FINANȚE. BNR face praf Guvernul Orban. „Bugetul României este aruncat cu totul în aer!”

FINANȚE. BNR face praf Guvernul Orban. „Bugetul României este aruncat cu totul în aer!”
FINANȚE. BNR face praf Guvernul Orban. „Bugetul României este aruncat cu totul în aer!” / Sursa FOTO: https://live.staticflickr.com
Publicat: 03/06/2020, 14:30

Atac fără precedent al BNR la adresa Guvernului Orban. Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naționale, afirmă că discuţia despre pensii şi salarii nu are nicio relevanţă economică deoarece, politic, România îşi poate permite orice, însă economic îşi permite numai ce poate plăti. De ce? Fiindcă „bugetul este deja aruncat cu totul în aer!”.

La întrebarea dacă România își permite să mărească pensiile de la 1 septembrie cu 40%, Dan Suciu susține că „important este ca acest deficit bugetar pe care îl va avea statul român să poată fi plătit, să poată fi acoperit”.

BNR avertizează România: „Își permite doar ceea ce poate plăti”

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al BNR consideră că discuţia despre pensii şi alocaţii nu are o relevanţă economică prea mare: „Evident că este ruptă de o discuţie economică. Politic, România îşi poate permite orice. Economic, îşi poate permite doar ceea ce poate plăti şi în acest moment limitele de plată pe care statul român şi le poate permite sunt evidente”

În opinia lui Dan Suciu, aceste măsuri pot fi realizate doar prin împrumuturi, dar care se fac la anumite dobânzi și asta depinde de realitatea economică a țării.

„Această realitate economică depinde de anumite deficite pe care deja le avem. România nu a pornit de la zero cu deficitul bugetar. A pornit de la deficite bugetare serioase şi deficite comerciale. În consecinţă, nu pleacă de la zero şi are foarte mult de recuperat. La aceasta se adaugă elementele de criză pe care încă nu ştim să le dimensionăm corect. Ştim că vor fi mari, dar încă nu ştim să le dimensionăm corect. În schimb, ce ştim să dimensionăm, dimensionăm nişte cheltuieli. Este singura soluţie, a dimensiona cheltuielile corect”, este de părere Dan Suciu.

Dan Suciu atacă clasa politică

Totuși, purtătorul de cuvânt al BNR arată că există şi certitudini, respectiv deficitul bugetar, care va creşte semnificativ, şi cel de cont curent, care se va „consolida undeva la 4%”.

„Certitudinea că deficitul bugetar va creşte semnificativ, că cifrele legate de creşterea economică vor scădea semnificativ, şi că deficitul de cont curent, celălalt deficit care ne îngrijorează, se va consolida undeva peste 4% pentru că, chiar dacă balanţa bunurilor comerciale pare a fi uşor modificată, pentru că nu mai sunt importuri semnificative, cel puţin aşa pare deocamdată, România fiind un exportator de servicii, de transport, de exemplu, acestea sunt puse sub semnul întrebării”, a arătat acesta.

Pornind de la cele relatate, Dan Suciu se declară indignat de faptul că unii analişti şi politicieni văd posibilă orice cheltuială în România: „Mi se pare de-a dreptul revoltător că există analişti şi comentatori, chiar şi oameni politici, care trec peste toate aceste lucruri şi privesc cu seninătate, spunând că orice cheltuială este posibilă, orice finanţare este posibilă şi că România îşi poate permite chiar şi alte tipuri de dobânzi”.