Guvernul Ponta preia în actul de guvernare ideea Elenei Udrea de recuperare a hotelurilor abandonate

Guvernul Ponta preia în actul de guvernare ideea Elenei Udrea de recuperare a hotelurilor abandonate
Publicat: 20/12/2012, 17:50
Actualizat: 29/07/2014, 18:53

Guvernul va crește de 10 ori impozitele pentru hoteluri privatizate și nefolosite sau va răscumpăra acele unități lăsate în paragină, această a doua variantă fiind propusă de mai multe ori de fostul ministru de resort Elena Udrea pentru recuperarea hotelurilor vândute „pe nimic” de Guvernul Năstase, scrie Mediafax.

Măsurile îndreptate împotriva investitorilor care au cumpărat în trecut hoteluri din patrimoniul statului, dar le-au scos ulterior din circuitul turistic lăsându-le în paragină sunt incluse în programul de guvernare prezentat de Guvernul Ponta II pentru intervalul 2013-2016.

La capitolul privind măsurile fiscale pentru „stimularea” turimului românesc, documentul prevede creșterea de 10 ori a taxelor și impozitelor pentru structurile hoteliere privatizate și nefolosite sau răscumpărarea de către stat a structurilor hoteliere privatizate și lăsate în paragină, modernizarea și reprivatizarea lor.

Această a doua variantă luată în calcul de Guvern, respectiv de recuperare de către stat a structurilor hoteliere privatizate și abandonate, a fost evocată de mai multe ori de către fostul ministru al Turismului Elena Udrea, susținută inclusiv ca un reproș la adresa politicii de privatizare derulate de Guvernul condus de Adrian Năstase în 2001-2004.

Ultima declarație pe această temă a fost susținută de Udrea în Parlament, în calitate de deputat, în luna septembrie, când a cerut continuarea investițiilor inițiate de PDL în infrastructura din Delta Dunării și arăta că Guvernul Ponta trebuie să recupereze mai multe hoteluri privatizate „pe nimic” de Guvernul Năstase „către Sorin Ovidiu Vântu și frații Micula”.

Cererea făcea parte dintr-o declarație politică a Elenei Udrea, susținută „imediat după ce liderii USL s-au reunit în Deltă pentru a-și împărți colegiile parlamentare”.

„Eu cred că, în Deltă, trebuie recuperate mai multe hoteluri și unități de cazare care au fost privatizate pe nimic în timpul guvernării Năstase către Sorin Ovidiu Vântu și frații Micula. Complexul Turistic Roșu sau Hotelul Delta din Sulina sunt doar două exemple concludente în acest sens. În timpul mandatului meu, s-a analizat intens care sunt posibilitățile exproprierii acestora și întoarcerii lor în circuitul turistic. Este un lucru care ar trebui să fie continuat și de noul Guvern, putând fi dovada unei schimbări de optică față de turism și, în cele din urmă, chiar față de avutul național”, a spus Udrea la acel moment.

Declarația politică a fost susținută după ce fosta conducere a Ministerului Turismului a anunțat că vrea să naționalizeze hotelurile din stațiunea Vidra din județul Vâlcea, structuri abandonate aflate în administrarea sindicatelor, în condițiile în care infrastructura de cazare din zonă nu a atras nicio investiție de zeci de an. Aceasta avertiza că proprietarii de hoteluri din stațiuni balneare care le-au cumpărat „pe nimic” și le țin în paragină riscă amenzi sau chiar să rămână fără unități, în baza Legii exproprierii.

În mai 2010, Udrea a anunțat de altfel că firma Hercules, controlată de omul de afaceri Iosif Armaș și care administrează majoritatea hotelurilor din stațiunea Herculane, se află în executare silită, iar hotelurile urmează să fie repuse de către stat în circuitul turistic prin scoaterea la licitație.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cât a lăsat bacșiș Andreea Esca unui taximetrist, pentru o cursă de 6 lei, în...
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Ce noi restricții intră în vigoare în România! Decizia autorităților după explozia numărului cazurilor de...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Dacia Logan, în rate, este mașina momentului în ROMÂNIA. Avansul este zero!
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Restricții aprobate de CNSU: Lockdown de la ora 22.00, pentru nevaccinați, masca obligatorie, iar nunțile...
Cât a lăsat bacșiș Andreea Esca unui taximetrist, pentru o cursă de 6 lei, în...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Imagini cutremurătoare cu actorul Alec Baldwin după ce împuşcat doi oameni. Nu îşi poate reveni...
IATĂ noile MĂSURI pe care sunteți OBLIGAȚI să le RESPECTAȚI!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Doliu negru în România! Am pierdut un antrenor de legendă. A murit chiar azi
DOLIU în ROMÂNIA! Milionarul a MURIT cu ZILE, în CHINURI GROAZNICE
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021