Gândul
  • Publicat:
Financiar

Guvernul României ia un împrumut uriaș, la doar o zi după ce a fost demis prin moțiune de cenzură

Guvernul României ia un împrumut uriaș, la doar o zi după ce a fost demis prin moțiune de cenzură
Nevoie de finanțare ale Ministerului de Finanțe sunt tot mai mari, pentru susținerea deficitului bugetar, și nu țin cont de schimbările de echipe de la nivelul guvernului.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 1,163 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduală de 108 de luni, la un randament mediu de 4,17% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Națională a României (BNR).

Vineri este programată o licitație suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a planificat, în luna februarie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount și 4,1 miliarde de lei prin șapte emisiuni de obligațiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 615 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.

Suma este aceeași cu cea programată pentru luna ianuarie și va fi destinată refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat. De asemenea, Finanțele au programat și șapte emisiuni de obligațiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,1 miliarde de lei.

 

×
Inchide