Economiștii, despre programul de guvernare al USL: În 6 luni se pot face multe dar vine vacanța parlamentară și încep alegerile locale

Economiștii, despre programul de guvernare al USL: În 6 luni se pot face multe dar vine vacanța parlamentară și încep alegerile locale
Publicat: 04/05/2012, 19:18
Actualizat: 30/06/2012, 13:06

Strategia fiscal-bugetară din programul de guvernare de 53 de pagini făcut public joi noapte de către USL nu i-a impresionat pe economiști, care susțin că, deși s-ar putea face destule lucruri pentru a îmbunătăți situația economică, nu trebuie uitat faptul că urmează vacanța parlamentară și alegerile locale.

Pe scurt, guvernul premierului desemnat Victor Ponta se angajează să reîntregească salariile bugetarilor până la nivelul de dinaintea tăierii de 25%, din 2010, și să înapoieze pensionarilor banii încasați ilegal de către Casa de Pensii sub forma contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS) până la finele acestui an. Printre celelalte măsuri economice concrete prezentate în programul de guvernare se numără și instituirea unui moratoriu privind extragerea gazelor de șist, menținerea actualelor taxe și impozite și continuarea, în mare parte, a proiectelor de investiții care se desfășoară în acest moment.

Programul făcut ținând cont de perioada scurtă de timp de guvernare vizează și „repararea inechităților sociale”

„Cel mai probabil urmează să prezinte un program de guvernare adevărat în toamnă. Nu uitați că urmează vacanța parlamentară și alegerile locale, deci este și o problemă de timp pentru a implementa anumite măsuri dar și de concetrarea pe temele economice și nu pe cele politice. În câteva zile intrăm în campanie”, a declarat pentru gândul Laurian Lungu, managing partner Macroanalitica.

El a precizat că, cel mai probabil, în final, actualul guvern va menține, per total, lucurile așa cum sunt, fără mari modificări de ordin economic.

„Elaborarea prezentului Program de Guvernare a ținut cont de perioada relativ scurtă de timp existentă până la alegerile parlamentare, de situația economică și socială în care se află România”, precizează, de la bun început, autorii programului. Câteva pagini mai jos USL precizează că „având în vedere perioada scurtă de timp în care va exercita guvernarea, am stabilit următoarele priorități: 1. Respectarea legilor, fără excepții, fără derogări sau scuze; 2. Repararea inechităților sociale; 3. Implementarea unei viziuni economice de lungă durată (…); 4. Depolitizarea administrației publice. Doar miniștrii și secretarii de stat vor fi numiți și sprijiniți politic; 5. Toleranță zero față de corupție și clientelism (…)”.

Programul nu conține estimări privind evoluția datelor macro

Programul, în care se admite, la început, că era nevoie de ajustări economice, nu prezintă nici datele macroeconomice actuale, nici previziuni privind evoluția lor în perioada următoare.

„În șase luni s-ar putea face multe lucruri. S-ar putea îmbunătăți sistemul fiscal, de exemplu, pentru a nu mai fi atât de stufos. S-ar putea lua măsuri suplimentare pentru creșterea gradului de colectare a veniturilor la buget. În final, însă, este nevoie și de voință și de viziune”, a declarat pentru gândul Matei Păun, managing partner BAC Investment.

În ceea ce privește reîntregirea salariilor, Păun susține că ar fi la fel de greșit acum să le mărești tuturor salariile, precum a fost în 2010 să le tai pe ale tuturor bugetarilor. „A fost o greșeală. S-a tăiat pur și simplu, fără nicio analiză, fără criterii, fără nimic. La fel mi se pare și acum. Poate că unii nu merită această majorare de salariu în timp ce alții merită mai mult decât nivelul anunțat”, a adăugat el.

În pagina 8 a programului de guvernare USL, capitolul „Bugetul public și politica economică”, se precizează că „gestionarea finanțelor publice va fi caracterizată prin predictibilitate, transparență, reguli și proceduri clare în toate segmentele acestora, atât la nivel central, cât și la nivel local”. Nu se precizează însă nici care sunt regulile și procedurile neclare și nici care ar fi măsurile pentru a le îmbunătăți.

Prin programul de guvernare prezentat joi seară de către USL, noul guvern își asumă atât continuarea și respectarea actualelor acorduri cu instituțiile financiare internaționale cât și dorința ca România să adere la Pactul de Stabilitate Fiscală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii