HARTA EMIGRAȚIEI. Câți români au plecat din țară în ultimii 25 de ani. TOPUL destinațiilor preferate

Publicat: 28/03/2014, 08:20
Actualizat: 20/03/2019, 18:19

În jur de 2,3 milioane de români, peste 100.000 de anual, au ales să plece peste hotare după 1989, reiese din datele Institutului Național de Statistică (INS).

Astfel, populația rezidentă a țării a scăzut la începutul anului trecut la nivelul înregistrat în 1969, de circa 20 de milioane de locuitori. Cel mai semnificativ „val” de emigrări s-a înregistrat în 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, principala destinație la acea dată fiind Spania. În prezent, cei mai mulți români care au plecat din țară pentru o perioadă de cel puțin un an au ales Italia.

„Pe parcursul perioadei 1989-2012 populația stabilă a României s-a redus cu peste 3,1 milioane de locuitori. Mai mult de 77% din sporul negativ al populației rezidente (stabile) din această perioadă a fost determinat de emigrație”, se arată într-un raport al Statisticii.

În ultimii 24 de ani s-a consemnat și o accentuare a procesului de îmbătrânire a populației. Vârsta medie a populației a urcat de la 37,8 ani în 2002 la 40,9 ani în 2013, în contextul în care persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani erau cei mai numeroși în rândul emigranților, la nivelul anului 2012.

Din datele Statisticii mai reiese că numărul de emigranți la 1.000 de locuitori a fost de 48,6, iar în 2012 acest indicator a crescut la 116,5.

Anul 2012 a marcat o echilibrare a numărului de imigranți și emigranți din România, diferența dintre numărul acestora fiind de numai 3.000, în condițiile în care în 2007, considerat vârful plecărilor în străinătate, aceasta a fost de 458.000 de persoane.

Cum arată economiile statelor în care au plecat românii

Dacă în 2008, cei mai mulți români s-au orientat către Spania, patru ani mai târziu, cea mai căutată destinație în rândul românilor care au ales să plece din țară a fost Italia (46% din total).

Totodată, numărul românilor plecați în Germania a crescut în intervalul 2008-2012, de la 5% din totalul emigranților, la 7%, potrivit informațiilor din raportul Statisticii.

În 2012, pe lista statelor alese de tot mai mulți români a apărut și Marea Britanie, care și-a „adjudecat” 4% din totalul emigranților din România.

Sursă: Institutul Național de Statistică (INS)

Nivelul de trai al principalelor state alese de emigranții români este superior celui de aici, însă economiile statelor în cauză au performat mai slab în ultimii ani, în special Spaniei, unde șomajul a crescut îngrijorător, ajungând la 26,4% în 2013, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Din statisticile europene reiese că PIB-ul pe cap de locuitor din România este la 50% din media UE, în timp ce în Spania acesta atinge 96% din media europeană. Mai bine o duc locuitorii din Italia, unde productivitatea este de 101% din media UE, și cei din Germania, unde PIB-ul pe cap de locuitor ajunge la 123% din media europeană.

În medie, un român plecat în Germania câștigă de șapte ori mai mult decât veniturile medii anuale ale unui rezident român. Totodată, românii plecați în Italia câștigă de cinci ori mai bine, iar cei stabiliți în Spania de patru ori mai mult, reiese din datele Eurostat.

Principalii indicatori economici ai statelor în care au plecat cei mai mulți români

Sursă: Eurostat

Românii din străinătate au trimis 42 de miliarde de euro în țară

În ultimii zece ani, românii din străinătate au trimis în țară în jur de 42 de miliarde de euro, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).

După izbucnirea crizei financiare, sumele transferate au început să scadă substanțial. Astfel, în 2009, acestea s-au redus cu 34,8%, la 4,3 miliarde de euro, față de 6,6 miliarde de euro cu un an înainte. Banii trimiși acasă au continuat să scadă până în 2012, când s-a înregistrat o ușoară revenire, însă trendul negativ s-a reluat în 2013.

În prima lună a acestui an, remiterile au fost de circa 259 de milioane de euro, în scădere cu 1,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor băncii centrale.

Sursă: Banca Națională a României (BNR)

Profilul emigrantului român

Emigrantul român are între 15 și 24 de ani, este plecat cel mai probabil în Italia. Emigranții câștigă în medie de patru ori mai mult decât în România și a trimis în țară în jur de 16.600 de euro – așa arată, din datele oficiale, profilul emigrantului român.

Numărul femeilor plecate din țară este cu peste 32% mai mare decât cel al bărbaților care au ales să emigreze.

Astfel, la nivelul anului 2012, circa 163.600 de femei au plecat din România intenționând să stea în străinătate pentru cel puțin un an, cu peste 50.000 mai mult decât numărul bărbaților (circa 110.000).

Majoritatea celor plecați au vârste cuprinse între 25 și 64 de ani.

„Ponderea cea mai importantă a emigrației este reprezentată de persoanele din grupa de vârstă 25-64 de ani. În 2012, această grupă de vârstă reprezenta 74% din totalul emigrației, în condițiile în care în 2002 valoarea indicatorului a fost de 65%”, se arată în raportul INS.

Sursă: Institutul Național de Statistică (INS)

În ceea ce privește vârsta medie a emigranților, aceasta a crescut cu patru ani și jumătate, de la 28,8 ani în 2002, la 33,3 ani în 2012.

Sursă: Institutul Național de Statistică (INS)

Totodată, structura populației rezidente s-a modificat.

Practic, numărul persoanelor tinere, de până la 24 de ani a scăzut. Astfel, dacă în 2002, circa 16% din populație avea între 15 și 24 de ani, acest procent a scăzut la 12% zece ani mai târziu.

Sursă: Institutul Național de Statistică (INS)

Emigrantul a fost definit în metodologia acestui studiu drep o persoană care a avut anterior reședința obișnuită pe teritoriul unui stat membru și încetează să mai aibă reședința obișnuită pe teritoriul statului membru în cauzã pentru o perioadã care este sau se așteaptă să fie de cel puțin 12 luni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală