Facebook a aflat că IMM-urile românești deținute de femei au raportat mai puține sistări ale activității pe perioada pandemiei de COVID-19

Facebook a aflat că IMM-urile românești deținute de femei au raportat mai puține sistări ale activității pe perioada pandemiei de COVID-19
În România, o rată mai mare de suspendări ale activității a fost raportată în cazul companiilor deținute de bărbați, față de companiile deținute de femei / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 15/07/2020, 13:26
Actualizat: 15/07/2020, 14:11

În România, o rată mai mare de suspendări ale activității a fost raportată în cazul companiilor deținute de bărbați, față de companiile deținute de femei, lucru de altfel remarcat și în Indonezia, Italia și Ungaria.

Cu toate acestea, chiar dacă au reușit să își continue activitatea, companiile din România deținute de femei au raportat o scădere a vânzărilor cu o marjă de peste cinci puncte procentuale, aspect întâlnit și în Japonia, Canada și Statele Unite ale Americii, potrivit rezultatelor primei faze a unui studiu realizat la nivel global de Facebook, în parteneriat cu Banca Mondială și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), desfășurat pe parcursul a șase luni, în 50 de țări.

Pe de altă parte, conform Raportului Global Privind Starea Întreprinderilor Mici, în Europa, IMM-urile deținute de femei erau cu șase puncte procentuale mai probabil să fie închise decât IMM-urile deținute de bărbați (23% dintre IMM-urile deținute de femei au fost închise, comparativ cu 17%, cele deținute de bărbați).

Femeile care dețin IMM-uri caută echilibru între muncă și viața privată. România, pe lista țărilor în care există inegalități. Ce rol are partenerul de viață

Conform rezultatelor raportului citat, femeile aflate la conducerea companiilor rămân în căutarea echilibrului dintre muncă și viața privată. Nevoia de a găsi un echilibru între responsabilitățile profesionale și cele personale a avut un impact disproporționat asupra liderilor de afaceri de sex feminin.

În toate țările participante la sondaj s-a putut observa o probabilitate mai mare ca femeile aflate la conducerea companiilor să aibă grijă de copii sau de alte persoane în nevoie, fiind mult mai puțin probabil să se bazeze pe partenerul de viață.

Ca atare, în țări cum sunt Australia, Belgia, Ungaria, Olanda, România și Rusia există o mare inegalitate. Liderii de afaceri femei sunt cu 30% până la 50% mai predispuși să aibă grijă de persoanele dependente, fiind cu 20% până la 30% mai puțin probabil să se bazeze pe partenerul de viață.

„Această diferență importantă scoate în evidență faptul că multe femei de afaceri resimt mult mai accentuat schimbările și provocările generate de pandemia de COVID-19”, afirmă specialiștii.

Efectele măsurilor restrictive adoptate de guverne asupra IMM-urilor deținute de femei

Potrivit experților implicați în studiu, un lucru important remarcat a fost și legătura dintre măsurile restrictive adoptate de guverne și impactul acestor măsuri asupra IMM-urilor.

Mai exact, cu cât măsurile au fost mai restrictive, cu atât disparitatea de gen în ceea ce privește ratele de închidere a IMM-urilor deținute de femei, respectiv cele deținute de bărbați a fost mai pronunțată.

În ceea ce privește sprijinul financiar, acesta este esențial pentru continuarea activității IMM-urilor. De altfel, 30% dintre IMM-urile chestionate în Europa au raportat faptul că au primit o formă de asistență financiară ca răspuns la pandemia COVID-19, până la momentul în care a fost realizat sondajul.

În România, mai puțin de 15% dintre IMM-uri au raportat că au primit asistență financiară. Un procent similar a fost observat și în Turcia, Ungaria și Vietnam. În schimb, Austria, Belgia și Irlanda se situează cu mult peste media europeană, aproape 50% dintre IMM-urile chestionate din aceste țări raportând faptul că au beneficiat de sprijin financiar.

Respondenții din România, optimiști. Care au fost industriile cele mai afectate de pandemia de coronavirus

La noi în țară, per total, IMM-urile au reușit să depășească provocările aduse de pandemie, chiar dacă fac parte din industriile puternic afectate și nu primesc sprijin financiar adecvat.

De altfel, respondenții din România s-au declarat optimiști, mai ales pe termen mediu, majoritatea companiilor așteptându-se să își reia activitatea odată ce restricțiile generate de COVID-19 vor fi ridicate.

Majoritatea țărilor au intrat în carantină în luna martie a anului 2020, iar impactul economic al acestei decizii a fost major. Mai exact, o treime (33%) dintre IMM-urile care funcționau au raportat că și-au redus numărul de angajați ca urmare a pandemiei provocate de COVID-19, în timp ce 26% dintre IMM-uri au raportat faptul că și-au suspendat activitatea în perioada ianuarie – mai 2020, procentul fiind de peste 50% în unele țări.

Cele mai afectate de pandemia de coronavirus au fost sectoarele HoReCa (76%), Transport și Logistică (69%), Producție (64%) și Servicii (63%).

Urgența numărul unu: – încasări și clienți

Rezultatele cercetării realizate de sursele citate au relevat și faptul că antreprenorii sunt optimiști și perseverenți, dar că pentru a putea depăși acest moment dificil au nevoie urgentă de încasări și de clienți.

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) au avantajul major al agilității și al capacității de adaptare la situații noi, dar, cu toate acestea, accesul la fonduri este încă o provocare.

Și mai promițător este faptul că 74% dintre IMM-urile care au fost închise la momentul sondajului se așteaptă să își reia activitatea pe măsură ce măsurile de prevenire a COVID-19 vor fi ridicate.

„Putem spune, astfel, că depășirea efectelor pandemiei presupune o muncă permanentă”.

„Drumul spre relansare nu este clar și pot fi necesare măsuri suplimentare de sprijin – mulți fac referire la importanța unor subvenții salariale, amânări de obligații fiscale și a accesului la împrumuturi și credite pentru a compensa problemele de încasări și de cerere, cu care companiile se confruntă la ora actuală.

„Sondajul va continua să monitorizeze evoluția acestor nevoi și provocări, pe parcursul următoarelor luni”, susțin experții implicați.

Prima fază a cercetării a avut loc între 29 mai și 1 iunie și a implicat peste 30.000 de lideri de afaceri din întreaga lume, care sunt prezenți pe Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA