Afacerile din zona euro au avut cea mai mare dezvoltare din ultimii 20 de ani, în iulie, dar nivelul de încredere scade. Ce spun sondajele

Afacerile din zona euro au avut cea mai mare dezvoltare din ultimii 20 de ani, în iulie, dar nivelul de încredere scade. Ce spun sondajele
Indicatorii de creștere a afecerilor indica un ritm accelerat / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 24/07/2021, 10:32
Actualizat: 24/07/2021, 10:36

Activitatea afacerilor din zona euro a crescut la cel mai rapid ritm lunar în mai bine de două decenii, în luna iulie, pe măsură ce relaxarea restricțiilor impuse pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 a dus la avansul serviciilor. Totuși, temerile legate de un nou val de infecții au afectat încrederea mediului economic, potrivit presei internaționale.

Pe fondul creșterii ratelor de vaccinare, a reducerii presiunii asupra sectorului medical și a ridicării restricțiilor pe care guvernele le-au impus pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, cererea a început să revină, relatează Reuters, preluat de News.ro.

Cel mai rapid ritm lunar de creștere

Indicele semnal privind intenţiile de achiziţii ale managerilor (PMI), realizat de IHS Markit, considerat ca un indicator bun al sănătăţii economice, a urcat la 60,6 în iulie, de la 59,5, cea mai înaltă valoare atinsă din iulie 2000. Indicele este peste pragul de 50 de puncte care separă creşterea de contracţie şi depășește o estimare dintr-un sondaj Reuters, de 60 de puncte.

„Zona euro se bucură de creştere în timpul verii, deoarece slăbirea restricţiilor pentru combaterea virusului în iulie a propulsat creşterea la cel mai rapid ritm din ultimii 21 de ani”, a declarat Chris Williamson, economist-şef pentru afaceri la IHS Markit.

Potrivit specialistului, în special sectorul serviciilor se bucură de ridicarea măsurilor restrictive pentru Covid-19 şi de creșterea ratele de vaccinare, în special în ceea ce priveşte sectoarele de ospitalitate, călătoriile şi turismul.

Un PMI care acoperă industria de servicii, dominantă în zona euro, a sărit la nivelul de 60,4, de la 58,3, cel mai ridicat nivel din iunie 2006 şi peste prognoza din sondajul Reuters, de 59,5.

Cererea fost accelerată, ceea ce indică faptul că ritmul nu va încetini în curând, potrivit sursei citate. Drept dovadă, indicele privind noile afaceri a crescut de la 58,7 la 59,7, unul dintre cele mai ridicate niveluri din istoria de 23 de ani a sondajului.

În ceea ce privește indicele PMI din industria prelucrătoare, acesta a scăzut uşor de la recordul din iunie, de la 63,4 la 62,6.

Un indice privind producţia, care intră în componenţa indicelui compozit PMI, a scăzut la 60,9, de la 62,6.

Varianta Delta stârnește temeri

Totuși, relatează Reuters, răspândirea variantei Delta, cu un grad ridicat de contagiozitate, a coronavirusului a afectat în continuare lanţurile de aprovizionare globale şi a determinat creşterea preţurilor materiilor prime.

Potrivit Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), la această variantă contagiozitatea este de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică. Aproape 70% din infecțiile cu COVID-19 din majoritatea țărilor europene sunt acum, în medie, cu varianta Delta, identificată prima dată în India, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății, care reiterează îndemnul adresat tuturor statelor de a vaccina masiv populația.

Creșterea numărului de infecții și temerile privind apariția unui noi val al COVID-19 au afectat nivelul de încredere pentru viitor, indicele coborând la 67.8 de la 71.9, cel mai redus nivel, din februarie.

Acesta vine în acord cu datele recente ale Comisiei Europene privind indicele de încredere a consumatorilor, care a scăzut luna aceasta. Conform cifrelor publicate joi, indicele a scăzut în iulie cu 1,1 puncte, atât în UE, cât și în zona euro, comparativ cu luna iunie. Cu valori de -5,6 (UE) și -4.4 (zona euro), indicatorul rămâne peste nivelul de dinanintea pandemiei în ambele regiuni, arată Comisia.

Sursa: Comisia Europeană
Sursa: Comisia Europeană
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Regele Charles a vizitat un centru de tratare a cancerului din Londra