Guvernul a aprobat strategia de listare pe bursă a 15% din acțiunile CE Oltenia. Cum arată programul de investiții al complexului energetic

Guvernul a aprobat strategia de listare pe bursă a 15% din acțiunile CE Oltenia. Cum arată programul de investiții al complexului energetic
Publicat: 30/01/2013, 19:50
Actualizat: 15/05/2019, 12:41

Executivul a aprobat miercuri strategia de listare pe bursă a unui pachet de acțiuni de 15% din capitalul social al Complexului Energetic Oltenia, companie de stat care asigură peste 30% din producția de energie electrică din România, având o putere instalată existentă de 3.570MW, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.

Prin vânzarea unui pachet de acțiuni nou emise se urmărește, printre altele, atragerea a circa 150 de milioane de euro necesare continuării în perioada 2013-2014 a unui program de investiții ce vizează reabilitarea, modernizarea și extinderea complexului.

„Obiectivele de investiții importante din programul de investiții al CE Oltenia pe perioada 2013-2018 au o valoare de circa 1,2 miliarde de euro și vizează realizarea unui grup energetic nou de minimum 500 MW la Electrocentrale Rovinari, reabilitarea blocului energetic nr. 3 la Electrocentrale Turceni și reabilitarea și desulfurarea blocului energetic nr. 5 la Electrocentrale Rovinari. Societatea nu are asigurat întregul pachet de finanțare pentru realizarea proiectelor de investiții menționate, identificând un deficit de circa 396 de milioane de euro pentru finanțarea acestora, din care, într-o primă fază (2013-2014), societatea are nevoie de circa 150 de milioane de euro”, se arată în documentul citat.

„La scurt timp” după listarea acțiunilor, guvernul va lansa și licitația de privatizare a companiei, respectiv vânzarea a încă 50% din acțiunile statului unui investitor strategic. Potrivit scrisorii de intenție înaintate de Guvern consiliului de administrație al Fondului Monetar Internațional (FMI), pachetul majoritar de acțiuni al CE Oltenia ar urma să fie vândut în acest an.

„Privatizarea este esențială datorită volumului mare de investiții de care are nevoie și al rolului critic pe care îl joacă aceasta în securitatea energetică a României”, se precizează în hotărârea publicată miercuri pe pagina oficială a Ministerului Economiei.

Capitalul social al CE Oltenia este în prezent de circa 1,2 miliarde de lei. Cei mai mari acționari, care dețin împreună peste 98% din acțiuni, sunt statul român prin Ministerul Economie (77,17%) și Fondul Proprietatea (21,53%).

În ceea ce privește impactul macroeconomic al listării de acțiuni CE Oltenia pe bursa de la București, guvernul menționează că măsura va duce la consolidarea pieței de capital prin stimularea interesului investitorilor străini.

„Proiectul de act normativ va avea influențe asupra mediului de afaceri având în vedere intenția de consolidare a pieței de capital interne, revigorarea acesteia, precum și atragerea de resurse financiare de la potențiali investitori din țară și din străinătate, prin mecanismele specifice pieței de capital”, se specifică în document.

Totodată, în hotărâre se menționează că în urma listării, compania va respecta legea privind numirea unui management privat.

Mai mult, în urma vânzării pachetului de acțiuni prin intermediul bursei, CE Oltenia ar urma să-și păstreze sau chiar să-și majoreze segmentul de piață cu până la 33-35%, reiese dintr-o analiză realizată la nivelul companiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...