Fostul șef al Departamentului IT din Poșta Română, „presat” să facă achiziția unor produse de software

Fostul șef al Departamentului IT din Poșta Română, presat să facă achiziția unor produse de software
Publicat: 10/12/2013, 15:37
Actualizat: 04/02/2019, 12:08

Fostul șef al Departamentului IT din Poșta Română, Vasile Bărbuleț, ar fi fost „presat” să facă achiziția unor produse de software, reiese din declarația unui martor audiat de DNA, în dosarul ce are ca obiect prejudicierea companiei cu peste 6 milioane de euro, conform rechizitoriului.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), un fost inginer în cadrul Departamentului IT al Companiei Naționale (CN) Poșta Română SA le-a spus anchetatorilor că a constatat, după ce a utilizat produsele de software, că cerințele îndeplinite de acestea puteau fi îndeplinite și de alte produse similare de la alți producători de soft .

„Ba mai mult, martorul a susținut că produsul Acces Control nu este necesar pentru activitatea companiei, cumpărându-se 800 de licențe pentru 800 de servere. Martorul a mai declarat că, înainte de a pleca din CN Poșta Română SA, în anul 2010, în contextul cercetărilor demarate de către organele de urmărire penală, înv. Bărbuleț Vasile i-a spus ‘să nu fie supărați pentru că și el a fost presat de conducerea companiei să facă această achiziție'”, se arată în documentul citat.

Această afirmație, susțin anchetatorii, ar demonstra că atât Bărbuleț, cât și ceilalți învinuiți din dosar, erau conștienți de faptul că săvârșesc o faptă penală. Faptul că „a fost presat” înseamnă că fostul șef al Departamentului de IT era conștient că achiziția s-a făcut încălcând legea, consideră procurorii.

Mai mult, susțin procurorii DNA, Vasile Bărbuleț, în calitatea de președinte al Comisiei de evaluare, a urmărit „doar întocmirea unor înscrisuri justificative în mod formal”, și nu efectuarea propriu-zisă a unei negocieri reale sau evaluări cu reprezentanții firmei Data Tech Business Solutions Ltd – companie cipriotă de la care s-au cumpărat mai multe produse, la un preț de 12 ori mai mare.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată pe Dan Mihai Toader, fost director general al Companiei Naționale Poșta Română, Emanoil Lepădatu, fost director executiv economic, Andrei Marinescu, fost director executiv dezvoltare strategică și Vasile Bărbuleț, fost șef al Departamentului IT în CN Poșta Română, toți fiind acuzați de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă calificată.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2008, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu, Andrei Marinescu, în calitate de directori, și Bărbuleț Vasile, în calitate de șef departament, „și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu în contextul organizării și a derulării achiziției și implementării unor produse informatice de la firma Data Tech Business Solutions Ltd Cipru”.

Produsele au fost cumpărate la un preț supraevaluat de 12 ori, în lipsa fondurilor proprii aferente și fără îndeplinirea în totalitate a obligațiilor contractuale de către furnizor, paguba produsă patrimoniului CN Poșta Română fiind estimată la 6.583.000 de euro, a arătat DNA, într-un comunicat de presă.

Cei patru inculpați ar fi contribuit astfel la obținerea, de către firma Data Tech, a unui avantaj patrimonial constând în diferența dintre prețul de achiziție al produsului de la producătorul Computer Associates și prețul de vânzare către Poșta Română, respectiv suma de 6.083.000 de euro.

„În mod concret, Bărbuleț Vasile, Marinescu Andrei, Lepădatu Emanoil și Toader Dan Mihai, cu intenție, au contribuit la adoptarea unei proceduri de achiziție publică nelegale, sens în care au propus, respectiv au avizat și aprobat achiziția produselor software cu încălcarea prevederilor OUG nr. 34/2006, întrucât s-a recurs la negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, deși nu erau întrunite condițiile specifice acestei proceduri, iar pe piața IT existau mai multe produse realizate de diverse companii care îndeplineau cerințele C.N. Poșta Română S.A. și, astfel, se impunea efectuarea achiziției prin licitație”, au scris procurorii, în actul de sesizare a instanței.

În 29 iulie 2008, CN Poșta Română a încheiat contractul de furnizare cu Data Tech Business Solutions Ltd., în valoare de 6.583.000 de euro, sumă ce urma să fie achitată în șase rate eșalonate, în perioada 1 iulie 2009 – 31 decembrie. Contractul a fost semnat de Dan Mihai Toader, în calitate de director general, și de Emanoil Lepădatu, în calitate de director executiv economic.

Ulterior, în 5 decembrie 2008, Toader, Lepădatu și Bărbuleț au confirmat în scris că serviciile contractate au fost prestate și acceptate.

„Referitor la acest aspect, Curtea de Conturi a constatat neîndeplinirea prevederilor contractuale în ceea ce privește implementarea serviciilor în termenul prevăzut în contract. Din probatoriu a reieșit că procesul de implementare a fost finalizat în perioada 2009-2010, iar activitatea a fost finalizată de specialiștii Compartimentului IT din C.N. Poșta Română S.A. și specialiști ai altei firme decât cea cu care a fost semnat contractul”, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au mai stabilit că achiziția a fost făcută în condițiile în care nu era inclusă în bugetul companiei pe anul 2008, acesta fiind modificat ulterior aprobării referatului privind achiziție.

Compania Națională Poșta Română a precizat că paguba suferită este de 6.583.000 de euro și că se constituie parte civilă în această cauză.

Procurorii au dispus, pentru recuperarea prejudiciului, instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile și asupra sumelor de bani, în lei sau valută, existente în conturile bancare ale lui Toader, Lepădatu, Marinescu și Bărbuleț, până la concurența sumei de 6.583.000 de euro.

Dosarul va fi judecat de magistrații Judecătoriei Sectorului 2 București, primul termen din acest dosar fiind fixat în 9 ianuarie 2014.

Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu și Andrei Marinescu sunt judecați în alte două cauze, în care au fost trimiși în judecată în decembrie 2010 și octombrie 2009.

În dosarul trimis instanței în octombrie 2009, procurorii Direcției Naționale Anticorupție, îi acuză pe cei trei în legătură cu semnarea a șase poliție de asigurare pentru angajații Poștei Române, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate, prin care CNPR a fost păgubită cu peste patru milioane de euro.

În cel de-al doilea dosar, Dan Mihai Toader, Emanoil Lepădatu și Andrei Marinescu au fost trimiși în judecată, alături de fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu și fostul ministru al Comunicațiilor Zsolt Nagy, pentru presupuse fapte de abuz în serviciu, din perioada 2005-2007, privind trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a unei firme. Potrivit DNA, statul român a fost prejudiciat astfel cu suma de 8.619.787 de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică