Financial Times: România amenință un proiect de gaze din Marea Neagră din cauza opoziției Austriei privind admiterea în Schengen

Financial Times: România amenință un proiect de gaze din Marea Neagră din cauza opoziției Austriei privind admiterea în Schengen
Publicat: 06/10/2023, 18:21

Un proiect de exploatare a gazelor în Marea Neagră este implicat în disputele diplomatice cauzate de opoziția Austriei de a permite admiterea României în Spațiul UE de liberă circulație Schengen, notează cotidianul Financial Times.

Compania energetică austriacă OMV este coproprietar al gazoductului Neptun Deep, situat în largul coastelor României, o zonă de unde ar putea fi extras un volum de zece miliarde de metri cubi de gaz pe an până în 2027. Premierul României, Marcel Ciolacu, declara luna trecută că Guvernul său nu vrea să modifice o lege privind vânzările de gaze extrase din zona offshore, asupra căreia OMV a formulat obiecții, cât timp Austria continuă să blocheze aderarea României la Schengen.

Ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a declarat pentru cotidianul Financial Times că disputa nu ar trebui redusă la ”acțiuni simetrice” de genul ”ne oferiți acces în Schengen și vă dăm acces în Marea Neagră”. El a explicat că legea exploatării gazelor permitea Guvernului de la București ”să intervină” în relațiile comerciale cu clienți privați ”în anumite situații de urgență”, o formulare pe care OMV nu o consideră suficient de clară.

Dar Burduja a subliniat că românii sunt ”extrem de dezamăgiți” că nu pot adera la Schengen. Veto-ul Austriei ”pare a fi o decizie politică, care nu are nicio legătură cu pregătirea țării noastre”, a spus Burduja.

Compania OMV a refuzat să facă vreun comentariu asupra ”deciziilor politice”, exprimând însă ”speranța” că România va fi admisă curând în Spațiul Schengen. ”O forță-cheie a Uniunii Europene în prezent este libertatea de a traversa frontierele”, a subliniat un reprezentant al grupului OMV. Compania a lansat în privat eforturi de lobby în relația cu Guvernul austriac pentru a permite accesul României și Bulgariei în Schengen. Un membru al conducerii companiei a declarat că grupul nu prea este îngrijorat de recentele amenințări ale Bucureștiului.

Austria va avea alegeri în 2024, iar formațiunea naționalistă Partidul Libertății este pe primul loc în sondaje, ceea ce generează presiuni asupra Guvernului de centru-dreapta al cancelarului Karl Nehammer în sensul intensificării pozițiilor antiimigrație.

Dar și România va organiza alegeri anul viitor și nu poate face concesii cu ușurință. ”Puneți-vă în locul nostru și veți înțelege că nu este corect și nu este plăcut să stăm la cozi în aeroporturi și la punctele de frontieră. Și generează costuri economice asupra țării, fără dubii”, a argumentat Sebastian Burduja, subliniind că România este pregătită să contribuie la apărarea intereselor în proiectul Neptun Deep.

”În mod categoric, acele gaze vor consolida securitatea regională. Nu este vorba doar de România, este vorba de întreaga regiune, inclusiv de Austria. Este o investiție de patru miliarde de euro, care va reduce dependența Europei de gazul din Rusia. Mi-aș imagina că Rusia va urmări atent cum evoluează această investiție și că, dacă o pot amâna sau opri, ar putea încerca acest lucru. România își va proteja teritoriul”, a subliniat Burduja, potrivit FT.

Citește și:

Klaus Iohannis pune sare pe „rana” Schengen: „Nu cred că acest pact va schimba poziția Austriei. E nevoie de mai mult!”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...