Grupul Volksbank se restructurează. Vânzarea din România rămâne valabilă

Grupul Volksbank se restructurează. Vânzarea din România rămâne valabilă
Publicat: 05/10/2014, 19:36
Actualizat: 05/02/2019, 05:10

„Planul de reorganizare al Grupului Volksbank AG nu afectează sub nicio formă subsidiara din Romania. Acționarii continuă să caute un investitor strategic, conform calendarului deja agreat și comunicat încă din 2010 și continuă să susțină subsidiara locală prin injecții de capital și linii de finanțare, astfel încât toate cerințele de adecvare a capitalului să fie întrunite în orice moment”, se arată într-o declarație a Volksbank România.

Restructurarea grupului presupune ca băncile mici și mijlocii să fuzioneze, pentru a forma nouă bănci regionale și trei instituții de servicii bancare specializate, care să asigure grupului o prezență mai puternică pe piață decât o fac în prezent cele 44 de entități regionale Volksbank și șapte instituții specializate, potrivit comunicatului emis de grup.

„Mă bucur că această strategie de viitor este susținută de băncile Volksbank. Ideea celor nouă bănci regionale este să asigure o platformă solidă pentru Volksbank din Austria, pentru a-și avansa profitabilitatea și a crește acțiunile pe piețele de capital”, a declarat Stephan Koren, director general al grupului.

De asemenea, instituția centrală, Österreichische Volksbanken, va fi împărțită în două organisme, toate sarcinile instituției centrale urmând să fie transferate către o entitate regională Volksbank, care se va numi, cel mai probabil, Volksbank Wien-Baden.

Planul concret de separare, precum și aspectele legale ale restructurării vor fi stabilite în următoarele săptămâni. Termenul pentru încheierea procesului de restructurare este prima jumătate a anului viitor. Tot atunci, corpul central Österreichische Volksbanken va ieși din sistemul de răspundere solidară, în care se găsește alături de băncile Volksbank independente regionale.

În pofida acestor schimbări, operațiunile rețelei de filiale Volksbank vor continua să acționeze ca până în prezent.

În 2012, Comisia Europeană a aprobat planul de restructurare dezvoltat de către Österreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare și economice, în vederea restabilirii profitabilității pe termen lung.

În acest plan este inclusă și vânzarea subsidiarei din România, care trebuie să se realizeze până la sfârșitul anului 2015.

Veniturile subsidiarei din România au scăzut anul trecut cu 8%, de la 130,3 milioane de euro la 119,9 milioane de euro. La finele lui 2013, Volksbank România avea active de 3,09 miliarde de euro, de la 4,704 miliarde de euro în 2012.

Instituția de credit a înregistrat anul trecut pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% față de cele raportate de bancă în 2012, când au atins 168,5 milioane de euro. Majoritatea pierderilor au fost generate de provizioane.

În prezent, grupul Österreichische Volksbanken este deținut, în procent majoritar, de 67 de „Volksbank-uri” (bănci cooperatiste) independente, având peste 550 de unități bancare și peste 1,5 milioane clienți.

Grupul austriac a vândut în acest an subsidiara locală de leasing, Volksbank Leasing România, alături de cea din Polonia, către grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piața românească la sfârșitul anului trecut prin achiziția băncii Romanian International Bank (RIB).

WikiZF: Profilul companiei Volksbank România

Banca a fost nevoită să vândă operațiuni din Europa Centrală și de Est ca urmare a condițiilor impuse de Comisia Europeană pentru ajutorul financiar primit de Volksbank de la statul austriac în contextul crizei financiare.

Volksbank România este deținută de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) în proporție de 99,99%, în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia.

Grupul Volksbank deține 51% din acțiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania și BPCE din Franța au câte 24,5%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația