FMI taie elanul Guvernului Ponta: reducerea TVA la pâine nu este o idee bună. Ministrul Agriculturii, pentru Gândul: „Pentru noi rămâne o prioritate”

FMI taie elanul Guvernului Ponta: reducerea TVA la pâine nu este o idee bună. Ministrul Agriculturii, pentru Gândul: Pentru noi rămâne o prioritate
Publicat: 09/05/2012, 19:11
Actualizat: 09/05/2012, 20:50

FMI și Ministerul Agriculturii au păreri total diferite în ceea ce privește oportunitatea reducerii TVA la 9% pentru produsele din zona morărit-panificație.

Categoric, șeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a tăiat de la bun început entuziasmul părții române.

„Ca principiu general, noi la FMI recomandăm să nu fie niveluri speciale de TVA. O astfel de măsură duce la evaziune și nu ajută sectoarele. Nu recomandăm reduceri ale TVA pe anumite sectoare sau produse”, a fost mesajul transmis de Franks.

Ministrul Agriculturii nu renunță însă la idee, în pofida declarațiile venite din partea oficialilor internaționali.

„Scăderea TVA la produsele alimentare de bază reprezintă o prioritate și că doresc ca în acest an să dăm un exemplu, măcar pe un domeniu, m-am referit aici la morărit și panificație, prin scăderea acestui TVA am putea scoate la suprafață sume foarte mari care în acest moment merg pe zona de evaziune fiscală”, a declarat pentru gândul ministrul Agriculturii Daniel Constantin.

El a precizat că din calculele făcute până acum de Minister evaziunea fiscală în domeniu este de 71%. Constantin a subliniat că nu a purtat până acum vreo discuție cu delegația FMI despre acest subiect, dar că o va face la următoarea vizită a oficialilor internaționali.

„O să discut cu primul-ministru și cu ministrul de Finanțe să vedem cum stăm bugetul de stat, și vom încerca să demonstrăm FMI că această măsură ar putea fi benefică pentru buget. Obiectivul principal nu este de a avea un preț mai mic la produse, nu pot să garantez acest lucru, eu cred că va fi un preț mai mic la pâine sau creșterea va fi stagnată pentru o perioadă importantă. Cel mai important aspect este că vom combate evaziunea fiscală”, a declarat ministrul Constantin.

Din datele sale și cele ale producătorilor, evaziunea va fi redusă prin scăderea TVA pentru produsele din zona morărit-panificație.

Rompan: Reducerea TVA la 9% la pâine ar crește încasările la bugetul de stat cu 35%

La rândul său, președintele patronatului din panificație Rompan, Aurel Popescu, a declarat pentru gândul că în cazul în care TVA la pâine va scădea cu 15 puncte procentuale, atunci și prețul la raft al pâinii va scădea cu 15%.

Pe de altă parte, din calculele Rompan reiese că reducerea TVA cu 15 puncte procentuale la produsele de morărit-panificație ar conduce la diminuarea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la bugetul de stat cu 35%, spune Popescu.

„Cum să zică (Jeffrey Franks-n.red.) așa ceva, că (reducerea TVA – n.red.) va duce la creșterea evaziunii?! Probabil că dl Franks nu a analizat bine problema. Dimpotrivă, scăderea TVA la pâine și făină va conduce la creșterea încasărilor la bugetul de stat cu 35%, conform calculelor noastre”, a declarat pentru gândul Aurel Popescu, președintele Rompan.

Este nevoie de scăderea TVA la pâine și făină, pentru că la grâu există deja taxarea inversă, este de părere președintele Rompan.

Adrian Rădulescu, fost secretar de stat la Agricultură: ” TVA să se împartă între stat și producător”

Adrian Rădulescu, deputat PDL și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, este de părere că România ar trebui să se inspire din modelul italian privind sistemul TVA aplicat în acest domeniu. Acesta prevede „împărțirea TVA între stat și producător”.

„Trebuie scăzut nivelul TVA, dar în alt sistem, așa cum este cel italian. În Italia, agricultorii și cei din panificație lucrează cu facturi, dar TVA-ul este împărțit cu statul. Adică, de exemplu, dacă TVA este 24%, se fac facturi cu TVA 24%, dar 14% îi rămân producătorului, iar 10% merg la bugetul de stat. Astfel producătorii sunt încurajați să facă facturi, deci nu fac evaziune, iar statul are încasări la buget”, a explicat pentru gândul Adrian Rădulescu.

Unde se aplică TVA diferențiat la produse alimentare

La nivelul Uniunii Europene, un număr de 14 state practicau, la 1 ianuarie 2012, niveluri diferite de TVA la produse alimentare: Belgia, Germania, Spania, Franța, Italia, Irlanda, Cipru, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovacia, Suedia, Marea Britanie.

De exemplu, în Ungaria, de la 1 iulie 2009 se aplică o rată redusă de TVA de 18% la lapte, produse lactate, și produse conținând cereale, făină sau lapte. Nivelul standard al TVA în Ungaria este de 27%.

Nivelul TVA la produse alimentare în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2012:

(click pe imagine pentru a mări)

Sursa: Comisia Europeană

Ponta face „toate presiunile” pentru introducerea TVA diferențiat la alimente

Premierul Victor Ponta a declarat marți că, împreună cu ministrul Agriculturii, a început să facă „toate presiunile” asupra ministrului de Finanțe, pentru introducerea începând cu anul viitor a unei scheme în care 15% din TVA plătită la alimente să fie restituită producătorului care vinde în mod legal.

La finele săptămânii trecute, Ponta a declarat că măsura reducerii TVA la alimente este necesară și că aceasta se va regăsi „cel târziu” în proiectul bugetului de stat pe anul 2013.

Ministrul Finanțelor, Florin Georgescu, a afirmat că o eventuală reducere a taxei la alimente va fi decisă după alegerile din toamnă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Vremea de Florii. Prognoza după episodul ploios din ultima săptămână
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”