EXCLUSIVITATE GÂNDUL FINANCIAR. Ștefan Țînț, proprietar Teleferic Grand Hotel: Poiana Brașov a intrat pe harta competițiilor internaționale de schi. Vrem să extindem domeniul schiabil

EXCLUSIVITATE GÂNDUL FINANCIAR. Ștefan Țînț, proprietar Teleferic Grand Hotel: Poiana Brașov a intrat pe harta competițiilor internaționale de schi. Vrem să extindem domeniul schiabil
Ștefan Țînț, proprietarul Teleferic Grand Hotel, unul dintre cei mai puternici susținători ai FIS Children Trophy
Publicat: 10/03/2021, 16:13
Actualizat: 10/03/2021, 16:16

România face, în acest moment, eforturi constante pentru a intra în anticamera performanței pe segmentul de ski alpin, un sport de elită și foarte costisitor, a declarat pentru GÂNDUL FINANCIAR Ștefan Țînț, proprietarul Teleferic Grand Hotel. Omul de afaceri este unul dintre cei mai puternici susținători al celor două competiții internaționale organizate la Poiana Brașov: FIS Children Trophy 2021, aflată la a patra ediție și SES Race 2021, la a doua ediție. Și al unui proiect de extindere a domeniului schiabil în Poiană, aflat pe masa primarului Brașovului, Allen Coliban. 

Este vital ca România să atragă competiții internaționale pentru a dezvolta acest domeniul al sportului, explică Ștefan Țînț, unul dintre cei mai puternici și influenți oameni de afaceri din zonă, care a investit timp, energie și bani în proiectul său de a pune Poiana Brașov pe harta competițiilor internaționale de schi. Și, în acest scop, a reușit să adune în jurul acestui proiect comunitatea locală a hotelierilor, sportivi animați de aceeași viziune de la Federaţia Română de Schi şi Biatlon, dar și autorități locale.

„Și asta putem face numai sponsorizând copiii, tinerii care investesc energie și efort și care cred în acest sport”, a declarat pentru GÂNDUL FINANCIAR Ștefan Țînț, din mijlocul tinerilor sportivi care, alături de antrenori și de sponsori s-au adunat la o ciorbă fierbinte după efortul de pe pârtia de schi.

Românii au cucerit patru medalii la FIS Children Trophy, competiție internațională organizată la Poiana Brașov

Iar proiectul crește, de la an la an. Tinerii care participă la competiție FIS Children Trophy, competiție internațională cu o licență de 5 ani (2018-2022) de la Federația Internațională de Schi, beneficiază de cazare și masă gratuită, asigurate exclusiv din sponsorizări. Spre exemplu, la ediția din februarie 2021, s-au strâns 110.000 de euro de la sponsori precum Mastercard, BCR sau Total, bani investiți în organizarea și promovarea competițiilor.

Peste 70 de adolescenți (categoriile de vârstă 12-14 ani şi 14-16 ani) din Ucraina, Bulgaria, Ungaria, România, Grecia, Slovacia, Bosnia şi Herţegovina, au concurat anul acesta la probele de Slalom şi Slalom Uriaş în cadrul FIS Children Trophy, eveniment, organizat de către Asociaţia de Turism Poiana Braşov, Federaţia Română de Schi şi Biatlon şi de Primăria Braşov. Românii au cucerit patru medalii, iar organizarea a fost impecabilă, fiind lăudată la final de către participanţi.

„Sunt deja patru ediții ale acestui concurs. E greu să emitem, deocamdată pretenții pentru a intra în prima grupă valorică. România, în acest moment, pe segmentul de ski alpin – acest sport elitist – și foarte costisitor, face eforturi constante pentru a intra în anticamera performanței. Și asta putem face numai sponsorizând copiii, tinerii care investesc energie și efort și care cred în acest sport. Anticamera marii performanțe este Cupa Europei, echivalentul Champions League în fotbal, ca să fac această comparație. Cupa Mondială este maximum.  Avem șanse, după cum s-a văzut și la competiția FIS Children Trophy de la finalul lunii februarie: chiar și în condiții de pandemie am avut o participare însemnată.  Este vital ca România să atragă competiții internaționale pentru a dezvolta acest domeniul al sportului”, a declarat Ștefan Țînț pentru GÂNDUL FINANCIAR.

SES Race 2021 va aduce, în martie, zeci de schiori din 19 țări în Poiană

Urmează un alt eveniment, pentru schiori adulți – Poiana Brașov SES Race 2021  care se va desfășura în perioada 15-18 martie 2021 și care va avea discipline masculine și feminine de slalom și slalom uriaș. Small Evolving Ski Nations Race este o competiție care se adresează sportivilor din 19 țări, care aspiră la rezultate notabile în concursurile internaționale de profil, au spus organizatorii. Stațiunea cu cel mai mare domeniu schiabil din România, Poiana Brașov, intră astfel pe harta competițiilor internaționale de schi.

La acest nivel, Ștefan Țînț consideră că următoarea etapă este extinderea domeniului schiabil, astfel încât Poiana Brașov să devină cunoscută la nivel internaținal pentru schi alpin. Omul de afaceri a adunat, în februarie, în Poiană toate autoritățile cu putere de decizie asupra turismului din zonă pentru a promova ideea unui proiect de milioane de euro.

Asociația noastră din Poiana Brașov a hotărât să își concentreze atenția pe sportul care a făcut cunoscută stațiunea noastră încă din anul 1895, spune omul de afaceri.

Proiect de milioane de euro pentru extinderea domeniului schiabil la Poiana Brașov

„Datorită dezvoltării programului schiabil în etapa I a ajuns să fie considerată o stațiune de schi mică de lux, din 2013. Acum are aproximativ 26 de kilometri de pârtii dotate cu tot ce trebuie – instalații de produs zăpada, mașini de pregătire a pârtiilor, tot ce trebuie pentru a atrage competiții dar și turiști, chiar din străinătate. În a doua etapă a dezvoltării stațiunii avem un program – Asociația noastră a plătit un studiu de prefezabilitate în valoare de 74.000 de euro- bani privați de la hotelierii din stațiune, pe care l-a pus la dispoziția Primăriei Brașov pentru a lua în considerare și a oferi spre licitație cu alte fonduri, probabil europene, extinderea domeniului skiabil. Se vede ce cozi uriașe sunt la toate pârtiile din Poiana Brașov. Cererea este imensă. Este vorba despre o extindere spre zona Cheișoara, 7 noi kilometri de pârtie, din municipiul Râșnov. – a declarat Ștefan Țînț pentru GÂNDUL FINANCIAR.

Ce înseamnă asta pentru turistul obișnuit? Mai multe ore la schi, mai puțin timp de așteptare la telegondolă, pârtii mai multe și a căror calitate să nu mai depindă atât de mult de condițiile meteo. Planul aflat pe masa primarului din Brașov, Allen Coliban, ar aduce următoarele îmbunătățiri:

  • Extinderea capacității domeniului schiabil de la 4.300 la 6.200 schiori pe zi,
  • Creșterea suprafeței schiabile de la 75 hectare, la 100 hectare (+33%),
  • Creșterea lungimii cumulate a pârtiilor de la 20 km la 30 km (+50%),
  • Construirea a două noi telescaune fixe de 4 locuri,
  • Construirea unei gondole de 10 locuri, cu o capacitate de 2.400 de persoane/oră,
  • Două parcări cu un total de 600 de locuri în zona stației Cheișoara,
  • Acoperirea întregului domeniu schimabil existent cu instalații de produs zăpadă artificială,
  • Noi instalații de nocturnă pe pârtiile Drumul Roșu și Subteleferic.

„Vrem să folosim fonduri nerambursabile pentru acest proiect, din Programul Național de Reziliență și din Programul Operațional Regional. Cred că în 1-2 ani vom vedea nocturna și instalațiile din Postăvaru. Pentru restul este nevoie de mai mult timp, iar despre costuri exacte putem vorbi doar după studiul de fezabilitate pe care îl vom desfășura” a declarat, în februarie, Allen Coliban, primarul municipiului Brașov.

Vrem în primul rând să dăm tinerilor schiori români șansa de a participa la un concurs de nivel internațional la ei acasă, explică și Ștefan Țînț. De asemenea, astfel de competiții promovează stațiunea la nivel internațional și astfel Poiana Brașov intră în anticamera schiului de performanță mondială, iar toate organizațiile implicate speră ca după finalizarea unor proiecte de modernizare să poată organiza o competiție de talia unei cupe mondiale.

Peste 180.000 de români se duc la schi doar în Austria în sezonul de iarnă

Infrastructura de schi slab dezvoltată din ţară trimite la schi în străinătate peste 180.000 de români doar în Austria în sezonul de iarnă, potrivit datelor de la Oficiul Naţional de Turism al Austriei. La un preţ mediu de 1.000 de euro, bugetul de vacanţă pentru Austria se apropie de 200 milioane euro.

Domeniul schiabil din România este format din 189 de pârtii omo­logate, ce au o lungime tota­lă de 164 de kilometri. Dintre acestea, doar 55 de pârtii au o lungime de peste un kilometru, două pârtii au peste trei kilometri lungime şi una singură depășește 4 kilometri lungime, arată da­tele din baza Ministerului Turismului.

În prezent, tot domeniul schiabil din România este cât cel dintr-o singură staţiune de schi din Austria sau Franţa, unde se investesc zeci de milioane de euro anual în infrastructura de schi. Spre exemplu, în staţiunea Risoul din Franţa sunt 180 de kilometri de pârtii şi funcţionează peste 100 tunuri de zăpadă şi 50 de aparate de instalaţii de transport pe cablu.

Judeţele cu cele mai multe pârtii sunt Prahova şi Braşov, unde este şi cel mai mare trafic de turişti în sezonul de iarnă dar şi cele mai mari preţuri, după deschiderea sezonului de schi.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Strigăt disperat la Măruţă: 'Aşteptăm de ieri salvarea. E grav'
Gigi Becali plânge în hohote în fața preoților! Imagini tulburătoare cu patronul FCSB în cadrul...
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Ea este femeia care i-a luat mințile lui Ion Țiriac. Miliardarul în vârstă de 82...
Fotbalistul lui Dinamo, înjunghiat cu sabia de interlopul `Fane Căpățână`, lider al antivacciniştilor: `De ce...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Care e, de fapt, zodia binecuvântată de Dumnezeu
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
A cumpărat o mașină nouă care a ruginit după doi ani. Instanța i-a acordat daune...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Dan Bittman: „Nu există niciun scenariu roșu în Timișoara. Este o minciună sinistră”
Strigăt disperat la Măruţă: 'Aşteptăm de ieri salvarea. E grav'
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Denise Rifai, ULUITOR în propria emisiune! Dezvăluiri FABULOASE. Ce a făcut la MISA, la 'spirală'...
BOMBĂ! Dan Bittman, anunț ȘOC: ‘Să văd dacă sunt un dobitoc’
Un CONSILIER din PORTUL Constanța a fost numit ȘEFUL companiei naționale de AUTOSTRĂZI!
Actori talentați pe care ți-i aduci aminte, dar pe care nu știi cum îi cheamă
Vestea care cutremură Europa: Lovitură devastatoare pentru Angela Merkel. Ce va urma?
BOMBA zilei de la PFIZER! Adio, vaccin! Veste șoc pentru toată lumea
Simona Halep i-a impus condiții speciale lui Toni Iuruc. Știa doar familia, dar acum știu...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...