Reacție: Wall Street salută planul de stimulare economică de 1,9 trilioane dolari al lui Biden, dar își face griji cu privire la costuri

Redactor:
Cezar Amariei
Reacție: Wall Street salută planul de stimulare economică de 1,9 trilioane dolari al lui Biden, dar își face griji cu privire la costuri

Pachetul de stimulare socială și economică în valoare de 1,9 trilioane de dolari, anunțat de președintele ales, Joe Biden, este văzut ca o sabie cu două tăișuri de investitori: sunt optimiști, pentru că presupune o revigorare economică accelerată, dar și îngrijorați cu privire la modul în care Statele Unite vor plăti pentru toate acestea.

Pachetul de stimulare, dezvăluit de Biden joi, a fost anticipat pe scară largă de Wall Street și a contribuit la ridicarea indicelui larg S&P 500 (care include cele mai importante 500 de companii americane) cu aproape 3% în săptămâna de când democrații au preluat controlul deplin asupra Congresului, susține Reuters.

„În acest moment, piețele sărbătoresc anunțul de suplimentare și văd evenimentul ca pe o legătură mai puternică către o economie redeschisă pe deplin”, a declarat Jeff Buchbinder, strateg de acțiuni pentru LPL Financial, conform Reuters.

„Pe de altă parte, există riscul ca piețele să plătească pentru aceasta, sub forma unor rate de dobândă brusc mai mari sau creșteri fiscale care ar putea limita creșterea acțiunilor”, a spus el.

S&P 500 a scăzut cu aproape 0,4% joi și a crescut cu aproximativ 1,1% de la începutul lunii ianuarie. Evoluția a fost ghidată în mare parte de acțiuni care beneficiază de un pachet de stimulente, inclusiv bancare, ce au urcat cu peste 10% în ultimul an.

Între timp, câștigătorii de anul trecut, cum ar fi cei sectorul tehnologic, au pierdut aproape 1%.

Entuziasm pe termen scurt, prudență pe termen mediu

Planul lui Biden de a stimula economia printr-un pachet de salvare vine într-un moment în care o creștere a cazurilor de coronavirus obligă companiile și investitorii să-și refacă estimările legate de perioada când se va termina pandemia.

Cererile de șomaj au crescut săptămâna trecută la 965.000, a declarat joi Departamentul Muncii, fiind cel mai ridicat nivel din august și mult peste cele 795.000 anticipate de economiștii chestionați de Reuters.

Planul de stimulare al lui Biden este „în conformitate cu ceea ce se aștepta piața” și va fi probabil urmat de pachete suplimentare axate pe cheltuielile cu infrastructura și alte priorități, a declarat Randy Frederick, vicepreședinte de tranzacționare și instrumente derivate, Schwab Center for Financial Research.

Ritmul redus al imunizărilor împotriva Covid 19 în Statele Unite întârzie redeschiderea economică și crește nevoia de măsuri de stimulare mai mari, deși corporațiile și investitorii se vor confrunta probabil cu rate de impozitare mai mari în cursul anului, ca urmare a cheltuielilor suplimentare, a spus Frederick.

Esty Dwek, șefa strategiei de piață globală la Natixis Investment Managers, a declarat că se așteaptă ca piața de capital să se tempereze la sfârșitul acestui an, pe măsură ce investitorii încep să ia în considerare posibilitatea unor rate mai ridicate ale impozitelor corporative și individuale pe care noua administrație le-ar putea promova.

„Există îngrijorarea cu privire la inflație, dar nu cred că se va întâmpla în curând”, a spus ea.

MEGA-LOVITURĂ pentru Universitatea Craiova. Fotbalistul care a rupt plasele în Italia, Elveţia şi Portugalia semnează...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Elevii, în mare pericol din cauza lămpilor UV folosite în şcoli! De ce trebuie interzise...
Vaccinare anti-Covid-19 în România: Liber la programări pentru imunizare cu serul Pfizer. Persoanele care se...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Cine e Liliya Turkeieva de la Românii au talent. E unică în lume, talentul ei...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide