HARTA salariilor și a șomajului. Cum ar putea arăta economia României, județ cu județ, în următorii trei ani

HARTA salariilor și a șomajului. Cum ar putea arăta economia României, județ cu județ, în următorii trei ani
Publicat: 17/07/2013, 16:45
Actualizat: 20/03/2019, 21:30

Angajații din județele Caraș-Severin și Dolj se vor bucura de cele mai mari creșteri salariale în următorii patru ani, de 15,5%, respectiv de 15,1%. Chiar și așa, lefurile lor se vor situa sub media de la nivelul întregii economii din România, prognozată a fi de circa 1.839 de lei în 2016, reiese din cele mai recente estimări ale Comisiei Naționale de Prognoză (CNP).

La nivel național, România va avea în 2016 cu 210.000 de locuri de muncă în plus, mai exact, cu doar 4,6% mai multe decât în prezent, peste jumătate dintre acestea fiind „revendicate” de regiunea București-Ilfov, respectiv 109.500. În ceea ce privește șomajul, acesta va scădea de la 5,2%, nivel estimat pentru 2013, la 4,5% în 2016.

Locuitorii din județele Teleorman, Dolj și Brăila își vor majora semnificativ contribuția la economia locală, reiese din datele „Prognozei în profil teritorial – varianta de primăvară 2013”.

În cazul județului Teleorman, spre exemplu, productivitatea unui locuitor va crește de la 3.858 de euro anul acesta, la 4.733 de euro în 2016, respectiv 22,7%, cea mai mare creștere de la nivel național.

La coada clasamentului se află locuitorii din Ilfov, care, cu toate că în 2013 se vor afla pe locul trei în ceea ce privește Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor (11.310 euro), avansul față de anul acesta va fi de circa 16,1 procente, reiese din prognoza CNP.

Click pe imagine pentru a mări

Bihorenii și băcăuanii vor avea parte de cele mai scăzute majorări de salarii

Salariul mediu net de la nivel național va crește în perioada 2013-2016 cu 13,8%, de la 1.615 de lei în prezent, la 1.839 de lei peste patru ani, potrivit estimărilor Comisie.

Cele mai mari creșteri se vor înregistra în județele Caraș-Severin (15,5%), Dolj (15,1%), Olt (14,5%), Arad (14,4%) și Harghita (14,4%).

Cu toate acestea, majorările salariale de care se vor bucura locuitorii acestor județe nu sunt de natură să concureze cu lefurile de care se vor bucura, conform prognozelor, angajații din Capitală sau din județele în care se află marile orașe din România. Peste patru ani, în fruntea topului celor mai bine plătiți salariați din România se va afla Bucureștiul (2.696 de lei), Ilfov (2.297 de lei), Gorj (1.940), Timiș (1.851) și Cluj (1.845 de lei).

Totodată, locuitorii mai multor județe din vestul, nordul și estul țării vor avea parte de creșteri salariale semnificativ mai reduse decât cele consemnate la nivel național.

În județele Bihor și Bacău, salariile vor crește, în medie, cu 9,2% în următorii patru ani, de la 1.212 de lei, la 1.323 de lei, respectiv de la 1.297 de lei, la 1.416 lei, potrivit datelor CNP.

Cei mai prost plătiți angajați vor rămâne locuitorii din Botoșani, Maramureș și Vaslui, unde salariile medii nete încasate în 2016 se vor situa în jurul sumei de 1.300 de lei, cu 500 de lei, respectiv cu 20% mai reduse decât media națională.

Județul cu cele mai puține locuri de muncă din România

În România se vor crea, în medie, în următorii patru ani, puțin peste 50.000 de locuri de muncă, reiese din prognoza CNP. Dacă regiunea București-Ilfov va genera peste jumătate dintre aceste locuri de muncă, aceasta va fi urmată la nivel național de județul Timiș, cu o creștere de 4,3% a numărului de job-uri până în 2016, Iași, cu 4,1% și Constanța cu 4%.

Cel mai redus ritm de creștere a locurilor de muncă se va înregistra în județul Brașov, unde în 2016 vor exista cu doar 1,3% mai multe job-uri decât în prezent.

Județele Covasna și Mehedinți stau de asemenea prost în ceea ce privește perspectivele de creștere a numărului de locuri de muncă. În următorii patru ani, locuitorii celor două județe vor avea cu 1,6%, respectiv 1,7%, mai multe oportunități de angajare, reiese din statistica Comisiei Naționale de Prognoză.

La nivel național, cele mai puține locuri de muncă se vor înregistra în județul Giurgiu, unde în 2016 vor exista, în medie, circa 31.600 de locuri de muncă.

Care vor fi cei mai productivi locuitori din România

Cel mai lent ritm de creștere a productivității, respectiv al contribuției unui locuitor la economia unui județ, se va înregistra, în următorii patru ani, în Ilfov, rezultă din prognoza CNP.

Astfel, PIB-ul/cap de locuitor va crește cu doar 16,1%, de la 9.740 de euro în 2012, la 11.310 euro în 2016.

Al doilea cel mai scăzut ritm de creștere a productivității se va consemna, conform estimărilor, în județul Timiș, de 18,4%, de la 10.079 de euro la 11.929 de euro peste patru ani. Locuitorii din județul Harghita se află pe locul al treiea din acest punct de vedere, cu o creștere de 18,9 procente.

În topul județelor cu cel mai ridicat ritm de creștere a productivității se află Teleorman (22,7%), Dolj (22,3%) și Brăila (22%).

Bucureștenii vor rămâne și în 2016 cei mai productivi locuitori din România, ei contribuind la economie cu aproape 20.000 de euro, reiese din prognoza CNP.

DĂ LIKE PAGINII GÂNDUL EXCLUSIV PENTRU JURNALISM DE CALITATE: REPORTAJE, ANCHETE, ANALIZE ȘI COMENTARII, NUMAI PE GÂNDUL EXCLUSIV

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Crește valoarea tichetelor de masă! E oficial, cu cât vor fi majorate de luna aceasta
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cât este de ușor de modificat kilometrajul unei mașini moderne? Testat pe mașini produse după...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Adevărul despre soția lui Mihai Gâdea! Femeia câștigă bani mulți, poate e chiar mai bogată...
Zodiile pe care le va lovi karma în 2022. Greşelile pentru care vor plăti
Pregătește-te pentru alergare
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Horoscop de weekend, 17 octombrie! Zodia care bate pe toată lumea la cap. Nu vei...
VIDEO zdrobitor! Dacian Cioloș, făcut de râs la Digi 24
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021