Estimări ING: BNR a utilizat puțin peste un miliard de euro pentru a susține leul în luna iulie

Estimări ING: BNR a utilizat puțin peste un miliard de euro pentru a susține leul în luna iulie
Publicat: 02/08/2012, 14:03
Actualizat: 26/08/2014, 04:21

Banca Națională a României (BNR) a utitlizat puțin peste un miliard de euro pentru a susține leul în luna iulie, consideră economistul ING Bank, Vlad Muscalu, perioadă în care moneda națională a fost afectată de tensiunile politice interne, scrie Mediafax.

„Mișcările recente și datele privind rezervele valutare, care ne-au făcut să credem că BNR a vândut puțin peste un miliard de euro în ultima lună, ne determină să înlocuim prognoza noastră pozitivă pe termen scurt cu una negativă și estimăm revenirea leului la minimul recent, de 4,65 unități pentru un euro”, arată un raport transmis joi de ING Bank.

Leul s-a depreciat abrupt de la începutul lunii iulie, cu 4,2%, până la un un record istoric de 4,65 lei/euro. Percepția jucătorilor a fost afectată de turbulențele politice, care au avut ecouri internaționale.

Moneda națională a recuperat luni semnificativ din terenul pierdut în săptămânile precedente, după ce primele date de la referendumul de demitere a președintelui Băsescu au arătat că nu se va îndeplini cvorumul de 50% plus unu. Cei mai mulți jucători străini au ales să-și închidă din poziții, însă dealerii nu au exclus și o prezență discretă a BNR.

Tensiunile politice nu s-au terminat însă, întrucât Curtea Constituțională a amânat dezbaterile legate de rezultatul referendumului.

Potrivit economistului ING, această incertitudine pare să pună presiune pe leu, care, spre deosebire de alte perechi valutare, a avut o sesiune dificilă miercuri, iar cotații au depășit din nou 4,6 lei/euro.

Cotațiile monedei naționale au continuat să urce la deschiderea sesiunii de joi, înregistrând oscilații în jurul nivelului de 4,61 lei/euro, pe volume reduse de valută tranzacționată, potrivit dealerilor.

Banca centrală a anunțat miercuri că rezervele valutare au scăzut în luna iulie cu 819 milioane euro, de la 32,96 miliarde euro la 32,14 miliarde euro, în condițiile în care plățile scadente în contul datoriei publice denominate în valută au fost de 127,92 milioane euro.

În cursul lunii iulie, BNR a înregistrat intrări la rezerva valutară de 1,3 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaționale și altele.

Concomitent, de la rezerva valutară s-au consemnat ieșiri de 2,11 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.

Luna trecută, Ministerul de Finanțe a emis titluri de stat de 1,6 miliarde lei și a avut de efectuat plăți de peste 5 miliarde lei. Diferența a fost, cel mai probabil, acoperită din bufferul constituit în valută. Astfel, este posibil ca Ministerul Finanțelor să fi vândut către BNR peste 800 de milioane de euro, sumă pe care banca centrală a vândut-o mai departe în piață.

MFP a anunțat în 24 iulie că suma din buffer se ridică la 3,3 miliarde euro, cu 1,5 miliarde euro sub nivelul de la începutul lunii mai, diferență în care intră și plata unei emisiuni scadente în valoare de 700 milioane de euro.

„Diferența de aproximativ 0,85 miliarde euro a fost utilizată pentru contracararea tendinței de creștere a randamentelor pe piața primară a titlurilor de stat datorată situației tensionate de pe plan internațional, a celei aferente structurii lichidității din sistemul bancar românesc, precum și a contextului intern. Această utilizare a fost facilitată de aprobarea liniei de credit în valoare de 1 miliard euro de către Consiliul Director al BIRD în cursul lunii iunie 2012, care este considerată de instituțiile financiare intenaționale drept componentă a rezervei financiare la dispoziția Ministerului Finanțelor Publice”, se spunea în comunicatul MFP.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×