EXCLUSIV. Paul Baranga, expert piața de capital ASF despre diversificarea portofoliului: Este recomandabil, din punctul de vedere al diminuării riscului

EXCLUSIV. Paul Baranga, expert piața de capital ASF despre diversificarea portofoliului: Este recomandabil, din punctul de vedere al diminuării riscului
Paul Baranga, expert piața de capital - Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)
Publicat: 26/05/2021, 13:26
Actualizat: 26/05/2021, 13:27

Paul Baranga, expert piața de capital – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a vorbit, în cadrul conferinței digitale live „SMART INVESTMENT – Piața de capital din România – nivelul următor”, organizată de GÂNDUL, despre modalități de diversificare a portofoliului, una dintre practicile investitorilor care sunt interesați să diminueze riscul. 

Tematica diversificării portofoliilor de investiții, este de mare actualitate, atât pentru investitorii începători, cât și pentru cei experimentați, spune Paul Baranga, expert piața de capital, ASF, care adaugă că această problematică trebuie privită și analizată din mai multe perspective.

Paul Baranga: Și din punctul de vedere al investițiilor, ouăle trebuie puse întotdeauna în mai multe coșuri

„În primul rând, m-aș referi la perspectiva administrării riscului: cu cât portofoliul de active financiare este mai diversificat, cu atât riscul de piață, asociat acestuia, este mai mic. Altfel spus, ca să folosesc o expresie mai puțin academică, poate un pic prăfuită, dar foarte plastică: ouăle trebuie puse întotdeauna în mai multe coșuri, nu doar într-unul singur” – Paul Baranga, expert piața de capital, ASF.

Un alt aspect important este cel al costurilor. Pentru a putea construi un portofoliu de active financiare care să corespundă unui anumit profil investițional, este nevoie de o anumită valoare minimă a investiției. Cei care nu-și permit sa-si construiască un portofoliu de acțiuni si/sau obligațiuni, dar doresc să-și construiască un portofoliu optim, din punct de vedere al expunerilor, pot apela la achiziționarea de unități de fond emise de unul sau mai multe tipuri de fonduri, explică Paul Baranga. Diversificarea emitenților de unități de fond poate avea în vedere, atât administratorul cât și politica investițională a fiecărui fond de investiții.

Brokerul trebuie să se asigure că instrumentele financiare recomandate corespund cu profilul investițional al investitorului

Paul Baranga mai menționează că, înainte de a realiza o operațiune de tranzacționare, agentul intermediarului va efectua teste de oportunitate și de adecvare pe baza informațiilor obținute de la client, pentru a se asigura că instrumentele financiare recomandate corespund cu profilul investițional al respectivului investitor de retail.

Perspectiva drepturilor pe care le au investitorii, reprezintă un alt unghi din care trebuie privită diversificarea portofoliilor de investiții. Deși din punct de vedere al administrării riscului diversificarea portofoliului conduce la diminuarea riscului, din punct de vedere la costurilor aferente investiției, același efect al diminuării riscului se obține si prin intermediul unui portofoliu diversificat de unități de fond, dar la un cost mai redus decât prin construirea unui portofoliu de valori mobiliare. Astfel ca, aceste abordări trebuie sa fie analizate si din perspectiva drepturilor investitorilor, explică expertul ASF.

Un acționar are mult mai multe drepturi, conferite de legislație, decât un deținător de unități de fond

Spre exemplu, un acționar are mult mai multe drepturi, conferite de legislație, decât un deținător de unități de fond (ex: dreptul de vot, de a participa la AGA, de a contesta etc). În cazul deținerii de unități de fond toate aceste drepturi sunt exercitate de către administrator. Există investitori pentru care acest aspect contează și atunci drepturile trebuie să fie foarte bine cunoscute, în momentul în care este luată decizia de investiție, precizează expertul.

„Spun asta pentru că există investitori activi, care vor să participe la adunările generale ale acționarilor, să discute, să ridice anumite probleme etc și atunci această categorie de investitori nu rezonează foarte bine cu investiția în fonduri” – Paul Baranga, expert piața de capital, ASF.

Protecția investitorilor, conferită de legislația în vigoare, ar trebui să reprezinte un punct extrem de important pe agenda fiecărui investitor, adaugă expertul. Acesta trebuie să știe că, indiferent de tipul investiției (in mod direct in acțiuni/obligațiuni sau indirect in unități de fond), beneficiază de efectul unor prevederi legale care au ca scop protejarea intereselor acestora împotriva practicilor frauduloase, a situațiilor de conflictelor de interese, a lipsei transparentei etc. Aceste principii sau modalități de protejare a intereselor investitorilor de retail se regăsesc, atât in pachetul legislativ MiFID II (aplicabil activității de intermediere), cât și în pachetul legislativ UCITs/AFIA (aplicabil administratorilor de fonduri de investiții).

ASF a devenit un furnizor de programe de educație financiară

Paul Baranga mai punctează că educația și, în special, educația financiară, sunt elemente extrem de importante. Diversificarea portofoliilor de investiții însumează o serie de competente si aptitudini care pot fi deprinse prin educație financiara.

„În contextul dinamicii vieții sociale din secolul XXI, educația continuă reprezintă unul dintre răspunsurile fundamentale la provocările societății contemporane. Evoluția științifică și tehnologică extrem de accelerată înseamnă, printre altele, si perisabilitate rapidă a cunoștințelor. Și piețele financiare se confruntă cu schimbări de paradigmă, mai ales după episoadele recente de criză financiară, și de aceea noi trebuie să fim pregătiți să ne adaptăm din mers noilor provocări. Iar acest proces complex se poate realiza doar prin educație” – Paul Baranga, expert piața de capital, ASF.

Rolul educației în acest domeniu este tocmai acela de a învăța consumatorul să ia deciziile în deplină cunoștință de cauză, respectiv doar dacă a înțeles pe deplin efectele și consecințele acțiunilor lui. Iar acest proces de educație trebuie să se înceapă de pe băncile școlii. În ultima perioada ASF a devenit un adevărat furnizor de programe de educație financiară. Autoritatea și-a asumat acest rol și urmărește să dezvolte, în anii ce urmează, proiectele în acest domeniu, spune expertul ASF.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală