Financial Times: Europa ar trebui să se întrebe ce se întâmplă dacă BIDEN obține un nou mandat

Financial Times: Europa ar trebui să se întrebe ce se întâmplă dacă BIDEN obține un nou mandat
Publicat: 20/02/2024, 07:30

Aliații europeni ai Statele Unite sunt preocupați de o potențială victorie a lui Donald Trump în scrutinul prezidențial din noiembrie, dar ar trebui să aibă un plan și pentru situația unui nou mandat al președintelui Joe Biden, comentează cotidianul Financial Times.

”Europenii sunt îngrijorați pe bună dreptate despre posibilitatea unui nou mandat al lui Donald Trump. Este cel care a spus că rușii ar trebui să facă orice vor pe continent, a amenințat cu impunerea unei taxe de 10% asupra tuturor produselor importate (nu doar pentru cele din China) și a ofensat o serie de sensibilități culturale. Dar, cu toate că ar fi inteligentă pregătirea pentru o nouă Administrație Trump, europenii ar trebui să aibă un plan și pentru situația victoriei democraților anul acesta. Spun «democrații» întrucât președintele Biden încă s-ar putea retrage din cursă, din cauza preocupărilor privind vârsta”, notează editorialistul Rana Foroohar, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul: ”Europa trebuie să se întrebe: dar dacă va câștiga Biden în noiembrie?”.

Ar putea apărea disensiuni privind modelul protejării climei și politicile economice

Autorul precizează că, în cazul în care Biden s-ar retrage, probabil ar fi înlocuit de cineva care ar continua principalele idei politice, inclusiv reindustralizarea, adoptarea unei noi abordări în comerțul global și aplicarea unei noi paradigme economice, prin reducerea puterii corporative și a profiturilor.

”Mulți europeni privesc spre surprinzătoarea lipsă a popularității lui Biden în pofida relansării economice și presupun că problema o reprezintă mesajul politic, mai degrabă decât persoana. Dar greșesc. Americanii nu vor soluții de amplificare a problemelor. Au nevoie de mesaje mai bune despre modul în care se va aplica în viața reală ordinea post-neoliberală”, argumentează editorialistul, explicând că alegătorii americani recunosc imediat avariția, concentrarea puterii și explodarea profiturilor corporative, astfel că politicienii democrați vor miza pe aceste teme.

În această situație, europenii nu ar trebui să se preocupe de angajamentele SUA în cadrul NATO, ci mai degrabă de noile politici economice ale Washingtonului. Ar putea apărea și problema lipsei de entuziasm a Europei față de abordarea SUA în materie de protejare a climei, care implică politici industriale versus preț pentru emisiile poluante, sau ar putea izbucni dispute privind politicile digitale ori în domeniul muncii.

”Un președinte democrat nu ar încerca să impună taxe vamale de 10%, dar ar putea exercita presiuni asupra Europei să se alăture noilor măsuri comerciale și alianțelor în domeniul transporturilor, logisticii, mineralelor esențiale sau vehiculelor electrice. Aș vedea mai multe presiuni asupra liderilor europeni pentru a se alătura SUA într-o abordare comună față de mercantilismul chinez, inclusiv prin intensificarea controlului asupra capitalului și prin suplimentarea subvențiilor pentru reindustrializarea sectoarelor interne strategice”, precizează editorialistul.

Uniunea Europeană va vrea să mențină relațiile atât cu Statele Unite, cât și cu China, dar tendințele politice au început să se modifice. Producătorii auto germani și firmele de lux din Franța vor vrea continuarea actualelor relații comerciale, dar politicienii europeni, inclusiv cei din Berlin, încep să își dea seama că va fi imposibil.

”Europa se gândește intens la scenariul unui nou mandat al lui Trump și la viitorul post-NATO. Dar are nevoie de un răspuns și în situația unui nou mandat al lui Biden, inclusiv despre perioada după expirarea Consensului de la Washington”, regulile economiei de piață stabilite de SUA în relația cu națiunile aliate, concluzionează editorialistul Rana Foroohar.

Foto: Profimedia

Citește și:

Washingtonul AVERTIZEAZĂ că nu va tolera potențialul transfer de produse ieftine chineze pe piețele internaționale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce și-a întrerupt, de fapt, David Popovici studiile universitare, după doar câteva luni de...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l...