FMI a aprobat un nou acord preventiv cu România

FMI a aprobat un nou acord preventiv cu România
Publicat: 28/09/2013, 09:12
Actualizat: 28/07/2014, 22:13

Consiliul Director al Fondului Monetar Internațional (FMI) a avizat vineri scrisoarea de intenție transmisă de autoritățile române și a aprobat încheierea unui nou acord stand-by cu România, cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

„Solicităm așadar aprobarea unui nou Acord Stand-By (ASB) pentru 24 de luni, cu o valoare totală de 1.751,34 milioane DST (aproximativ 2 miliarde Euro, 170 procente din cotă), pe care intenționăm să îl tratăm ca preventiv. Noul program ASB va susține programul nostru economic cuprizător pentru perioada 2013-2015 de menținere a politicilor macroeconomice sănătoase și a stabilității sectorului financiar și de continuare a reformelor structurale într-un context marcat de incertitudini externe semnificative”, se arată în scrisoarea de intenție transmisă FMI de autoritățile române.

În scrisoarea de intenție, Guvernul s-a angajat să îndeplinească mai multe condiții prealabile și criterii de referință structurale.

Astfel, autoritățile române s-au angajat să îndeplinească mai multe condiții prealabile: aprobarea unei ordonanțe de guvern care să cuprindă definițiile standard ale angajamentelor pentru sistemul de control al angajamentelor; aprobarea unei ordonanțe de guvern care să definească criteriile de prioritizare pentru proiectele de investiții publice; aprobarea unei ordonanțe de guvern de lărgire a bazei de contribuții sociale prin aplicarea unei taxe obligatorii (contribuție de sănătate) asupra veniturilor din chirii obținute de persoanele fizice, care să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014; autorizarea actualului consiliu interimar, în cadrul unei Adunări Generale a Acționarilor Hidroelectrica, să ia decizii în conformitate cu prevederile legii 31/1990, cautând în același timp să desemneze un consiliu profesionist în concordanță cu ordonanța privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat; clarificarea tratamentului fiscal al titlurilor de valoare Romgaz tranzacționate pe bursele de valori din străinătate și adoptarea, dacă este cazul, a bazei legale necesare.

Guvernul a decis recent că persoanele care obțin venituri din chirii vor plăti contribuții de asigurări de sănătate, în limita a cinci salarii brute, respectiv cel mult 611 lei pe lună în acest an.

Guvernul trebuie să îndeplinească mai multe criterii de referință structurale: începerea publicării rapoartelor lunare privind arieratele și măsurile corective adoptate de autoritățile centrale și locale, pe unități, cu frecvență trimestrială (finele lunii septembrie); elaborarea pachetului de bază în sănătate în cadrul anvelopei de cheltuieli existente ce va defini și sfera de cuprindere a sectorului privat în sistemul sanitar în viitor (finele septembrie); elaborarea proiecțiilor financiare pe termen mediu care să identifice corect implicațiile fiscale ale proiectelor cu finanțare UE, cuprinzând necesarul de cofinanțare, corecțiile financiare și cheltuielile neeligibile (mijlocul lunii octombrie); aprobarea, prin memorandum de guvern, a unei liste de proiecte semnificative prioritare, pe baza criteriilor de prioritizare, care să ajute la elaborarea bugetului pe anul 2014 (mijlocul lunii octombrie); lansarea unei oferte publice inițiale pentru 15% din acțiunile deținute de stat la Romgaz (finele lunii noiembrie); numirea unui consiliu profesionist la Hidroelectrica în conformitate cu prevederile Ordonanței 109/2011; aprobarea legislației privind obligațiunile garantate (finele lunii noiembrie); punerea în funcțiune integrală a sistemului de control al angajamentelor, susținut de modificările legale și procedurale necesare și acoperirea cheltuielilor MFP și a încă cel puțin unei alte unități adiționale de la nivel central și de la nivel local (finele lunii decembrie).

Guvernul s-a angajat față de FMI că va vinde „majoritatea portofoliului” de companii din subordinea Ministerului Economiei.

Companiile energetice controlate de Ministerul Economiei au fost transferate în acest an din coordonarea ministrului Varujan Vosganian în cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niță, care conduce Departamentul pentru Energie

În urma transferului, Ministrul Economiei mai are participații integrale, majoritare sau minoritare la companii precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil, Metrom, UM Cugir, UM Mija, UM Sadu, Uzina Automecanică Moreni, Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb, Șantierul Naval Mangalia, IAR Brașov, Romaero, Șantierul Naval 2 Mai.

Pe lângă privatizări, Guvernul a promis de mai multe ori FMI și Comisiei Europene că va lista la bursă pachete minoritare din Hidroelectrica (10%), Romgaz (10%), Transgaz (15%) și Nuclearelectrica (10%).

Nuclearelectrica a derulat în perioada 9 – 20 septembrie o ofertă prin care a atras 281,8 milioane lei (63 milioane euro) prin vânzarea a 10% din acțiuni.

Lansarea unei oferte publice inițiale pentru pachetul majoritar de acțiuni deținute de stat la Electrica, după majorarea de capital, este programată pentru mai 2014.

Pentru sfârșitul lunii iunie a anului viitor sunt prognozate lansări de oferte publice inițiale pentru 15% din acțiunile statului la Complexul Energetic Oltenia și Hidroelectrica.

Un pachet de 15% din acțiunile statului la Transgaz Mediaș (TGN) a fost vândut pe bursă în luna aprilie, printr-o ofertă secundară, conform acordului Guvernului cu FMI.

Consiliul Director al FMI a avizat, la sfârșitul lunii iunie, cu trei derogări, ultimele evaluări ale acordului cu România. Acordul României cu FMI și UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritățile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înțelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 și încheiată în 2011.

Ultimul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, și trebuia să fie finalizat în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităților române de extindere cu trei luni a acordului, pânã la sfârștul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducă arieratele și să adopte măsuri de îmbunãtțire a managementului companiilor de stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația