„Go Agro” Conference. Adrian Rădulescu, AFR: Agricultura este într-o degringoladă totală. / Trebuie să facem un Plan Marshall al României

„Go Agro” Conference. Adrian Rădulescu, AFR: Agricultura este într-o degringoladă totală. / Trebuie să facem un Plan Marshall al României
Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor din România (AFR)
Publicat: 26/03/2021, 09:00

Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor din România (AFR), invitat al Conferinței digitale Live „Go Agro”, organizată de Gândul, consideră că este nevoie de un plan comun, care să țină cont de culoarea politică, pentru salvarea agriculturii românești.

Președintele Asociației Fermierilor din România (AFR), Adrian Rădulescu, a reclamat lipsa unei analize concrete a stării agriculturii românești, care să stea la baza unor programe adecvate. „Ne place să vorbim și să facem foarte puțin. Am reușit în România să creem două agriculturi paralele”, a declarat Adrian Rădulescu, în cadrul Conferinței digitale Live „Go Agro”, organizată de Gândul.

„Avem 38.000 de fermieri și mă bucur din tot sufletul pentru toate guvernele care au participat la crearea acestor fermieri care crează 82% din producția agricolă a România, dar avem nerezolvate alte 4,5 de milioane de hectare, în care sunt angajați 780.000 de fermieri care sunt la limita de subzistență și produc diferența de 18%. Și asta este pentru că nu vrem să facem o analiză concretă, tot venim cu tot felul de programe care nu au nicio legătură cu satul românesc, ne-am rupt. Datorită agriculturii, satul românesc se destramă, satul românesc dispare”, a detaliat Adrian Rădulescu.

Sunt zone în care a pătruns agricultura de mare performanță, dar aici numărul angajaților a scăzut considerabil. În 1992- 1993, pentru 2.000 de hectare în culturi cerealiere, Adrian Rădulescu avea 160 de angajați, iar în prezent, pentru aceeași suprafață, sunt 11 angajați. „Foarte bine, e perfect, trebuia să ajungem aici, dar nu am făcut nimic pentru ce înseamnă agricultura mijlocie, a oamenilor de mijloc, și n-am reușit să trecem de la o agricultură de subzistență la o agricultură cât de cât economică”, crede Adrian Rădulescu.

Programul Fermierul, „cea mai mare bătaie de joc”

Potrivit lui Rădulescu, există în prezent câteva programe care și pentru o persoană neavizată în domeniul agriculturii sunt evident ineficiente și reprezintă o risipă de bani, chiar veniți de la UE.

Unul dintre programele criticate este „Programul Fermierul” – respectiv submăsura 6.1. Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, finanțat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) prin PNDR, cu un buget de 600 de milioane de euro, despre care spune că este „cea mai mare bătaie de joc”, programul nu și-a atins scopul de a susține instalarea tinerilor fermieri la sat, astffel că banii sunt aruncați pe apa Sâmbetei. Chiar creșterea alocării pentru beneficiari anunțată de la 40.000 la 70.000 de euro nu ar fi suficientă, spune Rădulescu, ci este nevoie de un program mult mai complex de instalare, și cu o alocare financiară mai mare, care să permită tânărului să își înființeze o fermă in care să facă agricultură economică și performantă și din care să trăiască împreună cu familia lui.

Spre deosebire de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), despre care spune că merge perfect, Adrian Rădulescu nu are cuvinte de laudă pentru activitatea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și eficiența programelor derulate. „Primim acești bani de la Uniunea Europeană, dar sunt nu numai pentru fermierul care urmează să investească și să îi folosească. Sunt în folosul poporului toate aceste investiții, ar fi trebuit ca aceste investiții să aducă plusvaloare, să aducă în satul românesc bunăstarea. S-a întâmplat chestiunea asta? Nu! Mergem în continuare și facem lucruri pur și simplu de neînțeles”, a spus președinte Asociației Fermierilor din România.

Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), AFIR a aprobat și a efectuat până în prezent plăți de 7 miliarde € către fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice locale, conform unui comunicat al agenției de a finalul anului trecut. Din acest total, 11.320 de tinerii fermieri primiseră, până atunci, fonduri totale de peste 428 de milioane de euro.

„Facem T zero, nu ne uităm în spate”

Adrian Rădulescu a reclamat și lipsa unui dialog real cu conducerea Ministerului Agriculturii privind programele așteptate să fie implementate și nevoile de finanțare ale agricultorilor. „Îmi pare rău că domnul ministru, și nu cred că ăsta este dialogul pe care putem să îl facem cu un funcționar al statului român, fie că e ministru, deputat, senator sau altă persoană îndrituită cu răspunderile în statul român, spune ce are de spus, după care pleacă”, consideră președinte Asociației Fermierilor din România.

Adrian Rădulescu consideră că singura soluție de salvare a agriculturii românești este o regândire a politicilor la care să contribuie toate partidele politice. „Trebuie să facem un Plan Marshall al României, facem T zero, nu ne uităm în spate, cine a fost, ce a făcut, a făcut bine, a făcut rău, că toată lumea, fiecare, poate încercând că facă bine a greșit și nu i-a ieșit. Ar trebui să ne strângem cu toții, și nu contează cine e ministrul Agriculturii, nu contează ce partid guvernează”, a spus Adrian Rădulescu.

„Agricultura este într-o dezordine și o degringoladă totală, merge din inerție. Fiecare a făcut ce i-a trecut prin cap, cum a considerat el că e bine, la unii le-au ieșit, la alții nu le-au ieșit rezultatele și atunci lucrurile pentru români au fost simple, pentru că am completat slaba producție sau inexistența producției pe anumite domenii din agricultură din importuri. Suntem pur și simplu codașii Europei și nu că n-am avea cel mai bun pământ, nu că n-am putea să hrănim 50 de milioane de oameni, ci pur și simplu pentru că nu vrem să ne așezăm o dată pentru totdeana și să facem din această țară o țară superperformantă”, a spus Adrian Rădulescu.

„Cât timp partidele politice vor face politici și agricole, și economice, de dezvoltare a învățământului și așa mai departe pentru voturi, România nu se va dezvolta. Trebuie gândite întâi să facem pentru popor și apoi pentru voturi. Nu vom face așa, vom mai avea mulți ani de așteptat și îmi pare rău că eu trebuie să spun acest lucru”, a conchis Adrian Rădulescu.

Reprezentant al autorităților în cadrul Conferinței digitale LIVE „Go Agro”, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a vorbit despre o parte din programele incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), din care agricultura poate atrage fonduri suplimentare față de cele disponibile spre accesare în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) pentru perioada 2021 – 2027, de 21,5 miliarde de euro, precum și cele de la bugetul de stat și investițiile fermierilor. Cele 10 proiecte depuse spre finanțare prin PNRR, o parte dintre ele împreună cu alte ministere, au o valoare totală de 10 miliarde de euro, dar suma pe care o va primi România, implicit agricultura românescă, ar urma să fie cunoscută până la sfârșitul lunii aprilie.

Invitații Conferinței digitale LIVE „Go Agro”, organizată de Gândul, au abordat tema agriculturii în România atât din punctul de vedere al autorităților, al companiilor dar și al consumatorilor finali. Urmăriți evenimentul integral difuzat în direct online din studioul Gandul LIVE pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?