ERNST&YOUNG: România este a 6-a cea mai atractivă țară europeană pentru investiții în următorii trei ani. Statele din TOP 5

ERNST&YOUNG: România este a 6-a cea mai atractivă țară europeană pentru investiții în următorii trei ani. Statele din TOP 5
Publicat: 20/06/2012, 11:15
Actualizat: 25/06/2013, 14:26

România este a 6-a cea mai atractivă țară europeană pentru investiții în următorii trei ani, potrivit celor 840 de lideri de business chestionați de compania de consultanță și audit Ernst & Young (E&Y) în cadrul raportului 2012 European Attractiveness Survey, lansat miercuri.

Astfel, România este mai atractivă decât Cehia, Turcia, Elveția, Olanda, Italia, Spania sau Suedia.

„România are avantajul unei rate de creștere a PIB-ului promițătoare în comparație cu media europeană și al unui capital uman valoros. Vedem tot mai mulți investitori atrași de sectorul energiei regenerabile. Mai multe privatizări sunt planificate în perioada următoare, încurajând investitorii din întreaga lume să privească spre țara noastră. Este esențial să stimulăm această evoluție pozitivă prin strategii economice adecvate”, a declarat într-un comunicat Bogdan Ion, Country Managing Partner Ernst & Young România.

Primele cinci poziții din clasament sunt ocupate, în ordine, de Germania, Polonia, Marea Britanie, Rusia și Franța.

Studiul are la bază o metodologie care cuprinde două analiza numărului de proiecte de investiții străine realizate în 2011, pe de o parte, și o analiză soft, a percepției privind atractivitatea țărilor europene pentru investiții străine, pe de altă parte.

Prima analiză include doar proiectele de investiții străine concretizate în active noi sau noi locuri de muncă, fiind excluse investițiile de portofoliu și fuziunile și achizițiile.

Cealaltă analiză definește atractivitatea unei locații privind investițiile străine printr-un mix între imaginea sa, încrederea investitorilor și percepția privind capacitatea țării respective de a oferi beneficii competitive pentru investitori. Pentru această componentă, cercetarea a fost realizată de CSA Institute în perioada februarie și martie 2012, prin interviuri telefonice aplicate unui eșantion reprezentativ de 840 de factori de decizie din companii din întreaga lume.

În ciuda fragilității economiei din zona euro, fluxul de investiții spre Europa a continuat să crească în 2011, numărul de proiecte fiind considerabil mai mare decât înainte de criză, conform raportului anual European Attractiveness Survey dezvoltat de Ernst & Young. În Europa, numărul proiectelor de investiții a crescut cu 2%, de la 3.757 în 2010, la 3.906 în 2011.

Deși evoluția numărului de proiecte a fost modestă, în fapt, valoarea medie a acestora a fost semnificativ mai mare, iar numărul de locuri de muncă generate de investițiile străine directe a crescut cu 15%.

SUA rămâne cel mai mare investitor în Europa, dezvoltând 1.028 de proiecte, care reprezintă 26% din numărul total. Numărul proiectelor de investiții dezvoltate de SUA a crescut astfel cu 6% în 2011, ajungând la cel mai înalt nivel înregistrat de studiul Ernst & Young în ultimii 10 ani.

Investitorii sunt destul de încrezători în capacitatea Europei de a depăși dificultățile complexe și multiple cu care se confruntă. Europa demonstrează un nivel ridicat, chiar surprinzător de atractivitate. Sondajul Ernst & Young a relevat faptul că investitorii consideră Europa de Vest cea mai atractivă destinație pentru investiții străine directe, după China, în timp ce Europa Centrală și de Est se clasează a treia. Investitorii rămân încrezători în evoluția Europei: 81% sunt de părere că Europa va depăși problemele economice actuale.

Economiile din Europa Centrală și de Est conduc în privința investițiilor în industriile prelucrătoare. România, Serbia, Slovacia și Cehia au atras 53% din locurile de muncă nou create în industria automobilelor. Aceste țări au atras proiecte mari pentru că dețin avantaje competitive de cost și sunt parteneri comerciali ai Germaniei, unde se află clienți industriali de referință.

Serviciile profesionale și producția de software rămân sectoarele care au primit cele mai multe investiții străine directe în Europa, cu o creștere de 19%, respectiv 15% in 2011. Împreună, aceste două sectoare au atras 28% din totalul proiectelor dezvoltate anul trecut, generând peste 16,000 de noi locuri de muncă. Numărul proiectelor de investiții străine directe a crescut de asemenea și în industria producătoare de automobile, care a creat numărul cel mai mare de noi locuri de muncă – respectiv 37.790. Sectoarele care au înregistrat cel mai mare declin în 2011 au fost serviciile de intermediere financiară, care au scăzut cu 16%, și electronicele, care au scăzut cu 8%.

Fragilitatea economiei din zona euro a determinat investitorii să fie mai ezitanți decât de obicei în ceea ce privește provocările cu care se confruntă această regiune. Doar 26% din liderii de business intervievați, din întreaga lume, au planuri de extindere a operațiunilor în Europa în 2013, în scădere cu 7%, față de 33% care planificau să investească în 2011. Cu toate acestea, peste un sfert din executivi au luat în vizor posibile achiziții – un semn că multe active din economiile europene vor deveni disponibile, pe măsură ce vânzătorii devin mai realiști privind perspectivele de recuperare ale anumitor afaceri, dar și privind evaluările acestor active. Având în vedere că multe companii păstrează lichidități importante, fuziunile și achizițiile ar putea fi un complement puternic al investițiilor de tip greenfield în 2013 și în anii următori.

Pentru România, datele BNR arată că investițiile străine directe au atins în 2011 minimul ultimilor nouă ani, 1,917 miliarde euro, și au continuat să scadă în 2012, la 490 milioane euro după primele patru luni.

Ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, a declarat marți că România pierde investitori pentru că nu știe să negocieze, iar investitorii mari, cei care ar putea ajuta piața locală, nici nu au auzit de România.

Tot marți E&Y a anunțat că valoarea estimativă a fuziunilor și achizițiilor încheiate în primele cinci luni în România este de circa 800 de milioane de dolari, aproape dublul nivelului înregistrat în același interval din 2011, deși numărul tranzacțiilor s-a redus de la 59 la 52.

Doar tranzacțiile ale căror valori au fost anunțate de către părțile implicate au totalizat 330 milioane dolari, față de 216 milioane dolari în ianuarie-mai 2011. Extrapolând, E&Y estimează pentru primele cinci luni un total al pieței de 798 milioane dolari, față de 408 milioane dolari în primele cinci luni din 2011.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare