În cadrul conferinței „EURO Industry SUMMIT”, Alexandru Stoica, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, a vorbit despre programele naționale de investiții care vizează modernizarea infrastructurii și extinderea rețelelor de gaze naturale. El a evidențiat importanța programelor Anghel Saligny și PNRR, care asigură finanțări pentru dezvoltarea localităților din România.
Ministerul Dezvoltării gestionează unul dintre cele mai ample programe de investiții post-revoluționare, menit să modernizeze infrastructura locală și să sprijine dezvoltarea economică.
„Prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, avem aprobate 811 obiective de finanțare pentru extinderea rețelelor de gaze naturale în unitățile administrativ-teritoriale din România. Până acum, 200 dintre aceste obiective au fost deja contractate și sunt în derulare. Este un pas important pentru asigurarea accesului la gaze naturale în cât mai multe localități”, spune acesta.
Pe lângă extinderea rețelelor de gaze, programul Anghel Saligny include investiții esențiale în infrastructura rutieră, alimentarea cu apă și canalizare.
„Acest program este unul dintre cele mai mari de după Revoluție, cu un buget total de 65 de miliarde de lei. Finanțările sunt direcționate către proiecte de modernizare a drumurilor, podurilor, sistemelor de apă și canalizare, dar și pentru rețeaua de gaze naturale. Sperăm ca aceste investiții să contribuie semnificativ la dezvoltarea economică a României”, afirmă el.
Secretarul de stat a subliniat importanța parteneriatului dintre autorități și mediul privat pentru realizarea acestor investiții.
„Lucrăm îndeaproape cu antreprenorii români pentru a duce la îndeplinire obiectivele programului. Aceștia joacă un rol esențial în implementarea proiectelor și le mulțumim pentru implicare. Ne bazăm pe ei pentru a finaliza investițiile la timp și la standarde ridicate”, spune acesta.
În afară de programul Anghel Saligny, Ministerul Dezvoltării gestionează și fondurile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care vizează consolidarea clădirilor și creșterea eficienței energetice.
„Avem un buget de 6,8 miliarde de euro prin PNRR pentru proiecte de consolidare seismică, eficiență energetică, tranziția verde și digitală, transportul durabil, mobilitatea urbană, turismul și cultura, construirea de creșe și locuințe nZEB, dar și înființarea de ghișee unice pentru furnizarea către prosumatori de servicii de consiliere în domeniul energiei pentru renovările ce vizează eficiența energetică și producția de energie din surse regenerabile. Programul merge foarte bine și avem un buget record pentru acest an. Vom continua să implementăm aceste proiecte pentru a îmbunătăți calitatea infrastructurii din România”, afirmă el.
Parteneri Gândul la Conferința Euro Industry Summit au fost: Grampet Group, Philip Morris Romania, Alro, Profi, Agro Chirnogi, Fabrica de Zahăr Luduș, Avimi, Oscar Downstream, One Properties, Carmistin The Food Company, Maristar, Trace, Erbașu Construcții, Electrica, PPC, Evryo, Romgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica.