EXCLUSIV VIDEO. ISC a încasat 320 de milioane de lei, din cotele datorate statului, în primele nouă luni. Paul Racoviță: „Nu suntem chiar atât de bogați”

Publicat: 02/12/2022, 18:00
Actualizat: 05/12/2022, 12:53

Paul Racoviță, inspectorul general al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), a recunoscut, la GÂNDUL EXCLUSIV, că instituția are întârzieri la emiterea adeverințelor de confirmare a plăților cuvenite statului, dar promite că acestea vor fi reglate prin perfecționarea sistemelor informatice. Acest segment este unul dintre obiectivele de investiții ale instituției, care provin din cota de 0,6% din investițiile demarate în România.

Șeful ISC își face mea culpa, la GÂNDUL EXCLUSIV, și dă asigurări că va avea soluții.

„Într-adevăr avem niște întârzieri – dar prin implementarea sistemelor informatice, promit că se vor rezolva, în ceea ce înseamnă emiterea adeverințelor de confirmare a plăților și de confirmare a personalului care participă la recepție și așa mai departe. Într-adevăr, acolo este întârzierea și ne-o asumăm, pentru că, potrivit legii, orice investiție în baza unei autorizații de construire plătește către ISC 0,6, o sumă cumulată, din valoarea investiției”, a admis Paul Racoviță, la GÂNDUL EXCLUSIV.

În privința avizelor, Paul Racoviță subliniază că ISC nu se mai ocupă de avizarea lucrărilor la construcții deja ridicate.

„În prezent instituția nu dă niciun aviz. Până acum doi ani, într-adevăr se dădea un acord pentru intervențiile pe construcțiile existente, în baza unei expertize. S-a constatat ineficacitatea și ineficiența acestui acord, practic dădeam un aviz pe niște documente întocmite pe care nu puteam să le confruntăm cu fața locului și atunci era pur formal. Și atunci a fost scos”, a detaliat șeful ISC.

Câți bani merg la Ministerului Dezvoltării

Potrivit celor mai recente date agregate de instituție, până la data de 20 septembrie, totalul încasărilor era de 320 de milioane de lei.

Din acestea, raportul pe primul trimestru indica încasări de aproape 81,8 milioane de lei, în timp ce, pe tot anul trecut, totalul sumelor încasate de către Inspectoratul de Stat în Construcții, reprezentând cotele de 0,1% respectiv 0,5% datorate potrivit prevederilor legale, a fost de 369,4 milioane de lei.

Nu toți banii rămân la ISC – care este organ tehnic specializat care exercită controlul de stat în domeniul construcțiilor și care se autofinanțează și, mai mult, o bucată consistentă merge la instituția – mamă, respectiv Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

„Nu suntem chiar atât de bogați. Din cei 320 de milioane, sumele strict ale ISC sunt 175 de milioane de lei. 144 de milioane am dat la Ministerul Lucrărilor Publice, care se duc pe reglementări, investiții și așa mai departe. Problema e că, din cei 175 de milioane de lei încasați, avem plăți aferente personalului de aproape 64 de milioane și plăți cu funcționare, investiții, de aproape 14 milioane. Trebuie să subliniez că ISC are în proprietate toate sediile din țară în afară de Harghita, unde stăm în chirie”, a explicat inspectorul general al ISC.

Este drept că sumele pentru întreținerea clădirilor sunt destul de mari, admite Paul Racoviță, dar investițiile se pot face, unde e cazul, având un statut juridic clar, două sedii fiind în reparații capitale în prezent.

„Scăpăm de tot ceea ce înseamnă chirie, fluctuație, plus că suntem extrem de stabili, lumea știe unde să ne găsească, oferim niște condiții mai mult decât civilizate salariaților să își desfășoare activitatea în sediile noastre, investim sume mari în ceea ce înseamnă IT, licențe, programe de calculator, parcul auto, pentru că este o activitate care necesită deplasarea, deci cheltuielile sunt destul de mari”, a conchis Paul Racoviță, la GÂNDUL EXCLUSIV.

Urmăriți interviul integral:

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Cum se construiește în România. Paul Racoviță, inspector general ISC: „Nu putem nici să mergem să legitimăm vecinul, nici să intrăm în casă peste cineva”

EXCLUSIV VIDEO | ISC a câștigat un proiect european pentru a urmări execuția lucrărilor din țară. Paul Racoviță: „Se va vedea în sistem”

EXCLUSIV VIDEO. ISC are o lipsă acută de personal, de aproape un sfert din grila aprobată. Paul Racoviță: „Am încercat să îi aducem și de pe băncile școlii, nu a fost eficient”

EXCLUSIV VIDEO | Cât de gravă este situația PUZ-urilor de sector? Paul Racoviță, inspector general al ISC: „Nu mai poți nici gardul să îl construiești. Efectele sunt dezastruoase”

EXCLUSIV VIDEO | Mit sau realitate: se construia mai bine pe vremuri? Sfaturile inspectorului general al ISC pentru românii care caută să își cumpere o locuință

EXCLUSIV VIDEO | Cât de calificați sunt muncitorii străini veniți pe șantierele din România? Concluzia lui Paul Racoviță, inspectorul general al ISC

EXCLUSIV VIDEO | Autoritățile vor să reducă birocrația pentru regenerabile. Paul Racoviță: „O documentație de urbanism pentru un parc eolian nu spune nimic”

EXCLUSIV VIDEO | Este sau nu posibilă demolarea controversatei Cathedral Plaza? Răspunsul lui Paul Racoviță, inspectorul general al ISC

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer