Guvernul acordă un ajutor de stat de peste 300 mil. lei pentru Complexul Energetic Valea Jiului. S. Burduja: „Se mențin peste 2000 de locuri de muncă”

Guvernul acordă un ajutor de stat de peste 300 mil. lei pentru Complexul Energetic Valea Jiului. S. Burduja: „Se mențin peste 2000 de locuri de muncă”
Publicat: 28/12/2023, 18:47

Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA va primi un ajutor de stat în valoare de 349,95 de milioane de lei, pentru perioada decembrie 2023 – 30 iunie 2024, după ce Executivul a adoptat, în ședința de joi, o Ordonanță de Urgență în acest sens. Potrivit lui Sebastian Burduja, ministrul Energiei, banii sunt destinați consolidării a 13 galerii, abataje și alte tipuri de lucrări miniere neglijate în ultimii 34 de ani.

Prin Ordonanță de Urgență a Guvernului se acordă un ajutor de stat pentru Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA în valoarea de 349,95 milioane de lei pentru perioada decembrie 2023-30 iunie 2024, ca parte a ajutorului de stat pentru punere în siguranță și închidere mine.

Prin prezentul ajutor de stat se asigură și consolidarea a 13 galerii, abataje și alte tipuri de lucrări miniere, aflate în stare de degradare avansată și care făceau imposibilă atât neutralizarea cărbunelui din zăcământ cât și continuarea activității de punere în siguranță.

La începutul lunii octombrie, Executivul a aprobat transferul activelor Complexului Energetic Hunedoara (CEH), aflat în insolvență, prin dare în plată către Ministerul Energiei, acționar unic, astfel că a șters oficial datoriile bugetare și fiscale ale companiei la bugetele statului de aproape 1,8 miliarde de lei.

„Într-o eră de schimbări rapide și provocări semnificative, angajamentul nostru față de un viitor energetic durabil și echitabil nu a fost niciodată mai puternic. Azi am pus bazele unei noi etape în tranziția energetică a României prin Ordonanța de Urgență pentru ajutorul de stat acordat Societății Complexul Energetic Valea Jiului SA. Aceste măsuri subliniază hotărârea noastră de a naviga cu succes transformarea sectorului energetic, menținând în același timp echilibrul social, economic și de securitate energetică în Valea Jiului. Prin acordarea acestui ajutor de stat, sprijinim nu doar punerea în siguranță a extracțiilor de huilă și consolidarea a 13 galerii, abataje și alte tipuri de lucrări miniere neglijate în ultimii 34 de ani, ci și pe cei peste 2000 de angajați din industria minieră, contribuind astfel la stabilizarea Sistemului Energetic Național în perioade critice”, a transmis ministrul Energiei.

„Aceste eforturi reflectă devotamentul nostru pentru o tranziție de la huilă la surse de energie mai curate și mai sustenabile. Fiecare pas pe care îl facem este un angajament către o Românie mai verde și mai prosperă. Astăzi, prin aceste măsuri, demonstrăm că suntem pregătiți să acționăm cu responsabilitate și curaj, să ne onorăm promisiunile și să avansăm cu încredere spre un orizont energetic nou. Noroc bun!”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Activitățile eligibile pentru finanțare

În lipsa adoptării ordonanței de urgență, Compania nu ar mai fi putut administra activele funcționale acordate prin darea în plată și nici plăti pentru cei peste 2000 de angajați din industria minieră, afectând totodată și echilibrul în Sistemul Energetic Național pe durata iernii și, implicit, securitatea energetică a României, potrivit oficialilor de la Energie.

Obiectivele finanţării sunt:

  • Reducerea treptată a capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de huilă, ţinând cont de funcţionarea sigură şi stabilă a Sistemului electroenergetic naţional;
  • scoaterea treptată și sigură din exploatare a capacităţilor de producţie de energie electrică pe bază de huilă;
  • închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de huilă, pentru exploatările miniere ce urmează să fie incluse în programul de închidere;
  • asigurarea echilibrului în Sistemul Energetic Național, garantarea mixului energetic național și evitarea crizelor sociale și economice în Valea Jiului.

Documentul prevede tipurile de activități care sunt eligibile pentru acordarea finanțării și decontarea cheltuielilor, precum și un mecanism de audit tehnic și financiar independent prin care se asigură că executarea banilor publici este realizată în conformitate cu scopul instituit de ordonanța de urgență.

„Acordarea ajutorului de stat pentru Complexul Energetic Valea Jiului SA reprezintă îndeplinirea angajamentului Guvernului României de a asigura o tranziție justă a procesului de decarbonizare, respectând totodată Programul de guvernare 2023-2024 – Viziune pentru naţiune, din 15.06.2023, adoptat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 22/2013, OUG nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 334/2022, cu modificările şi completările ulterioare, precum și a HG nr. 901/2022 privind aprobarea Strategiei de dezvoltare economică, socială şi de mediu a Văii Jiului, pentru perioada 2022-2030”, oficiali de la Energie

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
De ce a murit fiul luptătorului Francis Ngannou? Micuțul avea doar 1 an și 3...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
NOILE NORME pentru posesorii de autovehicule. S-A ANUNȚAT clar de când devin obligatorii
Exclusiv: Imagini de colecție cu Aliona Bostan. Cum s-a afișat ”regina” Purcari în Nordul Capitalei
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ţara în care dacă reuşeşti să îţi iei o casă nu poți ști dacă o...