Gazprom riscă o amendă de peste 10 miliarde de euro pentru obstrucționarea concurenței

Gazprom riscă o amendă de peste 10 miliarde de euro pentru obstrucționarea concurenței
Publicat: 06/09/2012, 15:03
Actualizat: 04/02/2019, 12:10

Gigantul rus Gazprom ar putea fi amendat de Comisia Europeană (CE) cu peste 10 miliarde de euro, dacă se dovedește că a încălcat legislația antitrust europeană, suma fiind apropiată de profitul de aproape 9 miliarde de euro obținut de grup în primul trimestru.

Comisia Europeană a anunțat, marți, că a început o investigație pentru a determina dacă grupul rus Gazprom obstrucționează concurența pe piețele de gaze naturale din Europa Centrală și de Est.

„Conform regulilor europene, companiile găsite vinovate de abuz de poziție dominantă pe piață pot fi amendate cu până la 10% din cifra de afaceri anuală, iar în cazul Gazprom ar fi vorba de peste 10 miliarde de euro”, a potivit postului belgian RTBF TV, citat de RIA Novosti.

Acțiunile Gazprom au scăzut miercuri cu 2% pe bursă, iar capitalizarea companiei s-a redus cu 2 miliarde de dolari.

Unii analiști consideră că Gazprom va putea ajunge la un acord amiabil, prin acordarea unor concesii privind vânzările și prețul, înaintea formulării unor amenzi și cereri în justiție, scrie RIA Novosti.

Gazprom a raportat, joi, pentru primul trimestru, rezultate financiare conforme cu standardele internaționale IFRS. Profitul net s-a situat la 357,84 miliarde de ruble (8,8 miliarde de euro) în scădere cu 23,5% față de perioada similară a anului anterior, în urma declinului exporturilor și plăților retroactive către clienții europeni care au negociat discounturi. Veniturile au coborât cu 7%, la 1.220 miliarde de ruble (30 miliarde de euro).

Producătorul rus de gaze naturale Gazprom a depășit anul trecut Exxon Mobil și a devenit compania cu cel mai mare profit din lume, de 44,46 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes, citate de RIA Novosti. Exxon Mobil a fost cea mai profitabilă companie în 2010. Anul trecut, producătorul american de petrol a avut un profit de 41,6 miliarde de dolari.

(Sumele în euro au fost calculate la cursul de 40,6436 ruble pentru un euro)

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase