Fabrica arădeană care a îmbrăcat-o pe Kate Middleton și a făcut haine pentru Dolce&Gabbana. Ce salarii oferă angajaților

Publicat: 12/08/2014, 18:38
Actualizat: 20/03/2019, 17:23

Puțini știau însă că rochia „Davina” și jacheta „Jude”, pe care ducesa le-a cumpărat dintr-un magazin L.K.Bennett, unul dintre brandurile de modă internaționale de lux cu sediul la Londra, au fost cusute de mâinile unor românce din Arad.

Cele două piese vestimentare au fost produse în fabrica Moda SA, o firmă cu tradiție în industria textilă și una dintre primele din România care, în vremea comunismului, trimitea hainele sale în țările vestice, nu în alte țări socialiste așa cum se obișnuia în acea perioadă.

FOTO: Mediafax Foto/Moda SA

Arădenii au trecut de-a lungul timpului printr-un proces de privatizare, au îmbrăcat cu jachete, paltoane, rochii sau pantaloni femeile din Germania, Italia, Statele Unite, Canada, Austria sau Olanda și au lucrat pentru nume mari din lumea modei, printre care Dolce&Gabbana, Claudia Strater, Windsmoor sau Hauber. Acum întâmpină însă o problemă majoră – nu se tem că nu au comenzi, ci că nu au pe cine să angajeze.

„Principala problemă cu care mă confrunt eu ca angajator nu este lipsa comenzilor, am de dat și la alții, ci lipsa forței de muncă”, a declarat pentru gândul Monica Fufezan, directorul general al Moda Arad.

Tinerii preferă munca în supermarketuri pentru că în fabrică „nu poți să tragi chiulul”

Lipsa de mână de lucru din acest sector este pusă pe seama claselor cu specializarea cofecții inexistente în unitățile de învățământ din județul Arad, pe faptul că prin programele POSDRU oamenii nu sunt instruiți pentru munca în industria textilă și pe seama tinerilor care aleg să muncească mai degrabă în magazinele și în supermarketurile deschise în număr mare, în ultimul timp, în zonă decât în fabrică, spune directorul Moda SA.

„Tinerii preferă să meargă ca vânzători, cu toate că nu sunt salarii mult mai mari, dar li se pare mai comod să se plimbe printre rafturi, decât să stea opt ore la mașină și să coasă haine. Industria textilă nu are salarii mari, dar decât să stai acasă pe ajutor de șomaj sau să nu faci nimic mai bine vii și înveți o meserie”, ne explică directorul general Moda SA.

Un confecționer câștigă, în general, un salariu cuprins între 1.000 de lei și 1.200 de lei pe lună, la care se adaugă bonuri de masă. În funcție de numărul de haine cusute, câștigul unei persoane care lucrează în domeniu poate ajunge și la 1.500 de lei pe lună, spune Monica Fufezan pentru gândul.

FOTO: Moda SA – fabrica din Arad

Într-un magazin, un tânăr poate câștiga un salariu net de 1.100 de lei pe un post de șef de tură sau de casier. Dacă lucreză ca lucrător comercial sau ca recepționer de marfă, câștigurile sale pot scădea la 680 – 900 de lei pe lună. Astfel, principalul motiv pentru care tinerii nu s-ar întrepta spre locurile de muncă din industria textilă ar fi comoditatea, nu salariile obținute, în opinia directorului general al firmei din Arad.

„Într-un magazin munca nu este cuantificată. În opt ore nu îl întreabă nimeni câte borcane a pus pe raft. În industria noastră oamenii sunt plătiți, de obicei, prin acord individual, după câte bucăți au făcut. Nu prea poți să tragi chiului, trebuie să stai să coși”, explică Fufezan.

FOTO: Moda SA – fabrica din Arad

Directorul Moda SA spune, totodată, că românii abia ieșiți de pe băncile liceelor nu prea vin la fabrică în căutarea unui loc de muncă și că ar accepta să angajeze și persoane care nu au reușit să treabă examenul de bacalaureat dacă acestea și-ar dori să muncească.

„Vine, lucrează ceva, poate că anul viitor ia Bac-ul. Poate să se facă apoi și inginer în domeniul acesta, dar trebuie să înceapă de jos”, spune Fufezan, ținând să sublinieze că să știi să lucrezi la mașina de cusut poate reprezenta și un ajutor în gospodărie și că meseria de confecționer este una frumoasă, în special pentru femei. „E o meserie frumoasă pentru femei pentru că tot timpul ai de-a face cu moda, lucrezi ceva frumos, în interior, așezată pe scaun”, spune ea.

FOTO: Moda SA – fabrica din Arad

În fabrica de la Arad nu sunt angajate însă numai femei. Din personalul format din circa 300 de salariați, în jur de 10% sunt bărbați. Ei lucrează ca mecanici, ca fochiști pentru cazanele unde se face aburul tehnologic pentru călcarea articolelor vestimentare create și în secția de călcătorie, unde sunt chiar mai buni decât femeile pentru că au mai multă forță.

Ce haine preferă britanicele, nemțoaicele, austriecele și româncele

Britanicele sunt mai voluptoase decât româncele, pentru care manechinul perfect are dimensiunile 80-60-90, și preferă croielile conservatoare, în timp ce femeile din Germania sunt adeptele hainelor practice, iar cele din Austia sunt adeptele hainelor mai călduroase, așa poți rezuma în câteva cuvinte preferințele în materie de modă ale femeilor care poartă articolele vestimentare croite și cusute la Arad.

De la Moda SA, hainele ajung în Marea Britanie la firma Karpelle, alături de care românii lucrează de 20 de ani. Karpelle este, la rândul său, unul dintre furnizorii brandului de lux L.K.Bennett de unde și ducesa de Cambridge și-a cumpărat ținuta pentru Jubileul de Diamant.

FOTO: Moda Arad – diverse modele

Britanicele preferă ținutele sobre, clasice, fără prea multe influențe moderne. Pentru piața din Regatul Unit, cei de la Moda furnizează în special rochii și taioare.

De-a lungul timpului, firma arădeană a lucrat pentru germanii de la Betty Barclay, Bernd Berger, Hensel&Mortensen, Hauber, Marc Cain, Lodenfrey și Windsor. În prezent, în fabrică se croiesc paltoane, jachete și impermeabile pentru nemțoaice.

FOTO: Moda Arad – diverse modele

„Nemții sunt oameni pragmatici și practici. Femeile preferă stofele de bună calitate, modelele lejere care le permit să se miște”, explică directorul general, adăugând că paltoanele trei sferturi sunt preferate pe piața germană în locul celor lungi pentru că le permit femeilor să se așeze iarna mai ușor în mașină.

Tot arădenii au făcut pentru germani și ținute cu influențe folclorice, rochii cu șorț asortate cu bluze albe, îmbrăcate deja de domnișoare la renumitul festival Oktoberfest.

De asemenea, una dintre firmele din Germania cu care lucrează cei de la Moda SA este cea care a asigurat vestimentația lotului olimpic german la Olimpiada de la Londra.

FOTO: Moda Arad – diverse modele

De la Arad urmează să plece jachete și impermeabile și către Austria, firma din România lucrând cu o companie cu sediul în Salzburg. Hainele sunt mai groase, pentru a le oferi clientelor un confort termic bun la temperaturi mai joase, iar impermeabilele sunt matlasate și căptușite.

Firmele din străinătate nu sunt însă singurele cu care colaborează cei de la Moda SA. Ei lucrează și cu producători cu tradiție de poșete și de pălării din România care trimit însă mare parte din marfă tot peste granițe.

De ce nu vor arădenii să își deschidă magazin într-un mall bucureștean

Arădenii au încercat de mai multe ori să intre pe piața bucureșteană, dar fără succes. Au vrut să își vândă articolele vestimentare în magazinele Eva și Bucur Obor și au avut chiar colaborări cu Metro și Selgros, la care însă au renunțat.

Nu se gândesc să intre însă prin mall-urile din Capitală, având în vedere că aici nu ar găsi clientele cărora le sunt adresate hainele pe care le fac, respectiv femeile de peste 35 de ani care au o carieră și au nevoie de o garderobă care să le sublinieze profesionalismul, ci mai degrabă tineri.

Ei vând însă hainele produse în fabrică în două magazine din Arad. O rochie costă aici între 150 de lei și 200 de lei, în funcție de material și de model, un palton costă 300 de lei, iar o jachetă se vinde cu 200 – 300 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Regula obligatorie pe care românii o vor accepta. Decizia așteptată de milioane de persoane
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Cum vor arăta verighetele pe care Oana Moșneagu și Vlad Gherman le vor purta: "Nu...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum a justificat o mamă faptul că și-a tatuat copiii minori în mod repetat?