Există un plan de rezervă. VÂLCOV explică ce se va întâmpla dacă administratorii de PILON II se retrag de pe piață

Există un plan de rezervă. VÂLCOV explică ce se va întâmpla  dacă administratorii de PILON II se retrag de pe piață
Publicat: 02/03/2019, 13:59

Guvernul are discuții cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) despre ce soluție va fi aplicată, dacă administratorii celor șapte fonduri de pensii private Pilon II se vor retrage de pe piață, din cauza majorării de capital social pe care trebuie să o facă, conform OUG nr. 114/2018.

„Există planul de rezervă. Este discutat cu ASF. Va fi introdus în următoarea Ordonanță de Guvern. Dacă citiți foarte atent legea, observați că și mâine, dacă unul dintre fondurile de pensii ar renunța, de-abia după doi ani s-ar produce această renunțare. (…) În cel mult o lună de zile, există promovarea, pentru că a trebuit să discutăm cu cei de la ASF, dacă se va pune problema. Dar noi, în același timp, am discutat și cu o parte din administratorii fondurilor. O parte dintre ei chiar vor aduce acești bani și niciun fond nu a declarat că se va retrage”, a precizat DariusVâlcov, consilierul premierului pe probleme economice, în cadrul unei intervenții telefonice la Antena 3.

Săptămâna viitoare, reprezentanții companiilor mamă ai acestor administratori au programată o întâlnire cu reprezentanți ai Guvernului.

„În ultimii doi ani, noi am spus un singur lucru: creșterea pentru cei 7 milioane de români care au avut banii la Pilonul II a fost de 2,14%, adică sub nivelul inflației, în timp ce randamentul pentru cele șapte firme care au făcut acest randament (return of equity) a fost de 49% în 2018″, a afirmat DariusVâlcov.

OUG nr. 114/2018 reglementează că administratorii de fonduri de pensii trebuie să-și majoreze semnificativ capitalul social în funcție de nivelul activelor admininistrate, trebuind să aducă, suplimentar, 800 de milioane de euro, în acest an, din care jumătate de sumă până la mijlocul acestui an.

Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României (BNR), a menționat, în această săptămână, că toți cei șapte administratori de fonduri de pensii Pilon II se gândesc să se retragă din România.

„Din ce înțeleg eu din discuțiile cu Asociația Administratorilor de PensiiPrivate din România (Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România, APAPR – n.red.), marea majoritate a administratorilor de pensiiprivatePilonIIdin România, dacă nu toate cele șapte fonduri, vor să se retragă România, se gândesc să se retragă din România, deoarece condițiile li se par deosebit de oneroase – un efort financiar mare pentru un câștig aproape inexistent”, a afirmat, luni, Valentin Lazea, în cadrul „The Romanian Capital Market, Evolution and Outlook”, prima ediție a forumului internațional al pieței de capital românești.

Economistul șef al BNR a mai susținut că motivul acestei deciziiîl constituie OUG nr. 114/2018, respectiv noile reguli introduse pentru jucătoriidin această piață. Prin OUG nr. 114/2018, administratoriide fonduri de pensiitrebuie să-și majoreze semnificativ capitalul, uniichiar mai mult decât de zece ori față de regulile care existau până la finele anului trecut. Primele majorări trebuie făcute până la mijlocul acestui an, iar cele finale până la sfârșitul acestui an.

„Problema este că Ordonanța 114/2018 le cere administratorilor fondurilor de pensiidinPilonulIIsă aducă pe parcursul unui singur an, 2019, majorări de capital de 800 de milioane de euro, o sumă de 11 ori mai mare decât capitalul social existent în prezent. Totodată, această sumă de 800 de milioane de euro este de două ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate în ultimii11 ani. Adică de două ori mai mult decât câștigurile din ultimii11 ani. În același timp, Ordonanța 114 reduce cu 70% nivelul maxim legal al comisioanelor ce pot fi percepute”, a explicat Lazea.

Cine ar avea de suferit dacă ar dispăreaPilonulIIde pensii? Cei 7,25 milioane de participanți laPilonulII, câți erau la finele anului trecut, a subliniat Lazea.

„Ar avea de suferit Bursa de Valori București, care în loc să facă un pas spre piața emergentă ar face un pas înapoi. Ar avea de suferit bugetul, în condițiile dispariției unui important finanțator. În aceste condiții, se impune un dialog între autorități și Asociația Administratorilor pentru Pensiile Administrate privat pentru a găsi un compromis pentru a nu dispărea acest tip de finanțare (respectivPilonulII- n.red.)”, a mai spus Lazea.

Acesta a reamintit că documentele oficiale privind Planul de aderare la euro recunosc importanțaPilonuluiIIde pensiipentru aderarea la acest sistem.

„Se recunoaște acolo că investițiile pe Bursa de Valori București asigură cel puțin 15% din lichiditatea acesteia, că fondurile de pensiivor asigura pensiidecente pentru peste 7 milioane de participanți, că aceleași fonduri de pensiiasigură peste 20% din finanțarea Guvernului prin titlurile de stat pe care le dețin”, a detaliat Lazea.

În ceea ce privește BVB, în documentele menționate se spune că: „Având calitatea de investitor pe termen lung, fondurile de pensiiprivate au un rol pozitiv în stabilitatea pieței financiare din România. Investițiile realizate urmăresc creșterea capitalului, iar echilibrarea capitalului se face mai mult stategic și nu speculativ.”

Fondurile private de pensiiaveau în decembrie 2017 investițiiîn acțiuni de 8,24 miliarde de lei, adică 19,8% din totalul activelor, majoritatea tranzacționate la BVB.

„Valoarea totală a activelor administrate de întregul sistem de pensiiprivate a crescut în 2017, menținând tendința pozitivă din ultimiiani. Astfel, la 31 decembrie 2017, sistemul a ajuns la 41,5 miliarde lei, respectiv 8,9 miliarde de euro,a dică 5,1% din PIB. LaPilonulIIde pensiiritmul de creștere a fost mai înalt decât laPilonulIII, anume 26%, față de 18,5%. Investițiile fondurilor de pensiiprivate în titluri de stat reprezintă o sursă importantă de finanțare a cheltuielilor guvernamentale care stimulează indirect sectorul real al economiei prin intermediul alocărilor bugetare”, se menționează în documentele citate.

În plus, recent, ministrul Munciia precizat că suma transferată de la buget pentruPilonulIIde pensiiîn 2019 va crește la peste 8 miliarde de lei.

Economistul șef al BNR a susținut că Banca Națională a României este interesată de evoluția Bursei de Valori București, din următoarele motive: stabilitatea financiară, stabilitate macroeconomică și încurajare a unei forme alternative de finanțare, alta decât creditul bancar.

„Din toate aceste motive, Banca Națională a României a sprijinit constant eforturile Bursei de Valori București în efortul de a promova de la statutul de piață de frontieră la stadiul de piață emergentă, ceea ce ar permite o creștere substanțială a volumului investițiilor pe bursă. Din păcate, efectele Ordonanței 114/2018 par să încetinească, dacă nu chiar să inverseze acest proces de ajungere a Bursei la statutul de piață emergentă, pentru că sunt afectate trei categoriide interese: investițiile pe Bursă, pensiidecente pentru 7 milioane de participanți și finanțarea Guvernului de către fondurile de pensii”, a menționat Lazea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală