• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Guvernul pregătește MAJORAREA impozitelor pe case și terenuri cu câte 25% în 2015 și 2016

Guvernul pregătește MAJORAREA impozitelor pe case și terenuri cu câte 25% în 2015 și 2016
Impozitele pe case și terenuri cresc cu câte 25% în 2015 și 2016

 

Guvernul ar putea propune pentru anul viitor o creștere a impozitelor locale pe terenuri și imobile de 25%, o majorare similară urmând să fie aplicată din 2016, potrivit unui document elaborat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) – ministrul delegat pentru Buget și consultat de MEDIAFAX.

În document, care conține mai multe propuneri de măsuri fiscale, se precizează: „Creșterea cu 25% a impozitelor pe proprietate și cu încă 25% în 2016”

Propunerile au fost prezentate în Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget.

„În orice scenariu macroeconomic și oricum se va închide execuția bugetară din acest an, creșterea impozitelor locale pe proprietate este o certitudine, argumentându-se că românii plătesc mult mai puțin decât restul europenilor”, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discuțiilor, care au confirmat datele din documentul MFP.

O majorare a taxelor pe proprietate a fost prezentată și în proiectul de Cod Fiscal publicat în vara acestui an de Ministerul Finanțelor Publice și retras ulterior de pe site-ul instituției.

Surse din Ministerul Finanțelor afirmă că propunerea a fost discutată și cu oficialii Băncii Naționale a României, care s-au arătat de acord cu o asemenea măsură.

De altfel, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara în urmă cu aproximativ o lună că ar fi în favoarea creșterii impozitării proprietății, dacă aceasta compensează o relaxare a fiscalizării muncii.

Guvernul a redus de la 1 octombrie rata contribuțiilor de asigurări sociale plătite de angajator cu 5 puncte procentuale și caută soluții de a acoperi golul de venituri preconizat din această măsură pentru 2015.

În cazul în care nu vor fi găsite suficiente resurse pentru acoperirea deficitului de venituri, există riscul ca în discuțiile cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană să se convină renunțarea la jumătate din tăierea de CAS din octombrie, adică o creștere de la 1 ianuarie 2015 cu 2,5 puncte procentuale. Aceasta ar corespunde cu propunerea inițială a experților instituțiilor internaționale.

Delegațiile tehnice ale FMI și CE, conduse de șefii de misiuni, se vor afla la București în perioada 2-10 decembrie pentru analiza execuției bugetare, impactul măsurilor cu influență asupra bugetului adoptate în ultimele luni și a prognozelor și cadrului macroeconomic pentru 2015.

Exeperții internaționali vor reveni la București în luna ianuarie pentru misiunea de evaluare a acordului stand-by.

 

Inchide