FMI taie elanul Guvernului Ponta: reducerea TVA la pâine nu este o idee bună. Ministrul Agriculturii, pentru Gândul: „Pentru noi rămâne o prioritate”

Redactor:
Cristian Andrei
Redactor:
Loredana Voiculescu
FMI nu recomandă niveluri speciale de TVA.

FMI și Ministerul Agriculturii au păreri total diferite în ceea ce privește oportunitatea reducerii TVA la 9% pentru produsele din zona morărit-panificație.

Categoric, șeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a tăiat de la bun început entuziasmul părții române.

„Ca principiu general, noi la FMI recomandăm să nu fie niveluri speciale de TVA. O astfel de măsură duce la evaziune și nu ajută sectoarele. Nu recomandăm reduceri ale TVA pe anumite sectoare sau produse”, a fost mesajul transmis de Franks.

Ministrul Agriculturii nu renunță însă la idee, în pofida declarațiile venite din partea oficialilor internaționali.

„Scăderea TVA la produsele alimentare de bază reprezintă o prioritate și că doresc ca în acest an să dăm un exemplu, măcar pe un domeniu, m-am referit aici la morărit și panificație, prin scăderea acestui TVA am putea scoate la suprafață sume foarte mari care în acest moment merg pe zona de evaziune fiscală”, a declarat pentru gândul ministrul Agriculturii Daniel Constantin.

El a precizat că din calculele făcute până acum de Minister evaziunea fiscală în domeniu este de 71%. Constantin a subliniat că nu a purtat până acum vreo discuție cu delegația FMI despre acest subiect, dar că o va face la următoarea vizită a oficialilor internaționali.

„O să discut cu primul-ministru și cu ministrul de Finanțe să vedem cum stăm bugetul de stat, și vom încerca să demonstrăm FMI că această măsură ar putea fi benefică pentru buget.  Obiectivul principal nu este de a avea un preț mai mic la produse, nu pot să garantez acest lucru, eu cred că va fi un preț mai mic la pâine sau creșterea va fi stagnată pentru o perioadă importantă. Cel mai important aspect este că vom combate evaziunea fiscală”, a declarat ministrul Constantin.

Din datele sale și cele ale producătorilor, evaziunea va fi redusă prin scăderea TVA pentru produsele din zona morărit-panificație.

Rompan: Reducerea TVA la 9% la pâine ar crește încasările la bugetul de stat cu 35%

La rândul său, președintele patronatului din panificație Rompan, Aurel Popescu, a declarat pentru gândul că în cazul în care TVA la pâine va scădea cu 15 puncte procentuale, atunci și prețul la raft al pâinii va scădea cu 15%.

Pe de altă parte, din calculele Rompan reiese că reducerea TVA cu 15 puncte procentuale la produsele de morărit-panificație ar conduce la diminuarea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la bugetul de stat cu 35%, spune Popescu.

„Cum să zică (Jeffrey Franks-n.red.) așa ceva, că (reducerea TVA – n.red.) va duce la creșterea evaziunii?! Probabil că dl Franks nu a analizat bine problema. Dimpotrivă, scăderea TVA la pâine și făină va conduce la creșterea încasărilor la bugetul de stat cu 35%, conform calculelor noastre”, a declarat pentru gândul Aurel Popescu, președintele Rompan.

Este nevoie de scăderea TVA la pâine și făină, pentru că la grâu există deja taxarea inversă, este de părere președintele Rompan. 

Adrian Rădulescu, fost secretar de stat la Agricultură: ” TVA să se împartă între stat și producător”

Adrian Rădulescu, deputat PDL și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, este de părere că România ar trebui să se inspire din modelul italian privind sistemul TVA aplicat în acest domeniu. Acesta prevede „împărțirea TVA între stat și producător”.

„Trebuie scăzut nivelul TVA, dar în alt sistem, așa cum este cel italian. În Italia, agricultorii și cei din panificație lucrează cu facturi, dar TVA-ul este împărțit cu statul. Adică, de exemplu, dacă TVA este 24%, se fac facturi cu TVA 24%, dar 14% îi rămân producătorului, iar 10% merg la bugetul de stat. Astfel producătorii sunt încurajați să facă facturi, deci nu fac evaziune, iar statul are încasări la buget”, a explicat pentru gândul Adrian Rădulescu.

Unde se aplică TVA diferențiat la produse alimentare

La nivelul Uniunii Europene, un număr de 14 state practicau, la 1 ianuarie 2012, niveluri diferite de TVA la produse alimentare: Belgia, Germania, Spania, Franța, Italia, Irlanda, Cipru, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovacia, Suedia, Marea Britanie.

De exemplu, în Ungaria, de la 1 iulie 2009 se aplică o rată redusă de TVA de 18% la lapte, produse lactate, și produse conținând cereale, făină sau lapte. Nivelul standard al TVA în Ungaria este de 27%.

Nivelul TVA la produse alimentare în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2012:

(click pe imagine pentru a mări)

Sursa: Comisia Europeană

Ponta face „toate presiunile” pentru introducerea TVA diferențiat la alimente

Premierul Victor Ponta a declarat marți că, împreună cu ministrul Agriculturii, a început să facă „toate presiunile” asupra ministrului de Finanțe, pentru introducerea începând cu anul viitor a unei scheme în care 15% din TVA plătită la alimente să fie restituită producătorului care vinde în mod legal.

La finele săptămânii trecute, Ponta a declarat că măsura reducerii TVA la alimente este necesară și că aceasta se va regăsi „cel târziu” în proiectul bugetului de stat pe anul 2013.

Ministrul Finanțelor, Florin Georgescu, a afirmat că o eventuală reducere a taxei la alimente va fi decisă după alegerile din toamnă.

 

 

 

 

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide