eMAG detronează Dacia în clasamentul celor mai valoroase branduri românești. Care sunt cele 50 de companii din top

eMAG detronează Dacia în clasamentul celor mai valoroase branduri românești. Care sunt cele 50 de companii din top
Publicat: 27/04/2022, 14:31

În premieră pentru România și pe fondul favorizant al pandemiei de COVID-19, o companie din domeniul comerțului electronic a urcat pe primul loc în clasamentul anual al celor mai valoroare 50 de branduri românești.

Brandul eMAG crește în valoare cu 29% și devine cel mai valoros brand românesc, și depășind pentru prima dată brandul Dacia, în clasamentul anual al Brand Finance, firmă globală independentă de evaluare și strategie de brand. În fiecare an, compania de consultanță și evaluare de brand Brand Finance evaluează cele mai valoroase branduri globale, naționale și sectoriale. Cele mai valoroase 50 de branduri românești sunt incluse în raportul anual Brand Finance România 50.

Conform raportului pe 2022, Banca Transilvania, cu un rating AAA+, este cel mai puternic brand românesc, în timp ce Dedeman (creștere 24%) și Altex (creștere 31%) completează creșterea sectorului de retail.

Brandurile noi, create de sectorul privat în ultimii 30 de ani, ocupă 60% din locurile acestui clasament, și generează peste 60% din valoarea măsurată.

Evoluția marilor branduri

Brandul eMAG, în creștere cu 29%, a depășit valoarea de 1 miliard de euro – respectiv 1,027 milioane EUR, și a depășit astfel Dacia, care a avut o scădere cu 28%, la 815 milioane euro,față de anul anterior.

Conform autorilor topului aceasta schimbare istorică la vârful clasamentului a rezultat din creșterea brandului de e-commerce, favorizată de orientarea mai accentuată a consumatorilor către online în timpul pandemiei, combinată cu scăderea veniturilor Dacia.

„Valoarea brandului eMAG continuă sa crească, odată cu veniturile sale, și pe măsură ce brandul evoluează și se dezvoltă pentru a satisface cererile în schimbare ale consumatorilor. Consumatorii devin tot mai familiari cu comerțul online în piețele cheie (Romania, Ungaria si Bulgaria) iar potențialul de creștere al brandului rămâne ridicat, chiar dacă sectorul online este foarte competitiv si in continuă schimbare. eMAG are potențialul de a beneficia de evoluțiile macro-economice amintite, precum și de a-și consolida forța propriului brand”, se arată în comunicatul Brand Finance.

„Această recunoaștere reprezintă o confirmare a rolului transformator pe care comerțul online îl are în viețile oamenilor și ne motivează să ne continuăm investițiile accelerate în infrastructură și tehnologie pentru a susține evoluția stilului de viață al românilor și a transformării eMAG în ecosistem regional de ecommerce”, a comentat Tudor Manea, CEO eMAG, după publicarea clasamentului.

„Până foarte recent, brandul Dacia părea abonat la primul loc în clasament. Ascensiunea fermă a brandului eMAG marchează și un simbolic schimb de ștafetă, de la un brand cu vechime către un brand inventat cu mai puțin de 30 de ani în urmă. Pe această notă, ar fi un semn pozitiv pentru România dacă tot mai multe branduri din “noua economie” ar urca in top 50”, a declarat Mihai Bogdan, Managing Director, Brand Finance Romania.

Cum a fost selectat cel mai puternic brand

Conform raportului citat, Banca Transilvania este cel mai puternic brand românesc, cu un rating AAA+. Conform autorilor, în procesul de calculare a valorii de brand, Brand Finance determină de asemenea forța relativă a brandurilor (Brand Strength), printr-un complex de factori care evaluează investiția în marketing, brand equity și performanța de business. În conformitate cu standardul ISO 20671, Brand Finance încorporează in evaluare și rezultatele cercetării proprii de piață cu peste 100.000 de respondenți în peste 30 de țari si 30 de sectoare economice.

Brandul Banca Transilvania – cu o valoare de brand în creștere cu 6% până la 397 milioane de euro, pe locul 5 în clasamentul valoric – este cel mai puternic brand românesc, după această măsură. Astfel, aceasta intrând în zona de „elită” a ratingului AAA+, cu un index de forță a brandului de 90/100 – ceea ce o plasează in mod remarcabil pe plan global între primele zece cele mai puternice bănci.

Pe locul 3 din punct de vedere este plasat, la fel ca anul precedent, Dedeman (+ 24%, cu o valoare 504 milioane de euro) și tot din retail, Altex a urcat un loc, de pe 13 pe 12, cu o creștere de 31%, până la 123 milioane de euro.

Pe locul patru a urcat Petrom, de pe locul cinci, cu o creștere de 13,8%, cu o valoare de 422 de milioane de euro.

„Dedeman (a cărui valoare de brand a crescut cu 24% până la 504 milioane EUR) si Altex (in creștere cu 31% până la 123 milioane EUR), reprezintă, împreuna cu eMAG, creșterea brandurilor din retailul românesc. În pofida faptului că operează în principal prin magazine fizice, într-un mediu puternic afectat de restricțiile din timpul pandemiei, brandul Dedeman a crescut și rămâne cel mai valoros brand deținut integral de acționari români, protejându-și poziția a treia în clasament. Brandurile de retail sunt bine poziționate pentru a profita de creșterea cererii de bunuri în perioada post-pandemie”, conform raportului.

În Top 10 mai sunt două bănci, BRD și BCR, compania de utilități Electrica, compania de telecomunicații DIGI/ RCS&RDS și bradul farma Catena.

Valoarea combinată a primelor 50 de branduri a crescut cu 5,6% față de clasamentul de anul trecut – în linie cu creșterea pe ansamblu a economiei românești (5,9%).

Cine e intrat, cine a ieșit

Brandurile noi, create de sectorul privat în ultimii 30 de ani, ocupă 60% din locurile acestui clasament, și generează peste 60% din valoarea totală, ceea ce este o bună măsură a dinamismului economic.

Lista brandurilor cu cea mai mare valoare nu a suferit multe schimbări în ultimii ani, cu doar două-trei branduri intrând sau ieșind din clasament în fiecare an. În această ediție, sunt doar două intrări în top 50: brandul BILKA (care a revenit după o absență in 2021) cu o creștere impresionantă de 56% a valorii până la 20 milioane EUR, și brandul de bere Ciuc (valoare 18 milioane euro), iar cele două branduri care nu se mai regăsesc în clasament în acest an sunt COCORICO și Blue Air  –­ cel din urmă fiind în procedura de insolvență ca urmare a restricțiilor din pandemie.

„Brandurile locale nu duc lipsă de provocări, întrucât globalizarea aduce o expunere mai mare, chiar și pentru acele branduri care nu ies din țară. Tocmai această combinație și alternanță de oportunități și amenințări stimulează brandurile să evolueze și să-și consolideze forța”, a spus Mihai Bogdan, Managing Director, Brand Finance Romania.

De menționat că acestă cercetare și analiza care au stat la baza raportului anual au fost finalizate înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia și marchează în principal revenirea economică după disrupția provocată de pandemia de COVID-19 și rămâne de văzut în ce măsură unda de șoc a războiului va afecta valoarea economică creată.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican