Harta prețurilor de Crăciun la carnea de porc. Cum se vinde porcul la țărani și ce oferte îi așteaptă pe români pe internet

Publicat: 20/12/2013, 13:28
Actualizat: 20/03/2019, 16:55

Feică, mușchi, cotlet sau ceafă de porc, toate sunt la mare căutare în preajmă Sărbătorilor de iarnă. În goana după cumpărăturile pentru masa de Crăciun, mulți români merg direct la raioanele de carmangerie din marile hipermarketuri și magazine din țară, dar nu ezită nici să cumpere carne sau preparate din carne de porc din piețe.

De la fermieri porcul este vândut la abatoare, „în viu”, cu 6,5 lei pe kilogram, iar din abatoare carnea gata procesată se vinde cu 8,5 – 9,5 lei pe kilogram, fără TVA, în funcție de sortiment, potrivit datelor obținute de gândul din partea patronatelor din domeniu. În vitrinele magazinelor și ale hipermarketurilor din țară, după TVA și adaos comercial, aceasta ajunge să fie cumpărată de români cu prețuri cuprinse între 11,79 lei și 23 de lei pe kilogram.

În piețe, carnea de porc costă între 12 lei și 30 de lei pe kilogram în funcție de sortiment, iar șoriciul se vinde cu prețuri cuprinse între 30 de lei și 50 de lei pe kilogram.

Există și români pentru care sacrificarea porcului în Ajun rămâne o tradiție, așa că se urcă în mașini și caută prin sate, pe la porțile țăranilor, porcul care va ajunge apoi în bucatele de Sărbători. Acest obicei este însă criticat dur de specialiștii din industria cărnii care atenționează că practica este de cele mai multe ori ilegală și că în acest mod consumatorii își pot pune în pericol sănătatea.

Pentru cei mai comozi, care își doresc totuși carne proaspătă de Crăciun, porcul poate fi la un „click” distanță. Vânzările online de porci pentru Sărbători sunt în floare în această perioadă, iar site-urile de anunțuri unde în mod normal se scot la vânzare locuințe, mașini sau articole vestimentare, ajung să fie pline de oferte de animale crescute „eco”, în curte.

Țăranii vând porcul, „în viu”, chiar și cu 10 – 12 lei pe kilogram, mult peste prețul fermierilor, iar pe internet acesta poate fi cumpărat cu prețuri cuprinse între 8 lei și 10 lei pe kilogram, conform datelor colectate de gândul.

Cu o cerere atât de mare, reprezentanții patronatelor din sectorul cărnii se așteaptă să înregistreze atunci când vor trage linia la finalul sărbătorilor de iarnă creșteri ale vânzărilor de până la 30% pe segmentul cărnii de porc.

gândul vă prezintă mai jos prețurile la carnea de porc vândută în preajma Sărbătorilor în piețe, la țărani și pe internet, „în viu”, și în hipermarketuri. Vedeți și care sunt lucrurile la care fiecare român trebuie să acorde atenție atunci când cumpără carnea sau preparatele din carne de porc pentru Crăciun.

Cât costă carnea de porc în piețele din țară

Românii pot cumpăra din piețe carnea de porc pentru masa de Crăciun cu până la 30 de lei kilogramul, în funcție de sortimentul dorit.

Pulpa de porc, spre exemplu, se vinde cel mai ieftin, cu 15 lei pe kilogram, în piețele tulcene și cel mai scump la Arad și Iași, respectiv cu 20 de lei pe kilogram. Bani mai mulți, 18 – 19 lei pe kilogram, sunt nevoiți să scoată din buzunar și argeșenii și prahovenii pentru a cumpăra pulpă de porc pentru preparatele de Sărbători. Și Brașovenii trebuie să plătească pe pulpa de porc fără os sume mai mari pentru a-și asigura necesarul pentru masa de Crăciun, respectiv 18,5 – 19 lei pe kilogram.

Ceafa de porc poate fi cumpărată cu 22 de lei kilogramul din piețele aflate în județul Argeș și cu până la 23 de lei kilogramul din cele aflate în Vrancea. La Brașov, ceafa de porc fără os se vinde și mai scump, cu până la 24 de lei kilogramul.

(Click pentru a mări)

Sursă infografic: date colectate de gândul

Kilogramul de mușchi de porc se vinde la Buzău cu 21 de lei, în Prahova și Argeș cu 22 de lei, iar la Brașov cu 27,7 – 28,5 lei. Mușchiul se comercializează în piețe la prețuri mari în Tucea, kilogramul ajungând să coste aici chiar și 30 de lei.

Cei care vor să își prepare în casă tobă sau caltaboș pot cumpăra organe de porc cu prețuri pornind de la 9 lei. Spre exemplu, în Dâmbovița rinichii se vând cu 9 lei kilogramul, iar inima cu 12 lei kilogramul. Picioarele de porc pentru piftie costă 4,25 – 5 lei kilogramul la Brașov și 8 lei kilogramul în Dâmbovița.

La București, în Piața Reșița din sectorul 4 cotletul de porc costă 21 de lei kilogramul, iar pulpa între 19 lei și 20 de lei kilogramul. Din Piața Obor din sectorul 2 al Capitalei, bucureștenii își pot cumpăra kilogramul de organe cu 9 lei și cel de pulpă cu os cu 15 lei. Fleica se vinde cu 18 lei pe kilogram, iar ceafa de porc cu 20 de lei pe kilogram.

Cu cât se vinde porcul „în viu” în diferite județe

Țăranii vând porcul „în viu” celor care vor să îl sacrifice, după datină, de Crăciun cu prețuri cuprinse între 7 lei și 12 lei pe kilogram. Gospodarii din Oradea și din Arad vând porcul cu până la 8 lei pe kilogram, iar cei din Covasna cu 8 – 10 lei pe kilogram.

În Dâmbovița și Harghita aceștia cer între 9 lei și 10 lei pe kilogram, iar la Brașov între 10 lei și 11 lei pe kilogram.

FOTO: Radu Vioreanu/Mediafax Foto

Cu 10 lei pe kilogram poate fi cumpărat porcul în viu și din Prahova sau din Vâlcea, în timp ce la Buzău țăranii ajung să ceară chiar și 12 lei pe kilogram.

Patronatele, despre porcii vânduți „la poartă”: Se cumpără pe risc propriu. Așa ceva nu ar trebui să existe

Sacrificarea și apoi comercializarea porcilor „la poartă” sau pe marginea șoselelor este criticată grav de către reprezentanții patronatelor din industria cărnii.

„Vânzarea de carne provenită din gospodăriile populației pe marginea drumului sau pe marginea tarabei, este ilegală”, a declarat pentru gândul Sorin Minea, președintele Federației Patronale din Industria Alimentară Romalimenta. „Este o tradiție la români să cumpere carnea nesigură vândută de , la colțul străzii, în locul cărnii care este controlată”, a adăugat el.

„Cumpărarea porcului și sacrificarea lui este o preferință legată mai degrabă de obiceiul românului intrat în mintea lui de mulți ani. Se practică peste tot. Se cumpără pe risc propriu. Așa ceva nu ar trebui să existe”, a declarat pentru gândul și Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

Ladoși spune că recent, în drum spre Giurgiu, a văzut prin sate chiar și jumătăți de porc atârnate pe la porțile țăranilor. „Este anormal să ne întâmple așa ceva. Nu avem nicio certitudine în privința salubrității cărnii respective”, spune președintele APCPR.

FOTO: Balazs Attila/Mediafax Foto

„Eu să fiu în locul dumneavoastră, înainte de a decide să iau de la un gospodar un animal pe care îl sacrific aș încerca să am o întâlnire cu medicul veterinar din localitatea respectivă. El ar trebui să știe foarte clar dacă animalul respectiv a suferit de vreo boală pe parcursul creșterii”, a mai spus Ladoși.

Dacă în gospodării oamenii nu sunt obligați să ducă la analize carnea de porc pentru a se asigura că aceasta este sigură pentru consum și nu este infestată cu trichineloză sau pestă, fermierii și patronii de abatoare trebuie să controleze permanent sănătatea porcilor pe care urmează să îi sacrifice.

„Pe de-o parte există un control permanent, lunar, al stării de sănătate a animalelor în fermele care sunt autorizate. Acolo, sănătatea se verifică practic tot timpul”, explică Ladoși.

„Urmează pasul numărul doi, adică analizele de carcasă pe animalele sacrificate la nivel de abatoare, astfel încât din punctul de vedere al sănătății cărnii care ajunge în spațiile de comercializare siguranța protecției consumatorilor este acoperită în proporțioe de 100%”, adaugă președintele APCPR.

Porci eco de Crăciun, de vânzare pe internet. Patronat: „E ceva tipic românesc”

„Porci!! Vine Crăciunul, alege-ți porcul!”, „Porci vietnamezi fără colesterol de Crăciun 2013” sau „Porc de Crăciun crescut natural”, așa sună înainte de Sărbători anunțurile de porci scoși la vânzare direct pe internet.

Reprezentanții patronatelor din industria alimentară susțin că această practică este ilegală. „Suntem o țară în care ilegalitatea se face la lumină. În mod normal porcii trebuie sacrificați în abator autorizat și trebuie să poarte ștampila medicului veterinar. Că se vând porci pe internet e ceva tipic româneasc”, comentează președintele Romalimenta „moda” anunțurilor de comercializare și de sacrificare a porcilor postate pe site-uri.

Criticile specialiștilor nu îi opresc însă pe micii comercianți care se adresează internauților. Ei vând online porci „în viu” cu greutăți cuprinse între 30 și 250 de kilograme, cu prețuri cuprinse între 8 lei și 10 lei pe kilogram. Cumpărătorilor li se oferă de cele mai multe ori și posibilitatea de a sacrifica animalul direct în curtea gospodarului sau cea ca acesta să sacrifice și să tranșeze animalul pentru ei.

FOTO: Alexandru Solomon/Mediafax Foto

Comercianții se laudă, de asemenea, cu modul în care au fost crescuți porcii. „Porci crescuți la țară în gospodăria proprie hrăniți cu mâncare bio (cereale, porumb, lucernă). De asemenea, au un strat minim de grăsime”, spune un gospodar din Călugăreni, județul Giurgiu, care își vinde porcii pe internet.

„Vă așteptăm la ferma de porci vietnamezi din Turcinești pentru a vă alege un porc vietnamez pentru masa de Crăciun. Oferta este criminală și limitată în același timp”, spune un vânzător din Târgu Jiu.

„Gospodărie familială, Măgurele – Ilfov, vinde porci crescuți ecologic în aer liber cu cereale, lucernă și dovleci. Se alege animalul, se plătește un avans și se sacrifică în preajma Crăciunului de măcelari pricepuți”, se explică într-un alt anunț.

Un alt gospodar vinde porci în comuna Crișeni din județul Sălaj. Animalele au fost crescute, potrivit anunțului, cu „furaje 100% naturale”, sunt curate și bine îngrijite. „Cum cere tradiția, palincă de prune pentru toți clienții”, adaugă el pentru a-i convinge pe potențialii clienți că oferta sa este mai bună decât celelalte postate online.

Cât costă carnea de porc, sarmalele și cârnații în hipermarketuri

Românii care vor să își cumpere carnea de porc pe alese, la caserolă, direct din hipermarketuri își pot umple coșurile cu spată de porc, cotlete și chiar purceluși de lapte.

În hipermarketurile Cora cotletul de porc, cu os și cu șorici, se vinde cu 13,99 lei pe kilogram, iar spata de porc, tot cu os și șorici, costă 12,49 lei kilogramul.

Cei care își fac cumpărăturile în hipermarketurile Carrefour trebuie să scoată din buzunar 15,99 de lei pentru un kilogram de ceafă de porc și 11,79 lei pentru cel de spată. Carnea tocată de porc se vinde cu 12,99 lei kilogramul.

Cotletul de porc fără os semiafumat se vinde la Kaufland cu 32,99 lei kilogramul, pulpa de porc pentru gătit costă 16,99 lei pe kilogram, iar carnea tocată de porc costă 12,99 lei kilogramul. Ceafa de porc dezosată și degresată costă 17,79 lei kilogramul, spata de porc 15,69 lei kilogramul, iar un purcel de lapte poate fi cumpărat la un preț de 29,99 lei pe kilogram.

FOTO: Silviu Matei/Publimedia

În magazinele lanțului Billa, spata de porc fără os se vinde cu 15,99 lei pe kilogram, ceafa de porc porționată, fără os, cu 10,99 lei pe kilogram, iar pieptul de porc cu os cu 22,99 lei pe kilogram.

Preparatele tradiționale pentru masa de Sărbători vor fi și ele la mare căutare în următoarea perioadă. Cei care nu au timp să pregătească bucatele de Crăciun au posibilitatea de a le cumpăra direct din hipermarketuri. Astfel, în magazinele lanțului Cora sarmalele se vând cu 2,29 lei/100 de grame, salata de boeuf cu 2,39lei/100 de grame, iar cârnații de porc cu 16,79 lei pe kilogram.

În hipermarketurile Carrefour, românii pot cumpăra sarmale cu 2,29 lei/100 de grame, pomana porcului cu 4,15 lei/100 de grame și diferite sortimente de cârnați preparați tot din carne de porc cu prețuri cuprinse între 14,99 lei și 17,49 lei pe kilogram.

De la Kaufland, românii pot cumpăra cârnați de porc cu 15,99 lei kilogramul sau tobă cu 1,99 lei/100 de grame.

Cum recunoști carnea proaspătă și ce trebuie să ai în vedere atunci când o cumperi

Pentru a se asigura că urmează să cumpere carne proaspătă, sigură pentru consum, românii trebuie să acorde atenție mai multor detalii. Printre acestea se numără aspectul cărnii scoase la vânzare. „Carnea de porc trebuie să aibă o culoare roșie, să fie elastică, iar dacă este apăsată cu degetul trebuie să revină la forma inițială, să nu rămână cu forma degetului impregnată”, spun inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Carnea nu trebuie lăsată mult timp după cumpărare, ci tocată rapid, iar în cazul în care este achiziționată gata tocată, consumatorii trebuie să verifice eticheta și să se asigure că aceasta se află în perioada de valabilitate.

FOTO: Alexandru Solomon/Mediafax Foto

Un alt lucru la care trebuie să fie atenți românii atunci când își cumpără carne pentru Sărbători este și felul în care este echipat vânzătorul, spun cei de la ANSVSA. Acesta trebuie să poate un halat de proiecție și o bonetă. El trebuie, totodată, să folosească mănuși curate sau de unică folosință atunci când pune mâna pe carne.

Inspectorii ANSVSA îi sfătuiesc, de asemenea, pe români să își cumpere carne de porc pentru bucatele pe care le vor pune pe masa de Crăciun numai de la unitățile și din spațiile autorizate sanitar veterinar pentru a e asigura că aceasta a fost supusă controalelor și că este sigură pentru consum.

Cei care ajung la târgurile organizate în această perioadă trebuie să verifice, la rândul lor, unele aspecte pentru a se asigura că produsul pe care urmează să îl achiziționeze nu le pune în pericol sănătatea. Vitrinele frigorifice în care este expusă carnea trebuie să funcționeze, ambalajel care asigură protecția cărnii în timpul transportului și a depozitării trebuie să fie intacte, iar pe etichetele produselor trebuie să se găsescă date care să arate originea produsului, modul în care acesta trebuie păstrat și termenul lui de valabilitate.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912