Guvernul reia discuțiile cu FMI privind reducerea TVA la 9% pentru alimente

Guvernul reia discuțiile cu FMI privind reducerea TVA la 9% pentru alimente
Publicat: 03/11/2012, 13:58
Actualizat: 04/02/2019, 10:30

Guvernul va relua discuțiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI) privind reducerea TVA la 9% pentru alimentele de bază, după ce Ministerul Agriculturii se va consulta pe această temă cu Ministerul Finanțelor, a anunțat premierul Victor Ponta.

El a susținut că, în discuțiile anterioare pe această temă, Fondul nu s-a opus unei astfel de reduceri, dar a cerut Guvernului să analizeze foarte clar efectele asupra bugetului și modul de acoperire a acestora. Ponta precizat din nou că susține o schemă în care 15% din TVA plătită la alimente să fie restituită producătorului care vinde în mod legal, pe bază de facturi.

„La momentul construirii bugetului pe 2013, trebuie văzut efectul pe încasările bugetare la TVA și mai ales perioada în care absorbim primele două-trei luni de încasări mai mici. Chiar dacă pe hârtie avem 24% TVA la produse agricole, în realitate, din cauza evaziunii fiscale, încasezi mai puțin. Cu această schemă în care îl obligi pe producător să aducă facturi pentru a primi 15% înapoi, după două-trei luni în care încasările la TVA pentru aceste produse vor scădea, putem avea încasări mult mai mari”, a spus Ponta, aflat la Târgul internațional de produse și echipamente în domeniul
agriculturii.

Premierul a mai arătat că, exceptând România și Danemarca, toate țările din Uniunea Europeană aplică un regim diferențiat de TVA la produse agricole și că „piața neagră” în domeniul produselor agricole din România este estimată în prezent la până la 80%.

În vară, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma la seminarul MEDIAFAX Talks about European Funds. că bugetul pentru anul viitor va include „cu siguranță” TVA de 9% la alimente, dacă această măsură nu va fi implementată din acest an.

Constantin a afirmat că scăderea TVA la pâine de la 24% la 9% nu va duce, poate, la diminuarea prețului, dar va micșora evaziunea ficală cu 15-20%.

Președintele Comisiei de buget, Eugenia Barna, a declarat atunci, după o discuție cu reprezantanții Fondului Monetar Internațional, ai Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale, că pentru măsurile economice propuse de Guvern trebuie realizate „studii de impact” până în toamnă, la momentul construirii bugetului pe 2013, delegația FMI arătându-se deschisă la propunerile Executivului.

După întâlnirea cu misiunea de experți internaționali, Barna a fost întrebată de jurnaliști care a fost poziția oficialilor față de măsura de reducere a TVA la 9% pentru alimentele de bază.

„Opiniile exprimate nu sunt favorabile, mai bine ar fi să existe subvenții pentru producătorii agricoli pentru a evita producerea unei evaziuni fiscale. (…) Se fac studii și, până la momentul noiembrie, când vom avea proiectul de buget, putem să vedem ce anume putem face în domeniul fiscalității”, a spus președintele Comisiei de buget, menținând faptul că discuțiile vor fi reluate la momentul realizării proiectului de buget pe 2013.

În luna mai, reprezentanții FMI au afirmat că reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, întrucât duce adeseori la evaziune, iar FMI nu încurajează, ca principiu, cotele diferențiate de TVA.

Premierul Victor Ponta declara, tot în luna mai, că împreună cu ministrul Agriculturii a început să facă „toate presiunile” asupra ministrului de Finanțe, pentru introducerea începând cu anul viitor a unei scheme în care 15% din TVA plătită la alimente să fie restituită producătorului care vinde în mod legal.

Ministrul Finanțelor, Florin Georgescu, susține că o eventuală reducere a taxei la alimente va fi decisă după alegeri.

O echipă de experți ai FMI, condusă de șeful misiunii Fondului în România, Erik de Vrijer, se va afla la București în 6-14 noiembrie pentru discuții cu autoritățile române despre evoluțiile economice recente, perspectivele economice, politica fiscală și monetară și reformele structurale.

Echipa FMI va fi însoțită de experți de la Comisia Europeană și Banca Mondială.

Board-ul FMI a aprobat la finele lunii septembrie cea de-a șasea evaluare a acordului preventiv cu România, disponibilizând cea de-a șaptea tranșă, în valoare de 430 milioane DST – drepturi speciale de tragere (513 milioane euro), din programul de finanțare de 3,5 miliarde euro. Astfel, suma totală pusă la dispoziția României până în prezent de la începutul acordului cu FMI, din martie 2011, este de 3,2 miliarde euro.

Acordul aflat în derulare este unul preventiv, iar autoritățile române nu au accesat finanțarea până în prezent.

Acordul cu FMI este completat de o înțelegere similară cu Comisia Europeană pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro, tranșele putând fi trase de autoritățile române doar dacă este necesar.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Crima din Sibiu: prima explicație a tânărului care și-a ucis iubita cu un cuțit, într-un...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Statul NU mai plătește BANII. Românii trebuie să se grăbească. Termen limită: 7 iunie
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Valuri gigantice de materie întunecată ar putea modifica orbita stelelor
×