Fiscul va calcula valoarea timbrului de mediu în 2 zile lucrătoare de la depunerea documentației

Fiscul va calcula valoarea timbrului de mediu în 2 zile lucrătoare de la depunerea documentației
Publicat: 18/03/2013, 16:04
Actualizat: 07/02/2016, 19:24

Fiscul va calcula suma reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule și va emite decizia privind stabilirea sumei în cel mult două zile lucrătoare de la depunerea documentației complete, iar pentru autovehiculele în leasing termenul este de maxim cinci zile,potrivit unui proiect de ordin al ANAF.

Persoanele fizice și firmele care solicită stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu vor depune la administrațiile financiare o cerere însoțită de cartea de identitate a autovehiculului, documentele care atestă dobândirea dreptului de proprietate asupra mașinii, iar în cazul autovehiculelor rulate achiziționate din alte state este necesar un act din care să rezulte data primei înmatriculări și, după caz, o declarație pe propria răspundere, precum și rezultatul expertizei tehnice efectuate de Regia Autonomă „Registrul Auto Român” sau rezultatul evaluării individuale.

În situația în care contribuabilul consideră că deprecierea autovehiculului său este mai mare decât deprecierea rezultată pe baza cotei inițiale de reducere și/sau a cotei suplimentare de reducere a timbrului, el poate contesta timbrul în baza rezultatului unei expertize privind evaluarea individuală a autovehiculului în cauză. În acest sens, contribuabilul va solicita efectuarea expertizei de către un expert al Corpului experților tehnici, care, în raportul de expertiză privind evaluarea individuală a autovehiculului, va înscrie și cota reală de reducere a taxei corespunzătoare mașinii.

Documentele vor fi depuse în original și copii, cele originale restituindu-se contribuabilului după verificare, prevede un proiect de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru aprobarea procedurii privind stabilirea sumei reprezentând timbrul de mediu pentru autovehicule. Pentru autovehiculele în leasing, cererea va fi depusă în format electronic, împreună cu formularul editat.

Actele sunt analizate de compartimentul de specialitate din cadrul administrațiilor financiare, iar dacă informațiile sunt incomplete sau greșite, solicitantul va fi notificat pentru a corecta sau completa documentația. Pe baza informațiilor, compartimentul de specialitate va stabili cuantumul timbrului de mediu.

Valoarea în lei a timbrului de mediu pentru autovehicule se determină pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie a anului precedent și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Cursul publicat la 1 octombrie 2012 și care va fi utilizat în acest an pentru calcularea timbrului a fost de 4,5223 lei/euro.

ANAF a publicat și un calculator pentru taxa de timbru de mediu, care poate fi accesat la adresa http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsitentaContribuabili_r/calculator_taxe/taxa_timbru_2013.html

Decizia privind stabilirea sumei de plată va fi comunicată contribuabilului, iar acesta trebuie s-o achite într-un cont distinct deschis la unitățile Trezoreriei Statului, pe numele Administrației Fondului pentru Mediu. Dovada plății timbrului va fi prezentată cu ocazia înmatriculării sau transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat.

Potrivit prevederilor normelor metodologice de aplicare a OUG 9/2012 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobate prin HG 88/2013, procedura de stabilire a sumei reprezentând timbrul de mediu se aprobă prin ordin al președintelui ANAF în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a normelor metodologice, publicate în Monitorul Oficial la 14 martie.

Timbrul de mediu va fi plătit o singură dată, la prima înmatriculare pe piața din România sau la prima transcriere, dar nu și în cazul tranzacțiilor civile (moștenire sau partaj). Cei care au plătit actuala taxă de poluare nu vor mai plăti timbrul de mediu.

De la plata timbrului de mediu vor fi exceptate autovehiculele misiunilor diplomatice, persoanelor cu dizabilități, forțelor armate, forțelor de securitate a statului, jandarmeriei, poliției, ambulanțele, autovehiculele hibride și electrice, cele istorice sau destinate competițiilor sportive, precum și cele donate autorităților statului cu titlu gratuit. Sunt scutite, de asemenea, autovehiculele dobândite prin moștenire în cazul în care aceasta a intervenit în intervalul de doi ani de la data deschiderii succesiunii.

Timbrul este calculat în principal în funcție de emisia de CO2, luat în calcul în întregime pentru timbru față de 30% în legea în vigoare, înscrisa în cartea de identitate a mașinii sau documentele de omologare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția