Guvernul a încasat de la producătorii de gaze doar 25-30% din veniturile estimate la început de an

Guvernul a încasat de la producătorii de gaze doar 25-30% din veniturile estimate la început de an
Publicat: 30/10/2013, 20:36
Actualizat: 27/03/2019, 06:02

Guvernul a încasat doar 25-30% din veniturile estimate la început de an să fie atrase de la companii cu venituri suplimentare prin liberalizarea prețului la gaze, dar speră să obțină sume mai mari pe final de an, când consumul este mai mare comparativ cu perioada de vară, afirmă ministrul Finanțelor

„La începutul anului s-a făcut o estimare de încasări din veniturile companiilor energetice de 230 milioane lei, dar veniturile nu s-au realizat decât undeva la 25-30%”, a spus ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu.

El a adăugat însă că speră ca pe finalul anului să fie atrase sume mai mari din impozitul pe veniturile suplimentare obținute de către companiile energetice ca urmare a liberalizării prețului la gaze, având în vedere că, față de perioada de vară, consumul de gaze este mai mare în ultimul trimestru.

La începutul acestui an, Guvernul a decis că, în intervalul 1 februarie 2013-31 decembrie 2014, va suprataxa cu 60% companiile care derulează activități de extracție și vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră, taxă aplicată la veniturile suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sector.

Taxa reprezintă 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redevențele aferente acestor venituri, precum și investițiile în segmentul upstream, fără a depăși 30% din aceste venituri suplimentare.

Conform cifrelor prezentate atunci, Guvernul estima pentru acest an încasări suplimentare de 273,5 milioane lei din taxa pe aceste venituri, încasări care să crească anul viitor la 1,1 miliarde lei.

Producția internă de gaze naturale este asigurată aproape în totalitate de companiile OMV Petrom și Romgaz Mediaș.

Companiile care produc petrol și gaze naturale plătesc în prezent redevențe cuprinse 3,5% și 13,5% din producție, în funcție de tipul zăcămintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redevențelor au fost fixate în 2004 și sunt valabile până în decembrie 2014, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase