• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

IALOMIȚA. Peste jumătate dintre gospodăriile din Ialomița nu sunt conectate la rețeaua de canalizare. Cât de bine trăiesc ialomițenii

Nivelul de trai din județul Ialomița este unul dintre cele mai scăzute din România, reiese dintr-un clasament realizat de gândul pe baza a șapte indicatori socio-economici oficiali. Ialomița ocupă poziția 37 din 42.

Nivelul de trai din județul Ialomița este unul dintre cele mai scăzute din România, reiese dintr-un clasament realizat de gândul pe baza a șapte indicatori socio-economici oficiali. Ialomița ocupă poziția 37 din 42.

Clasamentul a fost întocmit luănd în calcul o serie de punctaje acordate, în funcție de relevanță, pentru rata șomajului, nivelul salariilor, suprafața spațiilor verzi din localități, rata criminalității, procentul gospodăriilor conectate la rețeaua de canalizare, productivitatea (PIB-ul pe cap de locuitor) și speranța de viață.

În jur de 55% dintre gospodăriile din Ialomița nu au toaletă în casă, al șaptelea cel mai ridicat procent de la nivel național.

Calitatea vieții ialomițenilor este deteriorată și de nivelul ridicat al șomajului, respectiv 7,92%, cu două puncte procentuale peste media națională, precum și de speranța de viață de circa 72,3 de ani, cu un an mai mică decât cea consemnată la nivel național.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Singurul indicator cu care se poate mândri județul Ialomița este rata criminalității, mai mică decât media națională.

Dacă la nivelul țării în jur de 223 de persoane la 100.000 de locuitori sunt condamnate definitiv în urma unor sentințe judecătorești, în Ialomița doar 210 persoane la 100.000 de locuitori sunt găsite vinovate, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Cu toate acestea, cifra este de aproape trei ori mai mare decât cea din lfov, județul cu cea mai mică rată a criminalității din România.

Printre cele mai importante companii din Ialomița se numără Expur Urziceni, unul dintre cei mai mari producători de ulei din România. În 2011 compania a avut afaceri de circa 184,3 milioane de euro, potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Inchide