GÂNDUL LIVE. Anca Paliu-Dragu, președintele Senatului: „Bugetul reflectă promisiunea coaliției: creștere susținută, bazată pe investiții”

Publicat: 03/03/2021, 12:21
Actualizat: 03/03/2021, 13:54

Anca Paliu-Dragu, președintele Senatului, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că bugetul reflectă promisiunea coaliției, care vizează o creștere economică susținută, bazată pe investiții.

„Eu nu aș mai fi adus modificări la acest buget. El reflectă această promisiune a coaliției de a asigura reluarea activității în România. O creștere susținută, bazată pe investiții. Nu pe acest consum care ne duce în inflație. Avem în 2021 investiții-record, cele mai mari, de 61,4 miliarde lei, adică 5,5 din PIB.

„Un buget pentru investiții”

Sunt de peste două ori mai mari decât în 2017 & 2018. Este un buget pentru investiții, relansare economică. O creștere sănătoasă.

Datoria publică din PIB se duce la 50%. Era 35% înainte de pandemie. Înainte de criza din 2008, datoria publică era de numai 13% din PIB. S-a triplat.

„Datoria trebuie stabilizată”

Datoria trebuie stabilizată. Avem un deficit de peste 7% din PIB, datoria publică tot în sus se duce. Adăugăm deficitul. Trebuie finanțată și anul acesta plătim doar dobânzi 16 miliarde lei, poți face una-două autostrăzi cu banii ăștia.

Trebuie să accelerăm pedala pe zona fondurilor europene. Bugetul țării e unul sărac. Trebuie să completăm resursele noastre limitate. E bine să venim cu banii. Nu mai trebuie să ne organizăm în România, să avem un aparat de stat, care să atragă acești bani.”, a declarat Anca Paliu-Dragu la GÂNDUL LIVE.

Buget 2021: Creștere economică, deficit acceptat de UE și cele mai mari investiții publice. Cele trei mari probleme de rezolvat în execuția bugetară pe acest an

Adoptarea bugetului de stat pe anul în curs, deși, ca de obicei în ultimii 30 de ani, cu întârziere, este vestea bună a acestei săptămâni. Celor aproape 4.000 de amendamente ale opoziției au fost respinse de către toate comisiile parlamentare, iar proiectul va fi publicat oficial. Problemele mari în execuția bugetară sunt, însă, aceleași.
Prevederile bugetare pe acest an au pornit de la câteva elemente esențiale în construcția bugetară obișnuită: cadrul legislativ existent, dincolo de care orice discuție privind alte posibilități și necesități este inutilă.
Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicateciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase