multe conturi comparativ cu anul precedent. În sectorul 1 aproape 12.000 de conturi erau blocate, în sectorul 4 erau 60.000 de persoane cu conturile blocate, iar la sectorul 3, un număr de 400 de conturi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji