Fermierii au parte de dărnicia Guvernului Orban. Executivul a dezbătut în primă lectură mai multe scheme de ajutor de stat. Ce se întâmplă dacă moțiunea PSD trece?

Fermierii au parte de dărnicia Guvernului Orban. Executivul a dezbătut în primă lectură mai multe scheme de ajutor de stat. Ce se întâmplă dacă moțiunea PSD trece?
Membrii cabinetului condus de Ludovic Orban au dezbătut DOAR în primă lectură, miercuri, 19 august 2020, o serie de proiecte de acte normative care vizează instituirea unor scheme de ajutor de stat în domeniul agricol / Sursă foto: Mediafax
Publicat: 20/08/2020, 11:22
Actualizat: 20/08/2020, 11:27

Membrii cabinetului condus de Ludovic Orban au dezbătut DOAR în primă lectură, miercuri, 19 august 2020, o serie de proiecte de acte normative care vizează instituirea unor scheme de ajutor de stat în domeniul agricol.

Executivul de la București îi are astfel în vedere pe crescătorii de bovine, crescătorii de porcine, crescătorii de păsări, apicultori şi pe fermierii afectaţi de secetă, este anunțul făcut de şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

„În domeniul agriculturii, aşa cum a fost anunţat în deschiderea şedinţei de guvern, Ministerul Agriculturii a prezentat mai multe proiecte de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat pentru mai multe domenii din zona fermierilor, zona crescătorilor de animale care au suferit pierderi ca urmare a pandemiei COVID-19”.

„Astfel, au fost discutate în primă lectură şi urmează, după obţinerea tuturor avizelor, să fie aprobate într-o şedinţă de guvern ulterioară mai multe scheme de ajutor de stat (…).

„Schema de ajutor de stat pentru crescătorii de bovine – în acest caz vorbim de o schemă de ajutor de stat prin care solicitanţii pot beneficia de un ajutor de maximum 100.000 de euro pentru pierderile suferite ca urmare a pandemiei de COVID 19. Bugetul acestei scheme este de 35, 7 milioane lei şi numărul de beneficiari este de aproximativ 44.000”, a precizat Dancă, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.

Scheme de ajutor de stat pentru creșterea porcilor, păsărilor și albinelor

Același oficial guvernamental a mai precizat că o altă schemă de ajutor vizează domeniul creşterii porcilor.

„Avem o schemă similară cu un buget de 119 milioane lei, valoarea maximă a ajutorului este de 100.000 de euro per beneficiar”, a spus şeful Cancelariei premierului.

Ionel Dancă a mai precizat că, în cazul crescătorilor de păsări, schema de ajutor de stat discutată în Guvern are un buget de „109 milioane de lei”, iar pentru cei din sectorul apicol schema beneficiază de un buget de „50 de milioane de lei”, pentru „aproximativ 24.000 de beneficiari”.

„Mai multe detalii cu privire la modul de aplicare a acestui mecanism de sprijin vor fi comunicate după adoptarea lor în forma finală”, a adăugat Dancă.

În plus, el a menţionat că tot în primă lectură, Ministerul Agriculturii a prezentat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producătorii agricoli care au fost afectaţi de secetă.

„Aici vorbim de un număr de beneficiari de aproximativ 34.800, valoarea totală a schemei este de 850 de milioane de lei, iar valoarea maximă a sprijinului este de 925 de lei pe hectar”, a explicat şeful Cancelariei premierului.

Dacă moțiunea PSD trece, Executivul Orban rămâne în interimat

În condițiile în care, joi, 20 august, Birourile Reunite ale celor două Camere din Parlament vor stabili un calendar final al moțiunii, cu prezentarea documentului în plen, de la ora 12:00, nu este exclus ca în săptămâna 24-30 august 2020 să fie exprimat un vot privind demiterea Guvernului Orban 2.

În cazul în care moțiunea PSD va trece, actualul Guvern va rămâne în interimat, fără posibilitatea de a mai aproba Ordonanțe de Urgență, inclusiv pe cele de sprijinire a agriculturii.

Conform regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în cel mult cinci zile de la data depunerii, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc în cel mult trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Data şi locul şedinţei comune în care au loc prezentarea, dezbaterea şi votul asupra moţiunii se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

În cazul în care moţiunea de cenzură nu întruneşte majoritatea necesară pentru a fi adoptată, Guvernul rămâne în funcţie. Totodată, dacă moţiunea este respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

În situaţia în care moţiunea este adoptată, prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, încrederea acordată de Parlament Guvernului se consideră retrasă, iar Guvenul este demis (art. 113 din Constituţie).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXCLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ