Firmelele din energie, sute de proiecte pentru bani europeni. Havrileț: „Fondul de modernizare a fost luat cu asalt”

Firmelele din energie, sute de proiecte pentru bani europeni. Havrileț: „Fondul de modernizare a fost luat cu asalt”
Publicat: 17/11/2020, 18:06

Firmele din energie au fost foarte interesate să primească bani europeni prin Fondul de modernizare- un un instrument cheie pentru dezvoltarea investițiilor în proiecte energetice în zece țări UE, printre care și România – a anunțat, marți, Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) a primit peste 700 de cereri din partea firmelor din energie pentru bani din Fondul de modernizare, după ce a prelungit perioada de înscriere, la cererea organizației PATRES.

Potrivit informațiilor oficiale, Fondul de modernizare reprezintă un instrument cheie pentru dezvoltarea investițiilor în proiecte energetice, care prevăd îmbunătățiri în eficiență energetică,  modernizarea sistemelor energetice și tranziția în regiunile dependente de cărbune în Statele Membre cu PIB pe cap de locuitor la prețul pieței mai mic de 60% din media UE. Este vorba de zece state: Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia.

Havrileț: „S-au blocat căsuțele de e-mail”

„Fondul de modernizare a fost luat cu asalt. Practic s-au blocat căsuţele de e-mail prin care ministerul a preluat aceste propuneri de proiecte şi, la cererea specială a organizaţiei PATRES, care promovează sectorul energiei regenerabile, am prelungit cu câteva zile şi am primit peste 700 de proiecte, de toate felurile”, a spus Niculae Havrileţ, citat de Agerpres.

Potrivit oficialului, cele mai multe dintre proiectele propuse spre finanțare sunt fotovoltaice, dar ca valoare cele mai importante vizează trecerea producţiei de energie electrică de pe cărbune pe gaze, unde este vorba de centrale cu capacităţi mari.

„Axa prioritară este cea a regenerabilelor. 70% din Fondul de modernizare se va duce la producţia de energie din surse regenerabile. Cererile de finanţare au vizat valori între 100.000 de euro şi 500 de milioane de euro. Majoritatea au solicitat finanţare de 100%. Au venit şi operatorii de reţele cu proiecte importante, au venit investitori noi, foarte multe proiecte, foarte mare interesul, dar nu cred că toate se vor aproba”, a precizat secretarul de stat.

Ajutor pentru trecerea de la combustibili fosili la resurse regenerabile

Niculae Havrileț a explicat marți că o parte din proiecte vor fi finanţate şi din celelalte fonduri din cadrul politicilor de decarbonare, respectiv Fondul Naţional de Redresare Economică, care dă o importanţă deosebită restructurării societăţilor de energie termică.

„Cred că este prima dată când fonduri UE de o asemenea anvergură sunt direcţionate către rezolvarea problemelor legate de încălzirea urbană. Este o oportunitate de modernizare pentru sistemele din marile oraşe, în baza noilor tehnologii, dacă se poate cu aportul regenerabilelor”, a precizat oficialul, citat de Agerpres.

Nicolae Havrileț a amintit, recent, Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 150 de milioane de euro pentru sistemele de centralizare care utilizează sursele regenerabile.

Schema de ajutor de stat a fost aprobată de Comisie în 6 noiembrie și ar urma să fie acordat sub forma unor granturi directe finanțate din fondurile structurale ale UE gestionate de România. Măsura de ajutor are ca obiectiv sprijinirea investițiilor în instalațiile de producție a energiei termice cu până la maximum 60 MW echivalent termic, permițând astfel tranziția de la utilizarea combustibililor fosili (cărbune, gaze naturale) pentru producerea de energie termică la utilizarea exclusivă a surselor regenerabile de energie (cum ar fi biogazul, biomasa și energia termică geotermală).

Se preconizează că acest lucru va duce la o scădere globală a emisiilor de gaze cu efect de seră cu până la 48 000 de tone metrice de CO2, precum și de alte substanțe poluante, pe perioada aplicării schemei de ajutor (până în 2023), potrivit comunicatului Comisiei Europene din ziua aprobării schemei de ajutor.

Cum funcționează Fondul de modernizare

În ceea ce privește Fondul de modernizare, Dan Dragoş Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, afirma, în septembrie, că „ne aşteaptăm la aproximativ 6,7 miliarde de euro pentru perioada până la 2030”, potrivit sursei citate.

Fondul este finanțat prin licitarea pe piață a 2% din totalul certificatelor alocate statelor membre prin schema EU ETS pentru perioada 2021-2030 a căror sumă se încadrează între 6.2 si 9.3 miliarde de euro, potrivit informațiilor de pe site-ul MEEMA.

Obiectivele Fondului de Modernizare vizează tranziția către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon, prin stimularea investițiilor în surse regenerabile de energie, rețelele de transport care să includă distribuția energiei termice în zonele rezidențiale și comerciale, interconectări de rețele pentru transportul de electricitate și gaze naturale, precum şi stocarea de energie, îmbunătățirea eficienţei energetice în producerea de energie, inclusiv în sectoarele de transport, clădiri, construcții, agricultură și deșeuri și pentru o tranziție echitabilă în regiunile dependente de cărbune.

Conform regulamentului, MEEMA stabilește metodologia de implemntare, selectează propunerile de investiții, apoi trimite lista preliminară a investițiilor planificate către Comisie, BEI și Comitetul de Investiții . ncluderea unui proiect în lista proiectelor de investiții care va fi transmisă de către MEEMA către BEI si Comitetul pentru investiții nu implică asigurarea finanțării acestui proiect din Fondul pentru modernizare.

Selecția proiectelor pentru finanțare din Fondul pentru modernizare se va realiza în urma unor procese de selecție care se vor derula după aprobarea cadrului legislativ de implementare a Fondului pentru modernizare (perioada 2021-2030), a precizat MEEMA în cererea de trimitere a propunerilor de proiecte pentru finanțare din Fondul pentru modernizare.

Soluțiile de finanțare și strategiile naționale și europene destinate tranziției spre energia din resurse regenerabile sunt câteva dintre temele importante ale momentului care vor fi abordate de principalii actori din domeniu în cadrul Conferinței digitale live „Energy Now”, organizată de Gândul.ro și susținută de partenerii evenimentului, Electrica Furnizare, Nuclearelectrica și Transgaz.

Invitații speciali vor aborda tema energiei în România, din punctul de vedere al autorităților, al companiilor, dar și al consumatorilor finali, pe data de 23 noiembrie, de la ora 10:00, în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Noua ordine mondială. Ungurii se pregătesc. Ce plan are Viktor Orban
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului