Propunere. Veniturile bugetarilor rămân în linii mari nemodificate. S-a schimbat decizia referitoare la voucherele de vacanță

Redactor:
Cezar Amariei
Propunere. Veniturile bugetarilor rămân în linii mari nemodificate. S-a schimbat decizia referitoare la voucherele de vacanță

Proiectul de buget pentru 2021 păstrează, în linii mari, veniturile bugetarilor la nivelul lunii decembrie 2020. Se vor oferi în continuare indemnizațiile de hrană și vouchere de vacanță, în anumite condiții ușor contradictorii, nu și cupoanele sociale pentru educație ori indemnizația pentru limită de vârstă, în cazul aleșilor locali.

Pus în dezbatere publică joi seara, noul proiect al bugetului pentru anul în curs păstrează, în linii mari, beneficiile aferente bugetarilor.

Conform scrisorii – cadru a Ministerului de Finanțe, propunerile sunt făcute „având în vedere obligaţia Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent, pentru a gestiona resursele şi obligaţiile bugetare, precum şi riscurile fiscale de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziţiei fiscale pe termen mediu şi lung”.

Beneficiile care se păstrează

Conform proiectului de buget se intenționează menținerea în anul 2021 a cuantumului brut al salariilor și sporurilor de care beneficiază personalul din administrația publică centrală și locală, inclusiv personalul care ocupă funcții de demnitate publică și funcții asimilate acestora, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020.

Se păstrează cuantumul indemnizației de hrană la nivelul din anul 2020 (4.160 lei/an). Se acordă în continuare alocația valorică pentru drepturile de hrană de care beneficiază personalul din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, la nivelul lunii ianuarie 2019. În plus, se menține și indemnizația de merit la nivelul stabilit pentru anul 2020 (6.240 lei/lună).

Se vor oferi și în acest an voucherele de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru personalul plătit din fonduri publice, urmând a fi prorogate în anul 2022 prevederile referitoare la acordarea indemnizației de vacanță.

Măsura prevăzută în scrisoarea – cadru a Ministerului Finanțelor este însă în ușoară contradicție cu cea din raportul de buget al aceluiași minister. Acesta susține „prelungirea folosirii voucherelor de vacanță emise în anul 2019 și anul 2021 până la sfârșitul anului 2021 și suspendarea emiterii de vouchere de vacanță pentru anul 2021 de către autoritățile și instituțiile publice”. Măsura ar urma să fie luată indiferent de sistemul de finanţare și de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum și serviciile publice autonome de interes naţional, cu personalitate juridică.

Deciziile care se amână

Proiectul bugetului prevede prorogarea până în anul 2022 a măsuri de acordare a sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, fiecărui copil cetățean român și a cupoanelor sociale pentru educație.

Se amână și termenul de intrare în vigoare a Legii privind venitul minim de incluziune. În acest context, se menține aplicarea Legii privind venitul minim garantat, pentru o perioadă de minimum un an, „pentru a nu afecta familiile și persoanele singure beneficiare ale ajutorului social și pentru a evita crearea unor noi probleme sociale prin creșterea riscului de excluziune socială, ținând seama și de contextul social și economic actual”, conform scrisorii – cadru transmise de Ministerul de Finanțe.

S-a prelungit pentru anul 2022 termenul de acordare a indemnizației pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, președinți şi vicepreședinți ai consiliilor județene.

Abia din ianuarie 2022 se acordă indemnizația de 50% din salariul de bază al funcției de medic, de care ar fi trebuit să beneficieze din ianuarie 2021 personalul didactic medico-farmaceutic din universități care au în structură facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie acreditate.

În plus, nu se vor indexa în anul 2021, cu rata medie anuală a inflației, pensiile de serviciu, cele militare de stat și indemnizațiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor.

Guvernul susține că măsurile sunt luate în scopul predictibilității politicii fiscal-bugetare pe termen mediu, al menţinerii stabilităţii macroeconomice și al păstrării echilibrelor bugetare.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Unde sunt cele mai adânci puncte ale oceanelor. Cercetătorii sunt siguri acum, au înconjurat lumea...
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Ion Rădoi: Prețul unei călătorii cu metroul ar trebui să fie majorat până la 50...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Veste de ultim moment pentru milioane de pensionari. Nu mai pot pierde bani
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide