Gitenstein: Voi discuta cu ministrul Economiei despre moratoriul privind gazele de șist

Gitenstein: Voi discuta cu ministrul Economiei despre moratoriul privind gazele de șist
Publicat: 17/05/2012, 23:01
Actualizat: 18/05/2012, 13:08

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat că va discuta cu ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, despre moratoriul referitor la exploatarea gazelor de șist, dorind să afle motivația acestuia și cum va proceda Guvernul român mai departe.

„Noul guvern vrea să aștepte o perioadă înainte de a decide dacă acele puțuri vor fi exploatate. Recomandarea mea ar fi să se afle măcar dacă există gaze de șist în România (…) Nu mi se pare nerezonabil pentru Guvern, acum când a revenit la putere după opt ani, să vrea să înțeleagă ce tehnologie se va folosi și să stabilească ce strategie se va urma (…) Pot înțelege că la trecerea de la explorări la exploatare, la forarea, fracționarea hidraulică și extragerea de gaze neconvenționale (gaze de șist, n.r.) situația va fi alta”, a spus Gitenstein la TVR Info.

El a arătat că nu a avut o discuție cu premierul pe această temă, însă acesta cunoaște poziția SUA, iar subiectul va fi discutat cu ministrul Chițoiu. „Este un subiect pe care îl voi discuta cu ministrul Economiei, în portofoliul căruia intră capitolul energie. Doresc să aflu motivația moratoriului și cum intenționează să procedeze mai departe. Până la urmă, este o decizie care aparține României, nu SUA”, a spus Gitenstein.

De asemenea, Gitenstein a arătat că dacă durata moratoriului va fi prea mare, contractul Guvernului român cu compania Chevron nu va putea fi pus în aplicare. Da, înseamnă că acel contract nu va putea fi pus în aplicare. Chevron are autorizație de explorare. Guvernul României și românii vor trebui să decidă dacă vor să plătească de cinci ori mai mult decât americanii pentru gaze. E posibil să nu existe gaze de șist în România, caz în care prețul gazelor va rămâne neschimbat. Dar dacă există un mod de a exploata gazele de șist fără a afecta mediul înconjurător, cred că românii ar vrea să facă acest lucru”, a spus Gitenstein.

El a arătat că e sarcina Chevron să explice publicului român că explorarea și exploatarea nu afectează mediul înconjurător, însă el va prezenta ministrului Economiei documente referitoare la planul american de exploatare a gazelor de șist. „Dacă veți decide că există gaze de șist și veți dori să le exploatați, va trebui să existe un plan transparent, care să îi asigure pe oameni că nu este afectat mediul înconjurător. Așa am procedat în SUA, unde a existat o comisie în cadrul Departamentului pentru Energie, așa-numita comisie a lui Deutch, care a elaborat un întreg plan privind exploatarea gazelor de șist. Cred că ar fi înțelept ca Guvernul României să analizeze acel plan. Dacă acesta este motivul moratoriului, cred că ar fi o idee bună (…) Le voi prezenta (documente n.r.) ministrului Economiei”, a spus Gitenstein.

Totodată, el a arătat că planurile actuale vizează în primul rând să se afle dacă există rezerve de gaze de șist în România, iar românii merită să cunoască răspunsul la această întrebare pentru că plătesc de cinci ori mai mult pe gaze decât în SUA.

„Dacă aș fi un român obișnuit, aș vrea să aflu răspunsul la această întrebare, pentru că în SUA plătim o cincime din cât plătesc românii pentru gaze naturale. Este un lucru valabil pentru toți cetățenii americani, pentru că am descoperit gaze de șist. Știu că există îngrijorare privind impactul asupra mediului, așa cum există și în SUA. În Statele Unite există 11.000 de puțuri în cazul cărora exploatarea se realizează prin fracționare hidraulică, așadar este o tehnică foarte folosită. Deși există îngrijorare, avem norme de reglementare bune, procesul este transparent și am obținut mari succese fără consecințe pentru mediu, îndrăznesc eu să spun. În cazul a 90% dintre puțurile din România se folosește deja fracționarea hidraulică, așadar interzicerea utilizării ei ar presupune închiderea a 90% dintre puțurile existente. Nu cred că este o abordare foarte bună”, a concluzionat Gitenstein.

Cabinetul Ponta își propune, în programul de guvernare, să instituie un moratoriu în ceea ce privește exploatarea gazelor de șist până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului.

Astfel, în programul de guvernare, viitorul Guvern își propune: „instituirea imediată a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de șist până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fraționare hidraulică”.

Prevederea se află în cadrul capitolului privind protecția mediului înconjurător.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”