Falimentul City Insurance a dus la scăderea concentrației pe piața RCA. Ce arată datele oficiale ale ASF

Falimentul City Insurance a dus la scăderea concentrației pe piața RCA. Ce arată datele oficiale ale ASF
Cotele de piață pe segmentul RCA sunt în schimbare / Sursa: Uniqa
Publicat: 07/04/2022, 13:28

Concentrarea excesivă înregistrată pe piața asigurărilor de răspundere civilă auto obligatorie (RCA) în ultimii ani începe să se reducă treptat, după falimentul companiei City Insurance, conform analizelor efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Datele autorității de reglementare a pieței arată că cel puțin șase din cele opt societăți autorizate să vândă asigurări de răspundere civilă obligatorie auto au acumulat cote de piață considerabile în prima lună a acestui an, din ponderea deținută de asigurătorul intrat între timp în faliment.

Retragerea autorizației de funcționare a conpaniei City Insurance, de la finalul lunii septembrie a anului trecut, a provocat nu numai explozia prețurilor RCA pentru șoferi, dar și rearanjarea cotelor de piață deținute de asigurători. Compania cu cele mai mari vânzări rămâne Euroins România Asigurare Reasigurare, a cărei cotă de piață a crescut doar marginal, de la 35,4% pe ansamblul anului 2021, la 37,6% în luna ianuarie 2022.

Potrivit ASF, în același timp, cotele de piață ale altor firme au crescut, marcând un proces de diversificare până la un nivel care nu a mai fost atins în ultimii ani, concentrarea accentuată fiind, de altfel, una dintre marile probleme ale pieței RCA.

Cădere de la 43,06% din piață

Datele ASF artată că Allianz-Țiriac Asigurări S.A. a avut o cotă de piață de aproape 18,7% în ianuarie, iar Groupama Asigurări S.A. a ajuns la 14,5%, arată datele A.S.F. Cu o singură excepție notabilă și ceilalți jucători din piața RCA au avut, în ianuarie, cote semnificativ peste cele obișnuite din ultimii ani. Grawe România Asigurare S.A. s-a apropiat de 11% din vânzările de RCA, Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group S.A. a atins 9,7%, iar Omniasig Vienna Insurance Group S.A. 7,4%, în timp ce Generali România Asigurare Reasigurare S.A. a marcat o cotă de doar 1,27%.

Asigurătorul francez Axeria Iard, intrat recent pe piața din România cu o sucursală directă, în baza sistemului Freedom of Establishment (FOE), reglementat de normele Uniunii Europene, apare cu portofolii importante, deși a debutat în ultima lună a anului 2021. Potrivit datelor raportate de intermediari, compania a avut vânzări notabile în prima parte a acestui an.

Cum arăta topul pieței la finalul anului trecut

În anul 2021, pe piața asigurărilor și-au desfășurat activitatea următorii 9 asigurători autorizați de ASF pentru activități de asigurare RCA: Allianz-Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance SA, Euroins România Asigurare – Reasigurare SA, Generali Romania Asigurare Reasigurare SA, Grawe Romania Asigurare SA, Groupama Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA și Uniqa SA.

Datele statistice ael ASF despre societatea City Insurance la 31 septembrie 2021, astfel, că este inclusă în calculul provind gradul de concentrare pe piața asigurări, care se menținea ridicat pentru primii asigurători din top la finalul lunii decembrie 2021. Astfel City Insurance era printre primii doi asigurători care cumulau aproximativ 61% din portofoliul de asigurări RCA din România: Euroins avea 35,39% din piață, iar City Insurance, 25,55%. City Insurance care deținea, după 9 luni din 2021, 43,06% din piață, conform raportului anterior al ASF, de până la ridicarea autorizației de funcționare pentru acest asigurător.

Falimentului City Insurance a fost admis, oficial, în 9 februarie, de Tribunalul București, după ce decizia Autoritătății de Supreveghere Financiară privind retragerea autorizației de funcționare a City Insurance, care avea peste 3 milioane de polițe RCA, a fost publicată, în 27 septembrie, în Monitorul Oficial.

Companiile cu cea mai mare pondere în piața de asigurări RCA au fost Euroins, City Insurance și Allianz Țiriac care dețineau împreună circa 74% din piață la 31 decembrie 2021, potrivit raportului anual al ASF privind piața asigurărilor în 2021.

Cum a crescut valoarea primelor subscrise

Potrivit datelor ASF, primele brute subscrise pe piața RCA au ajuns, la sfârșitul lunii ianuarie a anului 2022, la peste 810,5 milioane de lei.

Este de remarcat și structura vânzărilor pe perioade de valabilitate. Peste 82% din polițele RCA, vândute în ianuarie, se întind pe 12 luni. În general, dominante în portofolii erau polițele pe 6 luni, care în prima lună a acestui an au avut o cotă de doar 5,6%. Polițele pe o lună au reprezentat 11,3% din totalul vânzărilor.

Anul trecut a adus un record în ceea ce privește numărul de contracte RCA. În 2021, erau în vigoare aproximativ 6,7 milioane de polițe, cifră care include și cele peste 1,44 milioane de polițe emise de City Insurance S.A., valide la finele anului precedent. Prin comparație, la finalul anului 2020 erau în vigoare 6,5 milioane de polițe RCA, în 2019 puțin peste 6 milioane, iar la sfârșitul anului 2018, doar 5,5 milioane de polițe.

Potrivit raportului anual al ASF privind piața asigurărilor în 2021, valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în anul 2021 a atins valoarea de aproximativ 5,95 miliarde lei, restul până la totalul clasei A10 reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuș și asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor. Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 50%.

Exprimat în unități anuale (pentru a ține seama de durata diferită a polițelor), numărul de contracte RCA încheiate până la 31 decembrie 2021 a fost de 7,53 milioane contracte, în creștere cu 19% față de aceeași perioadă a anului anterior. Primele brute subscrise pentru RCA au avut o evoluție ascendentă începând cu anul 2018, arăta ASF în raportul anual.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” de a sancționa șoferii pe autostradă. Care sunt șoferi vizați - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers