Roșiile au ajuns să coste o mică avere. Românii cu venituri modestre trec pe lângă tarabe, se opresc pentru o clipă să vadă prețurile la roșii, și optează să cumpere altceva sau să plece cu plasa goală.
Potrivit Kanal D, în piețele din Sibiu au fost scoase la vânzare roșiile ca focul, lucioase, și perfect coapte încât că atrag privirile, dar sperie portofelele. Prețurile per kilogram ajung de la 40 la 50 lei, făcând roșiile noastre să fie cele mai scumpe din Europa.
Roșiile românești sunt mult mai scumpe decât în piețele din Italia sau decât cele bio din Elveția, a spus Cosmin Cernat de la Kanal D. Trecătorii se plâng că prețurile sunt cam „exagerate” și că nu-și permit. Unii cumpărători susțin că prețul corect ar fi trebuit să fie 25 lei. Dar alți cumpărători cu venituri mai mari trec cu vederea și le cumpără de dragul gustului.
Potrivit Numbeo, în Elveția, roșiile costă 7,01 euro la Basel, 6,58 euro la Bern și 6,39 euro la Geneva. În Germania, roșiile costă 5,14 euro în Augsburg, 5,12 euro la Leipzig și 3,82 euro la Berlin.
Costurile uriașe pentru încălzirea serelor, cheltuielile logistice, schimbările climatice, scumpirea combustibilului și a semințelor, au dus la scumpirea producției de roșii în România.
Un reporter de la Kanal D a efectuat un experiment: a cheltuit 40 de lei pentru un kilogram de roșii de la piață. A cumpărat numai 8 roșii- toate au încăput într-o singură plasă.
La același preț, românii pot cumpăra patru pâini sau un kilogram de carne din miel. Românii cu veniturile modeste se așteaptă ca măcar la vară să apară roșii de grădină cu gustul copilăriei și la un preț mai puțin dureros.
Sursa Foto: Shutterstock