FMI avertizează: MIȘCĂRI SUBTERANE periculoase amenință economia globală. Recomandările Fondului Monetar

FMI avertizează: MIȘCĂRI SUBTERANE periculoase amenință economia globală. Recomandările Fondului Monetar
Publicat: 10/10/2018, 10:34
Actualizat: 25/03/2019, 23:49

Tensiunile comerciale și inegalitățile au crescut, avertizează instituția, în Financial Stability Report, iar amplificarea conflictelor comerciale pot afecta în mod semnificativ creșterea economică globală. Alte amenințări, de genul Brexit, pot afecta și ele piețele. FMI crede că ieșirea Marii Britanii din UE fără încheierea unui acord poate duce la o fragmentare a pieței monetare europene și la o circulație defectuoasă a fondurilor financiare în sistem, sugerând Băncii Angliei să fie pregătită pentru a tipări bani, dacă este nevoie.

Raportul este al doilea, în 24 de ore, în care FMI avertizează asupra stării finanțelor mondiale, după ce în „World Economic Outlook” a redus prognozele de creștere globală, invocând aceleași dispute comerciale.

FMI mai recomandă guvernelor să evite încercările de a renunța la reglementările bancare instituite după criza financiară din 2008, pentru a evita declanșarea unei noi perioade de criză. Președintele american Donald Trump a adoptat deja o serie de prevederi legislative care abrogă regulile bancare pentru micile instituții, argumentând că acestea împiedică băncile să crediteze companiile.

FMI avertizează și investitorii de pe piața de capital, care beneficiază de cea mai bună evoluție a bursei din istorie, situație care s-ar putea sfârși într-un nou șoc.

Piețele ar mai putea avea de suferit din cauza creșterii dobânzilor și reducerea relaxării cantitative.

„Cu toate acestea, în pofida tensiunilor comerciale și a normalizării continue a politicilor montare în economiile avansate, piețele financiare mondiale au rămas în expansiune și par să ignore riscul unei căderi bruște”, arată documentul prezentat la reuniunea anuală a FMI și a Băncii Mondiale, ce are loc în Bali, Indonezia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase