Extensia care spionează consumatorii. Amazon: „Pentru a vă păstra datele private și sigure, dezinstalați imediat această extensie”

Redactor:
Dorin Oancea
Extensia care spionează consumatorii. Amazon: „Pentru a vă păstra datele private și sigure, dezinstalați imediat această extensie”
Amazon a recomandat utilizatorilor să dezinstaleze un produs pentru care PayPal tocmai a plătit 4 miliarde de dolari, extensia browserului Honey fiind văzută ca un „risc de securitate", relatează CNBC.

PayPal a plătit 4 miliarde de dolari pentru startup-ul care a colaborat cu Amazon încă din 2012. Acesta pare a fi primul avertisment public al Amazon despre problemele de securitate ale Honey.

„Honey urmărește comportamentul dvs. de cumpărător, colectează date precum istoricul comenzilor și articolele salvate și poate citi sau modifica oricare dintre datele dvs. pe orice site web pe care îl vizitați”, spune mesajul Amazon, care a fost postat pe Twitter de mai mulți utilizatori. „Pentru a vă păstra datele private și sigure, dezinstalați imediat această extensie.”

PayPal a plătit 4 miliarde de dolari pentru Honey în decembrie – cea mai mare achiziție din istoria companiei. Start-up-ul Honey a fost fondat în 2012 și permite utilizatorilor să găsească cupoane în timp ce cumpără online. Funcționează printr-o extensie de browser cunoscută sub numele de „plug-in”, care caută automat reduceri pe măsură ce clienții cumpără pe site-uri precum Amazon. Honey ia un comision pentru fiecare vânzare și are 17 milioane de utilizatori.

PayPal și Amazon nu au colaborat istoric împreună. PayPal a fost la un moment dat parte a concurentului eBay, iar Amazon nu acceptă PayPal ca opțiune de plată. De asemenea, are un plug-in pentru reduceri.

Plug-in-ul Honey a fost compatibil cu Amazon de când a intrat pe piață, acum aproximativ șapte ani.

„Scopul nostru este să avertizăm clienții despre extensiile browserului care colectează date personale de cumpărături fără cunoștința lor sau consimțământul lor, cum ar fi numele clientului, adresa de expediere și / sau facturare și metoda de plată din pagina de checkout”, a declarat pentru CNBC un purtător de cuvânt al Amazon.

Un purtător de cuvânt al Honey a declarat că extinderea „nu este – și nu a fost niciodată – un risc pentru securitate și este sigur de utilizat”.

„Folosim datele doar în moduri direct benefice pentru membrii Honey – ajutând oamenii să economisească bani și timp – și în modurile la care ei se așteeaptă. Angajamentul nostru este clar definit în politica noastră de confidențialitate și securitate”.

Compania a admis că adună „date limitate privind cumpărăturile” și le folosește pentru a analiza informațiile de pe site-urile de vânzare cu amănuntul, astfel încât utilizatorii să găsească cel mai bun cupon, dar „nu vinde informațiile personale”.

Inchide