Fraudă de peste 21 de milioane de euro din intermedieri cu cereale. Cum acționa rețeaua firmelor implicate

Redactor:
Mediafax
Fraudă de peste 21 de milioane de euro din intermedieri cu cereale. Cum acționa rețeaua firmelor implicate
O rețea de peste 90 firme a cauzat un prejudiciu bugetului de stat de peste 21,42 milioane euro (96,4 milioane lei) prin sustragerea de la plata TVA și a impozitului pe profit către bugetul de stat, din activități de intermediere în sectorul cerealelor, a anunțat miercuri Antifrauda Fiscală.

Grupul de firme acționa ca intermediar între producătorii de cereale, traderii din portul Constanța și procesatorii de pe piața internă.

Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a sesizat, la finele anului trecut, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care au efectuat 39 de percheziții la domiciliile și la sediile unor firme de pe raza județelor Galați, Brăila, Vrancea și a municipiului București.

„Pentru sustragerea de la plata obligațiilor fiscale datorate în urma comerțului cu cereale, reprezentanții firmelor investigate au organizat un circuit complex în care 80 de firme justificau cantitățile de cereale deținute prin înregistrarea în contabilitate a facturilor fictive provenite de la alte 12 firme furnizoare, tip fantomă, fiind înregistrate cheltuieli nereale în scopul diminuării bazei impozabile și obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat”, se arată într-un comunicat al DGAF.

Totodată, au fost înregistrate achiziții și livrări fictive de cereale și oleaginoase (grâu, porumb, orzoaică, soia, semințe de floarea soarelui), îngrășăminte și materiale de construcții (oțel beton, ciment alb, var), necesare creării unei proveniențe aparent licite.

Contravaloarea operațiunilor fictive era virată în conturile firmelor fantomă, iar sumele erau apoi retrase în numerar de la ATM în aceeași zi, fiind retrași peste 78,58 milioane euro (353,62 milioane lei) în numerar, în perioada ianuarie 2011 – aprilie 2015.

Inchide