Guvernul Ponta preia în actul de guvernare ideea Elenei Udrea de recuperare a hotelurilor abandonate

Guvernul Ponta preia în actul de guvernare ideea Elenei Udrea de recuperare a hotelurilor abandonate
Publicat: 20/12/2012, 17:50
Actualizat: 29/07/2014, 18:53

Guvernul va crește de 10 ori impozitele pentru hoteluri privatizate și nefolosite sau va răscumpăra acele unități lăsate în paragină, această a doua variantă fiind propusă de mai multe ori de fostul ministru de resort Elena Udrea pentru recuperarea hotelurilor vândute „pe nimic” de Guvernul Năstase, scrie Mediafax.

Măsurile îndreptate împotriva investitorilor care au cumpărat în trecut hoteluri din patrimoniul statului, dar le-au scos ulterior din circuitul turistic lăsându-le în paragină sunt incluse în programul de guvernare prezentat de Guvernul Ponta II pentru intervalul 2013-2016.

La capitolul privind măsurile fiscale pentru „stimularea” turimului românesc, documentul prevede creșterea de 10 ori a taxelor și impozitelor pentru structurile hoteliere privatizate și nefolosite sau răscumpărarea de către stat a structurilor hoteliere privatizate și lăsate în paragină, modernizarea și reprivatizarea lor.

Această a doua variantă luată în calcul de Guvern, respectiv de recuperare de către stat a structurilor hoteliere privatizate și abandonate, a fost evocată de mai multe ori de către fostul ministru al Turismului Elena Udrea, susținută inclusiv ca un reproș la adresa politicii de privatizare derulate de Guvernul condus de Adrian Năstase în 2001-2004.

Ultima declarație pe această temă a fost susținută de Udrea în Parlament, în calitate de deputat, în luna septembrie, când a cerut continuarea investițiilor inițiate de PDL în infrastructura din Delta Dunării și arăta că Guvernul Ponta trebuie să recupereze mai multe hoteluri privatizate „pe nimic” de Guvernul Năstase „către Sorin Ovidiu Vântu și frații Micula”.

Cererea făcea parte dintr-o declarație politică a Elenei Udrea, susținută „imediat după ce liderii USL s-au reunit în Deltă pentru a-și împărți colegiile parlamentare”.

„Eu cred că, în Deltă, trebuie recuperate mai multe hoteluri și unități de cazare care au fost privatizate pe nimic în timpul guvernării Năstase către Sorin Ovidiu Vântu și frații Micula. Complexul Turistic Roșu sau Hotelul Delta din Sulina sunt doar două exemple concludente în acest sens. În timpul mandatului meu, s-a analizat intens care sunt posibilitățile exproprierii acestora și întoarcerii lor în circuitul turistic. Este un lucru care ar trebui să fie continuat și de noul Guvern, putând fi dovada unei schimbări de optică față de turism și, în cele din urmă, chiar față de avutul național”, a spus Udrea la acel moment.

Declarația politică a fost susținută după ce fosta conducere a Ministerului Turismului a anunțat că vrea să naționalizeze hotelurile din stațiunea Vidra din județul Vâlcea, structuri abandonate aflate în administrarea sindicatelor, în condițiile în care infrastructura de cazare din zonă nu a atras nicio investiție de zeci de an. Aceasta avertiza că proprietarii de hoteluri din stațiuni balneare care le-au cumpărat „pe nimic” și le țin în paragină riscă amenzi sau chiar să rămână fără unități, în baza Legii exproprierii.

În mai 2010, Udrea a anunțat de altfel că firma Hercules, controlată de omul de afaceri Iosif Armaș și care administrează majoritatea hotelurilor din stațiunea Herculane, se află în executare silită, iar hotelurile urmează să fie repuse de către stat în circuitul turistic prin scoaterea la licitație.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Câți turiști au ales litoralul românesc de 1 Mai și Paște?