Fostul director al companiei Nissan a fugit din Japonia / Carlos Ghosn, subiect de presă internațională: Cum a reușit să „evadeze”

Fostul director al companiei Nissan a fugit din Japonia / Carlos Ghosn, subiect de presă internațională: Cum a reușit să „evadeze
Publicat: 01/01/2020, 16:08

În weekend, o echipă cu scopul de a-l extrage pe Ghosn din Japonia a demarat planul ce a inclus și un număr de complici din Japonia, potrivit unei surse a Wall Street Journal. Inițial, Carlos Ghosn a fugit cu un avion privat în Turcia, de unde și-a continuat drumul către Liban, unde a aterizat luni dimineață, 30 decembrie. Acolo s-a reîntâlnit cu soția sa, Carole Ghosn, care ar fi jucat un rol important în fuga fostului director auto. Într-un răspuns pentru cotidianul american, soția acestuia a descris întâlnirea drept „cel mai bun cadou din viața mea”.

Carlos Ghosn a fost arestat în Japonia în 2018 după ce a fost acuzat de infracțiuni financiare în valoare de zeci de milioane de dolari și se confruntă cu mai patru capete de acuzare – inclusiv o afirmație potrivit căreia a deturnat bani de la compania pe care a condus-o pentru propriul câștig.

Acum, la mai bine de un an de la arestarea sa, Ghosn a fugit în Liban pentru a fi judecat în țara sa natală unde este privit aproape ca un erou național. Asociații care l-au ajutat pe Ghosn să fugă de o judecată în Japonia sunt de părere că procurorii din Liban, care ar urma să colaboreze cu cei din Japonia într-un viitor proces, i-ar oferi fostului director condiții mai favorabile în așteptarea judecării speței sale.

Legislația judiciară din Liban acordă posibilitatea ca cetățenii libanezi să fie judecați pentru infracțiuni comise peste hotare. Rămâne de văzut dacă autoritățile libaneze și cele japoneze vor fi de acord cu o judecată în Liban.

Fuga lui Ghosn l-a surprins și pe propriul său avocat din Japonia. Junichiro Hironaka a precizat pentru WSJ că l-a văzut ultima dată pe clientul său pe 25 decembrie 2019 și că plănuia să-l reîntâlnească în ianuarie. El a mai spus că echipa sa de avocați încă are în posesie cele 3 pașapoarte ale sale, francez, libanez și brazilian.

Decizia de a fugi din Japonia ar fi avut la bază percepția acestuia că este maltratat de către sistemul judiciar din Japonia și că acolo nu poate primi o judecată corectă din moment ce există o „prezumție de vinovăție”.

„Nu am fugit de justiție – am fugit de injustiție și persecuție politică”, a spus Carlos Ghosn, marți, într-o declarație prin email pentru presa americană. Rata de condamnare în Japonia este de 99%, potrivit statisticilor citate de WSJ.

Un alt motiv ce a stat la baza fugii sale ar fi fost o temere a grupului său de prieteni că judecata sa ar fi urmat să înceapă abia în 2021.

Încă nu este clar cum a reușit Ghosn să scape de supravegherea autorităților judiciare din Japonia în așa fel încât să se îmbarce în avionul privat care l-a dus în Turcia. Potrivit presei libaneze, acesta ar fi fugit din Japonia într-o cutie de instrument muzical după ce un grup muzical i-ar fi vizitat casa din Tokyo în perioada Crăciunului.

O altă relatare din cotidianul francez Le Monde arată că soția directorului auto, Carole Ghosn, ar fi pus la punct evadarea cu ajutorul fraților ei și contactele lor din Turcia. Le Monde mai relatează că acesta ar fi decis să fugă deoarece autoritățile din Japonia ar fi obținut noi informații financiare incriminatorii despre Ghosn din conturile sale offshore, printre care și unul din Dubai.

Ziarul libanez Annahar relatează că Ghosn a intrat în Liban cu un pașaport francez. O altă informație cum că fostul director auto ar fi avut o întâlnire cu președintele libanez Michel Aoun a fost negată de administrația acestuia.

Cotidianul britanic Guardian precizează că autoritățile vamale libaneze au fost îndemnate de anumiți lideri politici să ignore formalitățile de securitate la sosirea lui Ghosn pe aeroportul din Beirut. Ministerul libanez de Externe a precizat într-un comunicat că fostul director auto a intrat în Liban în mod legal și că nu are informații cu privire la cum a reușit Ghosn să fugă din Japonia.

Ziarul japonez Asahi relatează că este posibil ca Ghosn să fi plecat din Japonia de pe aeroportul Kansai de lângă Osaka în data de 29 decembrie 2019. Asahi citează date de zbor de la Ministerul Transporturilor precizând că un avion Bombardier a părăsit aeroportul Kansai duminică seară și a aterizat luni dimineață la Istanbul. Un avion mai mic a decolat apoi din Istanbul la doar jumătate de oră distanță.

Carlos Ghosn este așteptat să vorbească în următoarele zile într-o conferință de presă din casa sa din Liban.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică