Economia a scăzut în al doilea trimestru. Victor Ponta: „Se confirmă vestea bună”

Economia a scăzut în al doilea trimestru. Victor Ponta: Se confirmă vestea bună
Publicat: 14/08/2014, 12:33
Actualizat: 06/05/2019, 22:43

Institutul Național de Statistică a anunțat că produsul intrern brut a scăzut în trimestrul al doilea cu 1% față de primul trimestru, iar creșterea anuală a coborât semnificativ atât la nivel trimestrial, de la 3,9% la 1,2%, cât și semestrial, la 2,4% serie brut și 2,6% serie ajustată sezonier, cu mult sub estimările autorităților, de 3,5% pe an. Cum a primit datele oficiale, premierul a și văzut partea plină a paharului: este creștere economică față de același trimestru de anul trecut.

„Datele oficiale confirmă vestea buna – România continuă creșterea economică! Cu +2,6% față de semestrul similar de anul trecut, cu +9,1% creștere industrială și în graficul creșterii de minim +2,5% pentru acest an. Avem în continuare, una din cele mai solide creșteri din UE. Este ca și când mergeam cu mașina cu 130 km la oră și acum mergem cu 100 km la oră – dar mergem tot înainte!”, a scris premierul pe Facebook.

Mai mult, el a scris și despre nevoia ca CAS-ul la angajator să fie redus cu cinci puncte procentuale de la 1 octombrie.

„Fără a mai fi blocați de un regim care vrea doar politici de austeritate, am putea face mult mai mult! De aceea alegerile din toamnă sunt atât de importante!”, a adăugat premierul, pe Facebook.

Optimismul lui Ponta nu este împărtășit de Opoziție. Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițeanu, a declarat că ploile din ultima perioadă au făcut pagube însemnate în agricultură, ceea ce a făcut ca creșterea economică prognozată de Guvern, bazându-se pe acest domeniu, să nu fie cea așteptată.”Nici Dumnezeu nu-l mai poate salva pe Victor Ponta”, a comentat el.

Potrivit Institutului Național de Statistică, după primele estimări, PIB în trimestrul II 2014 a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul I 2014 (date ajustate sezonier).

Față de același trimestru din anul 2013, PIB a înregistrat o creștere cu 1,2% pe seria brută și cu 1,4% pe seria ajustată sezonier.

In semestrul I 2014, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2013, cu 2,4%, pe seria brută și cu 2,6% pe seria ajustată sezonier.

Produsul Intern Brut, serie brută, estimat pentru trimestrul I 2014 a fost de 126,38 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 3,9% față de trimestrul I 2013, potrivit datelor provizorii revizuite

În funcție de seria ajustată sezonier, PIB-ul este estimat pentru perioada ianuarie-martie, la 161,15 miliarde lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 0,2% față de trimestrul IV 2013 și cu 4% față de trimestrul I 2013.

Premierul Victor Ponta anunța la sfârșitul lunii aprilie că cifrele preliminare indicau pentru primul trimestru al acestui an o creștere economică de 3,2%. Ulterior, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a estimat că economia a avut un avans în primul trimestru între 3% și 4%, iar pentru întregul an anticipa un avans economic peste nivelul anului trecut, de 3,5%.

Fondul Monetar Internațional estimează pentru acest an o creștere economică de 2,8%, potrivit celor mai recente comunicări, după misiunea FMI în România, în luna iunie.

Banca Mondială a îmbunătățit în iunie prognozele de creștere economică pentru România de la 2,5% la 2,8% pentru acest an și de la 2,7% la 3,2% pentru anul următor.

Totodată, Comisia Europeană anticipează că PIB-ul României va crește cu 2,5% în 2014 și cu 2,6% în 2015, după o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primăvară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii