Propunere. Veniturile bugetarilor rămân în linii mari nemodificate. S-a schimbat decizia referitoare la voucherele de vacanță

Propunere. Veniturile bugetarilor rămân în linii mari nemodificate. S-a schimbat decizia referitoare la voucherele de vacanță
Publicat: 12/02/2021, 08:54
Actualizat: 12/02/2021, 11:30

Proiectul de buget pentru 2021 păstrează, în linii mari, veniturile bugetarilor la nivelul lunii decembrie 2020. Se vor oferi în continuare indemnizațiile de hrană și vouchere de vacanță, în anumite condiții ușor contradictorii, nu și cupoanele sociale pentru educație ori indemnizația pentru limită de vârstă, în cazul aleșilor locali.

Pus în dezbatere publică joi seara, noul proiect al bugetului pentru anul în curs păstrează, în linii mari, beneficiile aferente bugetarilor.

Conform scrisorii – cadru a Ministerului de Finanțe, propunerile sunt făcute „având în vedere obligaţia Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent, pentru a gestiona resursele şi obligaţiile bugetare, precum şi riscurile fiscale de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziţiei fiscale pe termen mediu şi lung”.

Beneficiile care se păstrează

Conform proiectului de buget se intenționează menținerea în anul 2021 a cuantumului brut al salariilor și sporurilor de care beneficiază personalul din administrația publică centrală și locală, inclusiv personalul care ocupă funcții de demnitate publică și funcții asimilate acestora, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020.

Se păstrează cuantumul indemnizației de hrană la nivelul din anul 2020 (4.160 lei/an). Se acordă în continuare alocația valorică pentru drepturile de hrană de care beneficiază personalul din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, la nivelul lunii ianuarie 2019. În plus, se menține și indemnizația de merit la nivelul stabilit pentru anul 2020 (6.240 lei/lună).

Se vor oferi și în acest an voucherele de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru personalul plătit din fonduri publice, urmând a fi prorogate în anul 2022 prevederile referitoare la acordarea indemnizației de vacanță.

Măsura prevăzută în scrisoarea – cadru a Ministerului Finanțelor este însă în ușoară contradicție cu cea din raportul de buget al aceluiași minister. Acesta susține „prelungirea folosirii voucherelor de vacanță emise în anul 2019 și anul 2021 până la sfârșitul anului 2021 și suspendarea emiterii de vouchere de vacanță pentru anul 2021 de către autoritățile și instituțiile publice”. Măsura ar urma să fie luată indiferent de sistemul de finanţare și de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes naţional, cu personalitate juridică.

Deciziile care se amână

Proiectul bugetului prevede prorogarea până în anul 2022 a măsuri de acordare a sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, fiecărui copil cetățean român și a cupoanelor sociale pentru educație.

Se amână și termenul de intrare în vigoare a Legii privind venitul minim de incluziune. În acest context, se menține aplicarea Legii privind venitul minim garantat, pentru o perioadă de minimum un an, „pentru a nu afecta familiile și persoanele singure beneficiare ale ajutorului social și pentru a evita crearea unor noi probleme sociale prin creșterea riscului de excluziune socială, ținând seama și de contextul social și economic actual”, conform scrisorii – cadru transmise de Ministerul de Finanțe.

S-a prelungit pentru anul 2022 termenul de acordare a indemnizației pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, președinți şi vicepreședinți ai consiliilor județene.

Abia din ianuarie 2022 se acordă indemnizația de 50% din salariul de bază al funcției de medic, de care ar fi trebuit să beneficieze din ianuarie 2021 personalul didactic medico-farmaceutic din universități care au în structură facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate.

În plus, nu se vor indexa în anul 2021, cu rata medie anuală a inflației, pensiile de serviciu, cele militare de stat și indemnizațiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor.

Guvernul susține că măsurile sunt luate în scopul predictibilității politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, al menţinerii stabilităţii macroeconomice și al păstrării echilibrelor bugetare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului