Eugen Teodorovici: emigrarea forței de muncă, costurile de finanțare și piața europeană, pe agenda ECOFIN: „Pentru două zile capitala României devine capitala financiară a Europei”

Redactor:
Dorin Oancea
Eugen Teodorovici: emigrarea forței de muncă, costurile de finanțare și piața europeană, pe agenda ECOFIN: „Pentru două zile capitala României devine capitala financiară a Europei”
Emigrarea forței de muncă este un subect de interes pentru România la reuniunea ECOFIN a miniștrilor de finanțe din UE care are loc la București, a declarat vineri ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.

„Pentru două zile capitala României devine capitala financiară a Europei. Se discută subiecte de interes pentru noi ca țară și pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei. Sunt subiecte care au la bază câteva studii făcute destul de bine, legate de mobilitate, de costul de finanțare, de piața europeană în ansambul ei, care sunt perspectivele și care sunt actualele probleme”, a spus Teodorovici.

Ministerul Finanțelor Publice organizează vineri și sâmbătă, la București, reuniunea informală a Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), miniștrii de Finanțe din UE, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

La eveniment vor participa peste 40 de delegații, aproximativ 1.000 de persoane, miniștrii de Finanțe din statele membre UE, Guvernatorii băncilor centrale, comisari europeni și înalți reprezentanți ai instituțiilor UE.

Ziua de vineri debutează cu reuniunea Eurogrup, condusă de președintele Mario Centeno, la care participă miniștrii de Finanțe ai celor 19 state din zona euro, urmată de reuniunea Eurogrup în format extins, cu toții miniștrii de Finanțe din UE. În cadrul celei de-a doua întâlniri se va discuta despre conectarea „Semestrului European” cu finanțarea din bugetul UE, iar unul dintre cele mai importante subiecte este foaia de parcurs pentru începerea discuțiilor politice pentru EDIS (sistemul european de asigurare a depozitelor).

Vineri după-amiază, miniștrii de Finanțe și guvernatori băncilor centrale au programată prima sesiune de lucru a reuniunii informale ECOFIN, prezidată de ministrul român de resort, Eugen Teodorovici. În cadrul acesteia vor fi abordate teme precum prioritățile următorului ciclu instituțional și calea de urmat pentru Uniunea Piețelor de Capital.

 

Inchide